In juli 2022 heeft Fossielvrij een dagvaarding ingediend bij de rechtbank Amsterdam. De stichting droeg negentien reclame-uitingen voor die aan greenwashing zouden doen. Volgens de rechter voldoen vijftien hiervan aan misleiding over duurzaamheid.

KLM handelde in strijd met de Wet oneerlijke handelspraktijken en doet dus aan greenwashing, oordeelt de rechter. Reclames gingen bijvoorbeeld over duurzame brandstoffen en herbebossing, terwijl deze de negatieve milieuaspecten van vliegen marginaal verminderen. De reclames wekten ten onrechte de indruk dat vliegen met KLM duurzaam is, oordeelde de rechter.

De uitspraak verandert echter weinig aan wat KLM en andere luchtvaartmaatschappijen aan reclames mogen voeren. Er komt geen bevel tot verwijdering van de uitingen, omdat deze reclames niet meer gevoerd worden. Daarnaast hoeft er van de rechtbank geen rectificatie te komen. Ook komt er geen toekomstig verbod op vergelijkbare uitingen, omdat van te voren moeilijk is vast te stellen waar de grens voor misleidende duurzaamheidsclaims ligt. Wel moet KLM de proceskosten van Fossielvrij betalen.

1 https://uitspraken.rechtspraak.nl/details?id=ECLI:NL:RBAMS:2024:1512&pk=

Over de auteurs

  • Jaël Poelen

    Jaël Poelen is Nieuwsredacteur Klimaat bij Berghauser Pont Mediagroep. Met een achtergrond in sociale geografie, planologie en milieu is hij gefascineerd door de duurzame en groene leefomgeving. Op PONT | Klimaat zorgt Jaël dat je altijd op de hoogte bent van het laatste en meest relevante nieuws.

Gerelateerd nieuws

Wisselende resultaten met energiesubsidies

Het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat kent vele subsidieregelingen. De Algemene Rekenkamer heeft een aantal energiesubsidies onder de loep genomen. De betrokken ministers hebben actief naar oplossingen gezocht vanwege de energiecrisis, de resultaten van die regelingen zijn wisselend.

Klimaat

Begrijpelijke informatie en passend productaanbod essentieel voor duurzame beleggingen

Steeds meer beleggers willen met hun beleggingen bijdragen aan de transitie naar een duurzamere economie. Financiële ondernemingen maken dat mogelijk door passende, duurzame producten aan te bieden en transparant te zijn over duurzaamheidsaspecten. Daarom is het belangrijk dat ondernemingen voldoen aan de Sustainable Finance Disclosure Regulation (SFDR) en de duurzaamheidsbepalingen voor product oversight & governance (POG) en de geschiktheidstoets.

Klimaat

Dit zegt het hoofdlijnenakkoord over klimaat en energie

De formerende partijen PVV, VVD, NSC en BBB zijn tot een akkoord op hoofdlijnen gekomen. Met het document Hoop, lef en trots zegt de coalitie een nieuwe weg in te willen slaan. Wat betekent deze nieuwe weg voor het klimaatdossier? Het opvallendste: de salderingsregeling voor zonnepanelen wordt toch afgeschaft, er komen vier nieuwe kerncentrales en de cv-ketel hoeft vanaf 2026 toch niet verplicht worden vervangen door een warmtepomp.

Klimaat

WWF: Europa subsidieert miljarden aan activiteiten die de biodiversiteit schaden

Uit recent onderzoek van WWF blijkt dat Europese lidstaten miljarden aan EU-subsidies gebruiken voor de financiering van natuurschadende activiteiten. Het zou gaan om een jaarlijks bedrag tussen de 34 en 48 miljard euro, verdeeld over verschillende sectoren, met landbouw als koploper.

Klimaat