Hoewel de regering nastreeft de AVG na te leven krijgt de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) 49 miljoen euro in plaats van de geschatte 100 miljoen euro die de toezichthouder nodig zou hebben om effectief toezicht te houden. "Honderd miljoen is minimaal nodig om nieuwe toeslagenaffaires te voorkomen en uitdagingen met digitalisering en algoritmes het hoofd te bieden. Maar het budget is blijven steken op 49 miljoen. Dat is niet genoeg om zelfs aan de meest basale eisen van goed toezicht te kunnen voldoen", aldus de toezichthouder in een bericht van het ANP.

Het kabinet-Schoof laat weten zich op digitaal vlak bezig te zullen houden met de nationale veiligheid. Hieronder valt natuurlijk cybersecurity, maar het kabinet focust zich ook op buitenlandse geldstomen in maatschappelijke organisaties en de witwasaanpak. Ook wil het kabinet de bevoegdheden van de politie en financiële toezichthouders uitbreiden. Deze wetsvoorstellen raken allemaal aan het recht op privacy.

Wet plan van aanpak witwassen & Implementatie Europese Anti-money laundering (AML) verordening

Het kabinet heeft aangekondigd door te werken aan de Wet plan van aanpak witwassen. De wet zou onder meer contante betalingen hoger dan 3.000,- euro verbieden. De mogelijkheid tot gezamenlijke transactiemonitoring tussen banken onderling en in samenwerking met de overheid is met de komst van de AML-verordening geharmoniseerd. Er geldt op grond van de Europese verordening een hogere drempel voor gezamenlijke monitoring waarbij privacyoverwegingen en strafrechtelijke waarborgen moeten worden getoetst alvorens over te gaan op gezamenlijke monitoring. Lees hier verder over het verschil tussen de Nederlandse en Europese witwasaanpak en de gevolgen voor TMNL.

Wet transparantie maatschappelijke organisaties (Wtmo)

De overheid maakt zich zorgen over de invloed van buitenlandse geldstromen op maatschappelijke organisaties. Om dit probleem te bestrijden haalde het kabinet de Wet transparantie maatschappelijke organisaties (Wtmo) van de plank. Wegens talloze bezwaren vanuit het maatschappelijk middenveld heeft de behandeling van dit wetsvoorstel jarenlang stilgelegen. De wet verplicht stichtingen en verenigingen persoonsgegevens van leden en vrijwilligers te registreren. De administratieverplichting zou te veel last opleveren voor organisaties en onnodig veel gegevens opslaan. Bovendien voorziet de wet bepaalde overheidsorganisaties in verstrekkende bevoegdheden om deze gegevens op te vragen. Lees hier meer over de kritiek op dit wetsvoorstel.

Wet toezichtondersteunende rapportage AFM en de Wet rapportage hypotheekmarkt DNB

Het ministerie van Financiën diende afgelopen zomer twee wetsvoorstellen in die verstrekkende bevoegdheden zouden creëren voor de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en De Nederlandsche Bank (DNB). De voorstellen werden eerder bekritiseerd door advocaten in het Financieele Dagblad. De voorgestelde wetten zouden het mogelijk maken dat de AFM en DNB meer klantgegevens zou kunnen opvragen bij financiële dienstverleners. Het zou gaan om gegevens zoals mobiele telefoonnummers, unieke identificatienummers van telefoontoestellen en nagenoeg alle details van banktransacties. Lees hier verder over de kritiek op de wetsvoorstellen.

Over de auteurs

  • Christian Cordoba Lenis

    Christian Cordoba Lenis is nieuwsredacteur voor PONT | Data & Privacy. Cordoba Lenis is geïntrigeerd door het raakvlak tussen technologie en recht. Cordoba Lenis heeft zowel een juridische als een technische achtergrond en waagt zich nu aan het journalistieke vak.

    PONT | Data & Privacy

Gerelateerd nieuws

Nederlandse Privacy Awards 2025: Inschrijvingen Geopend

Op 28 januari 2025, tijdens de Europese Dag van de Privacy, organiseert Privacy First de jaarlijkse uitreiking van de Nederlandse Privacy Awards. De prijzen worden uitgereikt aan ondernemingen, overheden en organisaties die uitblinken in privacybewuste oplossingen en informatiebescherming. Kent u een organisatie met dé oplossing voor een privacyvriendelijke toekomst? Schrijf de betreffende organisatie dan in voor de Nederlandse Privacy Awards!

Data & Privacy

Illegaal AI-project Transactiemonitoring Nederland voor de rechter

De stichting Human Rights in Finance stond afgelopen woensdag 11 september in de rechtszaal tegenover De Nederlandsche Bank. De toezichthouder moet, volgens de stichting, optreden tegen de vijf grootbanken en garanderen dat de uitbestedingsovereenkomst van banken met Transactiemonitoring Nederland opgezegd wordt. De omstreden samenwerking tussen de overheid, toezichthouders en banken wordt door partijen ontkend, maar uit eigen documenten blijkt dat de samenwerking al in 2020, op initiatief van Ministerie van Financien, is ontstaan. De Rotterdamse rechtbank buigt zich nu over de vraag of de toezichthouder een einde moet maken aan de vermeende gedoogstructuur.

Data & Privacy

KU Leuven: ‘Dating-apps lekken gevoelige data’

Een recent onderzoek van de KU Leuven heeft verontrustende privacyrisico's aan het licht gebracht in locatiegebaseerde dating-apps. Het onderzoek, dat werd gepresenteerd op congressen zoals Black Hat en USENIX Security, richtte zich op de vijftien meest gedownloade LBD-apps in de Google Play Store, waaronder populaire namen als Tinder, Badoo en Grindr.

Data & Privacy

Omstreden Chat Control-wet wederom op agenda Raad van Europa

De controversiële chat control-wetgeving staat weer op de agenda van de Raad van Europa. Onder het Hongaarse voorzitterschap wordt op 4 september 2024 gewerkt aan uitwerking van de wetstekst. De wetgeving, die voorziet in de massale controle en scanning van privécommunicatie, wordt door veel privacy- en mensenrechtenorganisaties als een bedreiging gezien voor de fundamentele rechten van burgers. Eerder dit jaar werd het wetsvoorstel, mogelijk na aanleiding van hevige kritiek plots van de agenda afgehaald. De Raad werkt nu aan een herziene versie, maar experts blijven kritisch.

Data & Privacy