Nieuws geschreven door Merel Brinkman

Voorontwerp Nota Ruimte onder de loep

Eind juni 2024 publiceerde Hugo de Jonge (voormalig Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties) het voorontwerp van de Nota Ruimte. Dit voorontwerp is één van de tussenstappen in de totstandkoming van een definitieve Nota Ruimte. De Nota Ruimte bevat de inhoudelijke richtingen voor de toekomstige ruimtelijke ordening van ons land. Met het credo ‘sterker maken wat sterk moet zijn’ beoogt de Nota Ruimte het ruimtelijk beeld in 2050 meer in balans te brengen dan dat het nu is. Wat staat er allemaal in het voorontwerp? U leest het in onderstaande blog!

Blog

Tijdelijke woningbouw onder de Omgevingswet: sneller en beter?

Het is geen nieuwe informatie meer; Nederland kampt met een tekort aan woningen. De woningmarkt kan niet voldoen aan de vraag en daarom worden er steeds vaker creatieve oplossingen bedacht voor dit probleem. Denk hierbij aan mantelzorgwoningen, tiny houses en verkamering. Ook het realiseren van tijdelijke woningbouw is een van de manieren om de druk op de woningmarkt te verlagen. Een voordeel van tijdelijke woningen is dat er minder (strenge) eisen voor gelden dan voor permanente woningbouw. Het is daarom makkelijker en sneller om dit soort woningen te realiseren. De transformatie van leegstaande kantoorgebouwen naar tijdelijke woningen wordt in deze blog als voorbeeld onder de loep worden genomen.

Doelgroepen in het bestemmingplan: wat mag er dan wel?

Een gemeente mag beoogde doelgroepen niet zomaar uitsluiten in een bestemmingsplan. Dit leidt namelijk tot een niet ruimtelijk relevant onderscheid en dat is op grond van de wetgeving niet toegestaan. Toch bestaat in de praktijk behoefte aan sturing op doelgroepen of woonvormen, omdat sprake is van een tekort aan woningen voor specifieke doelgroepen of woonvormen of omdat de gemeente het wenselijk vindt dat bepaalde woonvormen juist beschermd moeten worden. In deze blog gaan we in op de regels die wél zijn toegestaan in bestemmingsplannen.

Blog