Herken phishing en meld fraude

Phishing (1) is een aanvalstechniek die door kwaadwillenden wordt gebruikt om gevoelige gegevens te ontfutselen. Dit gebeurt vaak via e-mail, maar kan ook via telefoon, sms of WhatsApp plaatsvinden. De kwaadwillende heeft als doel om snel vertrouwen te winnen om vervolgens persoonlijke informatie afhandig te maken om deze te misbruiken. Je kunt hierbij denken aan bankgegevens, transactiebewijzen, boetes of inloggegevens.

Heb je een verdachte e-mail of telefoongesprek ontvangen? Of vermoed je fraude met uw gegevens of bankzaken? Neem dan contact op met de fraudehelpdesk (2). De Fraudehelpdesk biedt slachtoffers een helpende hand door advies te geven en naar de juiste instantie te verwijzen. Op de website van de fraudehelpdesk vind je ook meer informatie over lopende en bekende fraudeacties.

Over het NCSC

Het NCSC heeft als wettelijke taak om organisaties in vitale sectoren te ondersteunen op het gebied van cybersecurity. We zijn erop gericht om de digitale weerbaarheid van Nederland te vergroten, de gevolgen van cyberincidenten te beperken en zo maatschappelijke ontwrichting te voorkomen.

  1. https://www.ncsc.nl/wat-kun-je-zelf-doen/dreiging/phishing

  2. https://www.fraudehelpdesk.nl/

Gerelateerd nieuws

Omstreden Chat Control-wet wederom op agenda Raad van Europa

De controversiële chat control-wetgeving staat weer op de agenda van de Raad van Europa. Onder het Hongaarse voorzitterschap wordt op 4 september 2024 gewerkt aan uitwerking van de wetstekst. De wetgeving, die voorziet in de massale controle en scanning van privécommunicatie, wordt door veel privacy- en mensenrechtenorganisaties als een bedreiging gezien voor de fundamentele rechten van burgers. Eerder dit jaar werd het wetsvoorstel, mogelijk na aanleiding van hevige kritiek plots van de agenda afgehaald. De Raad werkt nu aan een herziene versie, maar experts blijven kritisch.

Data & Privacy

Meta op het matje geroepen voor informatie over betaalde accounts

Meta werd deze zomer aangesproken door de Europese consumententoezichthouders, waar ook onze ACM deel van uit maakt. De reden is dat Meta onduidelijke en onvolledige informatie verstrekt over het aangaan van een betaald of ‘gratis’ account. Zo kan een gebruiker de gevolgen van die keuze niet goed beoordelen. Ook wordt druk uitgeoefend om een keuze te maken. Hier wordt Meta dus niet aangesproken op een schending van privacy, maar op een oneerlijke handelspraktijk uit het consumentenrecht.

Data & Privacy

Hoe ga je als privacy professional om met risico’s?

In de vakantie had ik de gelegenheid om het boek De Privacy Paradox te lezen. Het boek houdt de privacy professional een kritische spiegel voor over de wijze waarop de AVG wordt uitgevoerd en hoe met privacyrisico’s wordt omgegaan. Vanuit een andere invalshoek liet Martin van Staveren in een essay in het FD zijn licht schijnen op de wijze waarop in de maatschappij met risico’s wordt om gegaan.

Data & Privacy

AP legt Uber boete op van 290 miljoen euro om doorgifte data chauffeurs naar VS

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) legt Uber een boete op van 290 miljoen euro. De AP heeft geconstateerd dat Uber persoonsgegevens van Europese taxichauffeurs heeft doorgegeven naar de Verenigde Staten (VS) en dat Uber daarbij de gegevens onvoldoende heeft beschermd. Dit is volgens de AP een ernstige overtreding van de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Inmiddels heeft Uber de overtreding beëindigd.

Data & Privacy