In juli 2022 heeft Fossielvrij een dagvaarding ingediend bij de rechtbank Amsterdam. De stichting droeg negentien reclame-uitingen voor die aan greenwashing zouden doen. Volgens de rechter voldoen vijftien hiervan aan misleiding over duurzaamheid.

KLM handelde in strijd met de Wet oneerlijke handelspraktijken en doet dus aan greenwashing, oordeelt de rechter. Reclames gingen bijvoorbeeld over duurzame brandstoffen en herbebossing, terwijl deze de negatieve milieuaspecten van vliegen marginaal verminderen. De reclames wekten ten onrechte de indruk dat vliegen met KLM duurzaam is, oordeelde de rechter.

De uitspraak verandert echter weinig aan wat KLM en andere luchtvaartmaatschappijen aan reclames mogen voeren. Er komt geen bevel tot verwijdering van de uitingen, omdat deze reclames niet meer gevoerd worden. Daarnaast hoeft er van de rechtbank geen rectificatie te komen. Ook komt er geen toekomstig verbod op vergelijkbare uitingen, omdat van te voren moeilijk is vast te stellen waar de grens voor misleidende duurzaamheidsclaims ligt. Wel moet KLM de proceskosten van Fossielvrij betalen.

1 https://uitspraken.rechtspraak.nl/details?id=ECLI:NL:RBAMS:2024:1512&pk=

Over de auteurs

  • Jaël Poelen

    Jaël Poelen is Nieuwsredacteur duurzaamheid en klimaat bij PONT.

    PONT | Data & Privacy

Gerelateerd nieuws

Huurders zijn onmisbaar in succes van warmtenetten

Warmtenetten die bewoners in eigen beheer aanleggen in hun wijk, kunnen het vertrouwen herstellen in warmtenetten. Deze coöperatieve warmtenetten op initiatief van buurtbewoners zijn een goed voorbeeld van de organisatie van draagvlak voor een warmtenet. Huurders zijn hierin een onmisbare schakel. Dit blijkt uit onderzoek van de Woonbond, Buurtwarmte en Energie Samen.

Klimaat

De prijs van vrede: dreigen klimaatdoelen slachtoffer te worden van defensie-uitgaven?

Nu geopolitieke onrust toeneemt, staan EU-landen onder druk om hun defensie-uitgaven aanzienlijk te verhogen. Een nieuwe analyse van ABN AMRO waarschuwt echter dat deze noodzakelijke investeringen in veiligheid een potentieel hoge prijs kunnen hebben voor het milieu, zowel door afleidende financiering als door de inherente impact van militaire activiteiten

ACM: aanvullende maatregelen nodig voor betaalbare nettarieven waterstoftransport

Waterstof wordt gezien als belangrijke schakel in de energietransitie, omdat het kan dienen als duurzame energiedrager in sectoren die moeilijk te elektrificeren zijn. Toch komt de markt voor waterstof door verschillende oorzaken maar langzaam op gang. Eén van de oorzaken is de onzekerheid over de tarieven voor het transport van waterstof via een netwerk van leidingen. Doordat volumes waterstof achterblijven en investeringskosten hoger uitvallen, kunnen zonder aanvullende maatregelen de tarieven voor het waterstoftransportnetwerk aanzienlijk stijgen. Voor de komende jaren stelt het ministerie van Klimaat en Groene Groei de tarieven vast die gebruikers van het waterstofnetwerk moeten betalen. Vanaf uiterlijk 2033 stelt de Autoriteit Consument & Markt (ACM) deze tarieven vast op basis van de gemaakte kosten. De ACM heeft in een marktrapportage verkend hoe zij kan bijdragen aan de ontwikkeling van de waterstofmarkt en betaalbare waterstofnettarieven.

Klimaatverandering versnelt de waterkringloop

De aarde warmt op – en dat verandert de waterkringloop. Er verdampt meer water, de lucht bevat meer waterdamp, en dat leidt uiteindelijk tot intensere neerslag. Volgens klimaatmodellen neemt per graad opwarming de hoeveelheid waterdamp in de atmosfeer met zo’n 7 procent toe, terwijl neerslag en verdamping elk met ongeveer 2 procent stijgen. Dit leidt ertoe dat het minder vaak, maar wel heftiger regent. De veranderingen die we tot nu toe waarnemen zijn hiermee in overeenstemming.