Logius werkte actief maar beheerst aan het vrijgeven van de broncode. Het publiceren gebeurt op een zorgvuldige manier, zodat het gebruik van DigiD voor iedereen veilig en betrouwbaar blijft. Voorafgaand aan de publicatie van de code is een uitgebreid onderzoek uitgevoerd door een externe organisatie. Dit onderzoek is gedaan om een verantwoorde vrijgave te kunnen realiseren.

Broncode: van foto naar film

Je vindt de broncode nu nog als ‘foto’, maar Logius wil de broncode op termijn als ‘film’ kunnen publiceren. Dan worden ook steeds nieuwe versies openbaar gemaakt. Dat kan nu nog niet, meldt Logius. Daarvoor zijn 3 redenen. De software moet hiervoor geschikt gemaakt worden. Daarnaast moet ook de organisatie klaar zijn om deze andere manier van werken te ondersteunen. En het kost tijd om dit zorgvuldig te kunnen doen, naast de dagelijkse werkzaamheden om te zorgen dat DigiD veilig en betrouwbaar blijft werken.

Transparantie en veiligheid

Transparantie en veiligheid zijn belangrijke waarden van de digitale overheid, zoals benoemd in de Werkagenda Digitalisering van staatssecretaris Van Huffelen (1). Dit geldt ook voor software die de overheid ontwikkelt. Publicatie van de broncode draagt bij aan deze transparantie. De broncode van de DigiD app wordt nu gepubliceerd als een momentopname, een ‘foto’ van de broncode op een bepaald moment in de tijd.

De broncode staat op De GitHub-pagina van het ministerie van BZK (2).

Lees ook de Kamerbrief over de publicatie (3).

(1) https://www.digitaleoverheid.nl/kabinetsbeleid-digitalisering/werkagenda/

(2) https://github.com/MinBZK/woo-besluit-broncode-digid

(3) https://www.digitaleoverheid.nl/document/kamerbrief-over-openbaarmaking-broncode-digid-app/

Gerelateerd nieuws

AP signaleert nog altijd privacyrisico’s bij de overheid

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft de trends en ontwikkelingen op privacygebied in kaart gebracht die spelen bij de overheid. De AP ziet dat de overheid wel stappen heeft gezet, maar nog altijd worstelt om te voldoen aan privacywetgeving.

Data & Privacy

Oproep aan staatssecretaris Szabó: samen digitaliseren

In vervolg op de lancering van de Digitale Agenda Gemeenten 2028 benoemt de VNG 8 prioriteiten voor de overheidsbrede samenwerking op digitalisering.

Data & Privacy

Nederlandse beslissing zet rem op Chat Control-wetgeving

Het controversiële Chat Control-wetsvoorstel van de EU heeft zoveel wendingen doorstaan dat het ons duizelig maakt. Onder hernieuwde druk van de Hongaarse Viktor Orbán hadden sommige wetgevers gehoopt dat ze dit najaar eindelijk voldoende steun zouden krijgen voor het omstreden wetsvoorstel. Maar na een cruciale last-minute beslissing van Nederland zijn we voorlopig veilig voor “Chat Control” – althans voor nu. Het artikel gaat verder in het Engels.

Data & Privacy

Surveillancewet stuit op massale kritiek: Experts, bedrijven en oppositie roepen kabinet op tot verzet

Verschillende experts, bedrijven en politieke partijen, waaronder GroenLinks-PvdA, D66, en SP hebben felle kritiek geuit op de voorgestelde Europese CSAM-verordening, ook wel bekend als de surveillancewet. De wet, een initiatief van de Hongaarse regering, is bedoeld om online kindermisbruik te bestrijden, maar volgens de critici schiet de verordening op alle fronten tekort en brengt het de privacy en veiligheid van alle Europeanen in gevaar.

Governanceweb