Nieuws geschreven door Christian Cordoba Lenis
A-G Hof van Justitie: erkenning geslachtsverandering verplicht door recht op privacy
Het recht op eerbieding van het privéleven maakt dat Europese lidstaten een nieuwe voornaam en geslachtsidentiteit uit een andere lidstaat niet mogen weigeren. Dat stelt advocaat-generaal Richard de la Tour van het Europese Hof van Justitie.
Blog
Politie handelt in strijd met de wet door gegevens niet te vernietigen
Volgens rapportage van Follow the Money bewaart de politie al jarenlang persoonlijke gegevens van burgers, zoals namen, adressen, en zelfs informatie over huisdieren, zonder deze ooit te verwijderen. Hoewel de wet voorschrijft dat deze data na verloop van tijd vernietigd moeten worden, weigert de politie dit te doen. Met het oog op mogelijke cold cases handelt de politie bewust in strijd met de regels, zo blijkt uit interne documenten die zijn opgevraagd door Follow the Money.
Nieuws-persbericht
KU Leuven: ‘Dating-apps lekken gevoelige data’
Een recent onderzoek van de KU Leuven heeft verontrustende privacyrisico's aan het licht gebracht in locatiegebaseerde dating-apps. Het onderzoek, dat werd gepresenteerd op congressen zoals Black Hat en USENIX Security, richtte zich op de vijftien meest gedownloade LBD-apps in de Google Play Store, waaronder populaire namen als Tinder, Badoo en Grindr.
Nieuws-persbericht
CrowdStrike-storing: datalek onder de AVG?
De recente wereldwijde storing veroorzaakt door een software-update van cybersecuritybedrijf CrowdStrike heeft geleid tot discussies over de juridische kwalificatie van het cyberincident. Terwijl bedrijven worstelen met de nasleep van de storing, rijst de vraag of de tijdelijke ontoegankelijkheid van gegevens moet worden beschouwd als een "datalek" in de zin van de AVG.
Blog
College voor de Rechten van de Mens maakt zich zorgen over algoritmen in het onderwijs: ‘Stel strengere eisen’
In een verkennend onderzoek naar het gebruik van algoritmen in het Nederlands onderwijs zet van het College voor de Rechten van de Mens vraagtekens bij de inzet van bepaalde vormen van onderwijssoftware. In haar aanbevelingen stelt het College dat de overheid moet ingrijpen en landelijke eisen moet stellen aan onderwijstoepassingen, om te voorkomen dat mogelijk discriminatoire algoritmes worden ingezet.
Artikelen
Rechter: AP moet informatie ophalen bij bron datalek, niet bij IT-dienstverlener
Afgelopen jaar werd hostingplatform Leaseweb slachtoffer van een hack waarbij mogelijk sprake is geweest van een datalek. Toen de AP geen informatie kreeg uit Leaseweb vorderde ze de gegevens bij IT-dienstverlener. In kort geding verloor de AP de zaak.
Blog
Politie Nederland tart rechtelijk bevel: intern databeleid schendt Wpg structureel
De politie weigert herhaaldelijk om gerechtelijke bevelen na te leven die inzage in haar datasystemen eisen, zo blijkt uit een reeks zaken belicht door Follow the Money. Burgers blijven hierdoor in onzekerheid over welke informatie de politie over hen verzamelt, vaak in strijd met de wet. De rechtbanken kunnen weinig meer doen dan schadevergoedingen toekennen, omdat dwangmiddelen ontbreken. Vorige maand onthulde Follow the Money ook al dat de Politie Nederland al jaren geen gegevens over burgers meer verwijderde, wat wederom in strijd is met de Wet politiegegevens (Wpg).
Artikelen
Uber boete: juridisch geneuzel of gebrekkige bescherming?
Afgelopen maandag deelde de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) de grootste AVG- boete in de Nederlandse geschiedenis uit. Aanleiding was een groot aantal klachten van Franse Uber-chauffeurs aan het mensenrechtencollege in Frankrijk. Uber B.V. zou in haar gegevensuitwisseling met de Amerikaanse tak van het bedrijf de gegevens van Europese burgers onvoldoende hebben beschermd. In dit artikel gaan we in op de inhoud en slagingskans van het bezwaar op de boete met techjurist Menno Weij van BDO Legal.
Nieuws-persbericht
Microsoft: Russische hackers spioneerden op e-mails van Microsoft-klanten
Microsoft heeft bevestigd dat Russische hackers mailboxen van werknemers hebben bespioneerd en e-mails van klanten hebben gestolen, dit laat Reuters in een persbericht weten (1).
Artikelen
Hoe behulpzaam is robotrechter bij verkeersboetes? 'Zeker een rol voor AI in rechtsoordeel'
De Week van de Rechtsstaat is afgelopen dinsdag van start gegaan. De AP organiseerde een bijeenkomst om de toekomst van de rechtsstaat en kunstmatige intelligentie te bespreken. In dit kader gaf raadsheer Manuella van der Put een lezing over de mogelijke rol van kunstmatige intelligentie (AI) bij de rechterlijke oordeelsvorming.
Blog