Het team van computerwetenschappers onderzocht de internetdata die deze apps uitwisselen en ontdekte dat alle apps persoonlijke en gevoelige gebruikersgegevens lekken. Het betrof niet alleen gegevens die gebruikers bewust delen, zoals naam, leeftijd en seksuele geaardheid, maar ook informatie die onbedoeld uitlekt via het internetverkeer, zoals gender, leeftijdspreferenties en app-gebruiksgegevens.

Schokkend genoeg bleken zes van de vijftien apps gedetailleerde locatiegegevens te lekken, waardoor de onderzoekers de bijna exacte locatie van gebruikers konden achterhalen. Dit soort datalekken maakt gebruikers potentieel kwetsbaar voor ernstige bedreigingen, waaronder online manipulatie en identiteitsdiefstal, stalking, aanranding en zelfs staatsvervolging, met name in landen waar LGBTQ+-personen vervolgd worden.

De onderzoekers wijzen erop dat het privacy-beleid van deze apps de risico's van het delen van gevoelige gegevens onvoldoende aankaarten. Om de privacy van gebruikers beter te beschermen, roepen ze app-ontwikkelaars op om alle profielgegevens standaard te verbergen en gebruikers bewuster te maken van de gegevens die ze delen.

Hoewel de meeste app-ontwikkelaars na de publicatie van de bevindingen door de KU Leuven aanpassingen hebben doorgevoerd om de lekken te dichten, moeten gebruikers van dating-apps vooral op hun hoede blijven. De onderzoekers benadrukken dat gebruikers zich bewust moeten zijn van de risico’s en moeten beoordelen welke data ze delen op dating-apps.

De onderzoekers geven ook enkele tips aan gebruikers van dating-apps die hun privacy beter willen beschermen:

  1. Wees bewust van wat u deelt: Deel geen onnodige informatie die gevoelig kan zijn, zoals uw werkgever of politieke standpunten.

  2. Vertrouw niet blindelings op de privacy-instellingen van dating-apps: Alles wat u deelt, wordt opgeslagen op hun servers en kan nu of in de toekomst, bewust of onbewust, met anderen worden gedeeld.

  3. Gebruik de ingebouwde instellingen van uw smartphone om uw locatiegegevens te beschermen: overweeg om alleen een geschatte locatie te delen en de instellingen van uw telefoon zo aan te passen dat u elke keer toestemming moet geven om uw locatie te delen wanneer u een dating-app opent.

Over de auteurs

  • Christian Cordoba Lenis

    Christian Cordoba Lenis is nieuwsredacteur voor PONT | Data & Privacy. Cordoba Lenis is geïntrigeerd door het raakvlak tussen technologie en recht. Cordoba Lenis heeft zowel een juridische als een technische achtergrond en waagt zich nu aan het journalistieke vak.

    PONT | Data & Privacy

Gerelateerd nieuws

Nederlandse Privacy Awards 2025: Inschrijvingen Geopend

Op 28 januari 2025, tijdens de Europese Dag van de Privacy, organiseert Privacy First de jaarlijkse uitreiking van de Nederlandse Privacy Awards. De prijzen worden uitgereikt aan ondernemingen, overheden en organisaties die uitblinken in privacybewuste oplossingen en informatiebescherming. Kent u een organisatie met dé oplossing voor een privacyvriendelijke toekomst? Schrijf de betreffende organisatie dan in voor de Nederlandse Privacy Awards!

Data & Privacy

Illegaal AI-project Transactiemonitoring Nederland voor de rechter

De stichting Human Rights in Finance stond afgelopen woensdag 11 september in de rechtszaal tegenover De Nederlandsche Bank. De toezichthouder moet, volgens de stichting, optreden tegen de vijf grootbanken en garanderen dat de uitbestedingsovereenkomst van banken met Transactiemonitoring Nederland opgezegd wordt. De omstreden samenwerking tussen de overheid, toezichthouders en banken wordt door partijen ontkend, maar uit eigen documenten blijkt dat de samenwerking al in 2020, op initiatief van Ministerie van Financien, is ontstaan. De Rotterdamse rechtbank buigt zich nu over de vraag of de toezichthouder een einde moet maken aan de vermeende gedoogstructuur.

Data & Privacy

Omstreden Chat Control-wet wederom op agenda Raad van Europa

De controversiële chat control-wetgeving staat weer op de agenda van de Raad van Europa. Onder het Hongaarse voorzitterschap wordt op 4 september 2024 gewerkt aan uitwerking van de wetstekst. De wetgeving, die voorziet in de massale controle en scanning van privécommunicatie, wordt door veel privacy- en mensenrechtenorganisaties als een bedreiging gezien voor de fundamentele rechten van burgers. Eerder dit jaar werd het wetsvoorstel, mogelijk na aanleiding van hevige kritiek plots van de agenda afgehaald. De Raad werkt nu aan een herziene versie, maar experts blijven kritisch.

Data & Privacy

Meta op het matje geroepen voor informatie over betaalde accounts

Meta werd deze zomer aangesproken door de Europese consumententoezichthouders, waar ook onze ACM deel van uit maakt. De reden is dat Meta onduidelijke en onvolledige informatie verstrekt over het aangaan van een betaald of ‘gratis’ account. Zo kan een gebruiker de gevolgen van die keuze niet goed beoordelen. Ook wordt druk uitgeoefend om een keuze te maken. Hier wordt Meta dus niet aangesproken op een schending van privacy, maar op een oneerlijke handelspraktijk uit het consumentenrecht.

Data & Privacy