Inleiding

Partijen die een geschil hebben met de netbeheerder over de wijze waarop deze zijn taken en bevoegdheden op grond van de Elektriciteitswet 1998 (“E-wet”) uitoefent kunnen een dergelijk geschil voorleggen aan de Autoriteit Consument en Markt (“ACM”).

Nadat de ACM in zo’n procedure een besluit heeft genomen kan een belanghebbende beroep instellen bij het College van Beroep voor het bedrijfsleven (“CBb”). Het CBb is één van de hoogste bestuursrechters in ons land. In dit blogbericht bespreken wij een uitspraak van het CBb die betrekking had op een geschilbesluit van de ACM.

De zaak Liander / Derifarm

Maatschap Derifarm (“Derifarm”) beschikte over een zogenaamde kleinverbruikaansluiting op het elektriciteitsnet van Liander N.V. (“Liander”). Op enig moment heeft Derifarm bij Liander een offerte aangevraagd voor de verzwaring van haar aansluiting, dit in verband met de plaatsing van zonnepanelen. Liander heeft vervolgens een offerte uitgebracht waarbij ervan werd uitgegaan dat er voor de verzwaring een kabel van 743 meter gerealiseerd moest worden. Vanwege deze lange afstand heeft Liander later besloten om een nieuw transformatorstation te plaatsen nabij de installatie van Derifarm.

In het geschil dat voorlag bij de ACM stond de vraag centraal of Liander het eenmalige aansluittarief inclusief meerlengte zoals opgenomen in haar offerte (lees: 743 meter) in rekening mocht brengen of dat zij de offerte moest aanpassen aan de hand van de daadwerkelijk gerealiseerde netsituatie (waarbij een veel kortere aansluitkabel is toegepast).

De ACM oordeelde bij besluit van 16 december 2021 dat Liander voor de berekening van de meerlengte uit diende te gaan van de daadwerkelijk gerealiseerde aansluitkabel en niet van de geoffreerde meerlengte die niet is gerealiseerd. Door toch de langere meerlengte in rekening te brengen zou Liander, aldus de ACM, tweemaal een vergoeding ontvangen: één keer via het aansluittarief bij Derifarm en één keer via het transporttarief waaronder de kosten voor aanleg en instandhouding van het net vallen.

Door de meerlengte van 743 meter toch in rekening te brengen handelde Liander dan ook in strijd met het beginsel dat uitbreidingen in het net ten behoeve van het maken van aansluitingen, zoals het nieuwe transformatorstation, zogenaamde diepe aansluitkosten, voor rekening van de netbeheerder die het desbetreffende net beheert, dienen te komen. Dit volgt uit de E-wet en de Tarievencode elektriciteit, aldus de ACM.

Liander heeft tegen dit besluit beroep ingesteld.

Uitspraak CBb

Het CBb laat in de uitspraak van 16 juli 2024 het besluit van de ACM in stand en verklaart het beroep van Liander ongegrond.

In de uitspraak benadrukt het CBb, voor zover hier van belang, dat het voor de kostenverdeling irrelevant is of bepaalde voorzieningen worden aangelegd voor één aangeslotene of voor meerdere aangeslotenen. Wat volgens het CBb relevant is, is of de aan te leggen voorziening onderdeel uitmaakt van het net in de zin van de E-wet. Een transformatorstation is onderdeel van het net, wat met zich brengt dat een kabel die naar een transformatorstation loopt een kabel is van een net en niet van een aansluiting. De kosten van de netkabel moeten dan ook via het algemene transporttarief bij afnemers in rekening gebracht worden en mogen volgens het CBb niet via het individuele aansluittarief in rekening gebracht worden.

Over de auteurs

  • Ale van der Wielen

    Ale van der Wielen is advocaat (partner) bij Trip Advocaten. Ale is een ervaren advocaat op het gebied van het insolventierecht en ondernemingsrecht. Zijn ondernemingsrechtpraktijk bestaat voor een groot deel uit het adviseren en begeleiden van ondernemers met een focus op overnames. Daarnaast is hij voor diverse cliënten de juridische sparringpartner voor duurzame energieprojecten. Als een gedreven teamspeler met een uitstekende vakkennis en een scherp analytisch vermogen zet Ale zich in voor zijn cliënten. Hij is een oplossingsgerichte advocaat, die niet alleen oog heeft voor het juridische kader, maar voor het hele speelveld. Daarbij put Ale zowel uit zijn ervaring als advocaat als uit zijn ervaringen als voormalig bedrijfsjurist.

  • Cees Verburg

    Cees is gespecialiseerd in energierecht en arbitragerecht. Zo heeft hij (internationale) ondernemingen en overheden bijgestaan in juridische vraagstukken over productie, transport, opslag en levering van verschillende energiedragers. Daarnaast is Cees gespecialiseerd in het arbitragerecht. Hij heeft overheden en (internationale) ondernemingen geadviseerd over en bijgestaan in arbitrageprocedures – evenals aan arbitrage gerelateerde procedures bij de overheidsrechter – met betrekking tot verschillende arbitragereglementen (NAI, UNCITRAL, ICC, ICSID).

Gerelateerd nieuws

Een andere kijk op de economie: het welzijn van mensen en natuur op de eerste plaats

De wereld verandert snel en datzelfde geldt voor de manier waarop we denken over de economie. Nu de klimaatverandering intensiveert, de biodiversiteit terugloopt en de ongelijkheid verdiept, is de vraag: kunnen onze economische systemen zich aanpassen? Bij Wageningen University & Research stellen drie vooruitstrevende economen de traditionele modellen op de proef en onderzoeken nieuwe benaderingen van het economisch denken. Zij pleiten voor nieuwe inzichten, theorieën en, het belangrijkst, voor nieuwe meetmethoden die in de besluitvormingsprocessen prioriteit geven aan het welzijn van mensen en de natuur.

Klimaat

Een glimp van de toekomst

Een meerlaagse blik op het energiesysteem is goud waard. Lokale energiesystemen zijn van belang om te kunnen blijven wonen, werken en verplaatsen. Op Goeree-Overflakkee is er een nieuw wijkje dat lokaal vraag, aanbod en conversie in balans houdt.

Klimaat

Klimaattransitie: van planning naar implementatie

Voor een financiële instelling is het opstellen van een klimaattransitieplan één ding; het implementeren ervan is iets heel anders. PwC-experts Sophie de Vries en Gerrit Ledderhof bespreken de cruciale rol van banken en verzekeringsmaatschappijen, de belangrijkste uitdagingen waarmee ze worden geconfronteerd en praktische oplossingen. 'Het is heel belangrijk mensen aan te moedigen nieuwe vaardigheden en kennis te ontwikkelen met betrekking tot klimaat en duurzaamheid.'

Klimaat

‘Duurzaamheid gaat verder dan wet- en regelgeving: het is een strategische én economische kans’

De recent aangekondigde ESG Omnibus biedt versoepeling en uitstel van de duurzaamheidsrapportage. Volgens Femke Helgers, Director ESG & Sustainability Strategy bij PwC, is dit een belangrijke kans om duurzaamheid stevig in de bedrijfsstrategie te verankeren. In plaats van lui achterover hangen, zou dit een gelegenheid moeten zijn om duurzaamheid proactief te integreren als strategisch fundament.