Het team van computerwetenschappers onderzocht de internetdata die deze apps uitwisselen en ontdekte dat alle apps persoonlijke en gevoelige gebruikersgegevens lekken. Het betrof niet alleen gegevens die gebruikers bewust delen, zoals naam, leeftijd en seksuele geaardheid, maar ook informatie die onbedoeld uitlekt via het internetverkeer, zoals gender, leeftijdspreferenties en app-gebruiksgegevens.

Schokkend genoeg bleken zes van de vijftien apps gedetailleerde locatiegegevens te lekken, waardoor de onderzoekers de bijna exacte locatie van gebruikers konden achterhalen. Dit soort datalekken maakt gebruikers potentieel kwetsbaar voor ernstige bedreigingen, waaronder online manipulatie en identiteitsdiefstal, stalking, aanranding en zelfs staatsvervolging, met name in landen waar LGBTQ+-personen vervolgd worden.

De onderzoekers wijzen erop dat het privacy-beleid van deze apps de risico's van het delen van gevoelige gegevens onvoldoende aankaarten. Om de privacy van gebruikers beter te beschermen, roepen ze app-ontwikkelaars op om alle profielgegevens standaard te verbergen en gebruikers bewuster te maken van de gegevens die ze delen.

Hoewel de meeste app-ontwikkelaars na de publicatie van de bevindingen door de KU Leuven aanpassingen hebben doorgevoerd om de lekken te dichten, moeten gebruikers van dating-apps vooral op hun hoede blijven. De onderzoekers benadrukken dat gebruikers zich bewust moeten zijn van de risico’s en moeten beoordelen welke data ze delen op dating-apps.

De onderzoekers geven ook enkele tips aan gebruikers van dating-apps die hun privacy beter willen beschermen:

  1. Wees bewust van wat u deelt: Deel geen onnodige informatie die gevoelig kan zijn, zoals uw werkgever of politieke standpunten.

  2. Vertrouw niet blindelings op de privacy-instellingen van dating-apps: Alles wat u deelt, wordt opgeslagen op hun servers en kan nu of in de toekomst, bewust of onbewust, met anderen worden gedeeld.

  3. Gebruik de ingebouwde instellingen van uw smartphone om uw locatiegegevens te beschermen: overweeg om alleen een geschatte locatie te delen en de instellingen van uw telefoon zo aan te passen dat u elke keer toestemming moet geven om uw locatie te delen wanneer u een dating-app opent.

Over de auteurs

  • Christian Cordoba Lenis

    Christian Cordoba Lenis is nieuwsredacteur voor PONT | Data & Privacy. Cordoba Lenis is geïntrigeerd door het raakvlak tussen technologie en recht. Cordoba Lenis heeft zowel een juridische als een technische achtergrond en waagt zich nu aan het journalistieke vak.

    PONT | Data & Privacy

Gerelateerd nieuws

Public cloud en de Rijksoverheid in de praktijk

We kunnen niet meer om het onderwerp heen: public cloud zoals aangeboden door onder andere Microsoft (Azure), Amazon (AWS) en Google (GCP) wordt door de Rijksoverheid steeds meer gebruikt. De komende jaren zullen we tijdens onze onderzoeken steeds vaker informatiesystemen tegenkomen die gebruik maken van de public cloud en gevraagd worden om hier iets van te vinden.

Data & Privacy

Onderzoek naar informatiebeveiliging is ‘wake up-call’

Een ADR-onderzoek naar de omgang met vertrouwelijke informatie bij de politie toont aan dat de beveiliging van die informatie onvoldoende op orde is. Het korps is te kwetsbaar voor kwaadwillenden die op zoek zijn naar politie-informatie. Naar aanleiding van het rapport heeft de politie direct maatregelen genomen.

Data & Privacy

Het belang van meer aandacht voor IT en cybersecurity voor de jeugd

De digitalisering van onze samenleving verloopt in een razend tempo. Informatie en operationele technologieën zijn niet meer weg te denken uit ons leven. Het samenkomen van computers, wereldwijde connectiviteit, mobiele apparatuur, robotisering, cloud technologie en Artificiële Intelligentie (AI) transformeert onze wereld. Daarin ligt een potentiële belofte dat alles sneller, efficiënter, beter en gemakkelijker wordt, overal en continue. Deze digitalisering en technologische ontwikkelingen bieden kansen en mogelijkheden voor zowel organisaties als de samenleving.

Data & Privacy

Nederland wil met 8 landen EU-regels digitale economie vereenvoudigen

Meer dan 10 nieuwe EU-wetten voor de digitale economie zijn van kracht of komen eraan. Die verbeteren concurrentie en consumentenbescherming op terreinen als digitale platforms, kunstmatige intelligentie, productveiligheid en data. Al deze regels bij elkaar kunnen echter ook onsamenhangend of overlappend zijn en zo onnodig mkb-ondernemers belemmeren. Minister Dirk Beljaarts (Economische Zaken) heeft vandaag bij de EU Telecomraad in Brussel met België, Duitsland, Estland, Finland, Griekenland, Ierland, Slowakije en Zweden de Europese Commissie opgeroepen om dit aan te pakken.

Data & Privacy