Wat is het Deltaprogramma?

Het nationaal Deltaprogramma beschermt Nederland tegen overstromingen, zorgt voor voldoende zoetwater en draagt bij aan een klimaatbestendige en waterrobuuste inrichting. Zodat Nederland de gevolgen van klimaatverandering goed kan blijven opvangen. Verschillende overheden en organisaties werken aan het programma, onder leiding van de Deltacommissaris. Dit is de onafhankelijke regeringscommissaris voor het nationaal Deltaprogramma. Hij brengt elk jaar een voorstel uit met nieuwe adviezen en maatregelen voor het Deltaprogramma, en rapporteert ook over de voortgang van het Deltaprogramma.

Hoofdpunten uit Deltaprogramma 2025

De drie opgaven uit het Deltaprogramma zijn:

  1. Waterveiligheid: hoe beschermen we onszelf tegen overstromingen vanuit zee, grote meren en de grote rivieren?

  2. Zoetwater: hoe blijven we weerbaar tegen te weinig water en tegen te zout water?

  3. Ruimtelijke adaptatie: hoe richten we de omgeving zo in dat we bestand zijn tegen schade door wateroverlast, droogte, hitte en overstroming?

  4. Bij het werken aan deze opgaven ligt het zwaartepunt nu nog in het waterbeheer. Dat blijft belangrijk om de gevolgen van klimaatverandering op te vangen, maar is niet genoeg. De oplossingen liggen ook in de manier waarop we onze omgeving inrichten en de grond gebruiken. Met deze combinatie houden we Nederland veilig en leefbaar: anders omgaan met water én ruimte. Op de website van het Deltaprogramma vind je de hoofdpunten uit het Deltaprogramma 2025 uitgelegd in een visueel overzicht.

    Vier adviezen van de Deltacommissaris

    Sinds 1 december 2023 is Co Verdaas de Deltacommissaris. Hij doet voorstellen voor het Deltaprogramma, en ook voor de financiële consequenties hiervan. De Deltacommissaris heeft vier adviezen voor het nieuwe kabinet:

    Denk groter en kijk vooruit: doorbreek de impasse. Houd bij investeringsplannen meer rekening met grotere weersextremen. Bied ook perspectief voor een toekomstbestendig agrarisch landgebruik dat bijdraagt aan de water- en bodemopgaven.

    Geef water de ruimte. Zorg dat je veel neerslag kunt bergen en water kunt vasthouden voor droge periodes. Het Deltaprogramma kan per regio in beeld brengen welke locaties kwetsbaar zijn voor te weinig of te veel water.

    Wees duidelijk over gebieden met een reserveringszone. Er zijn gebieden die gereserveerd zijn om water te bergen in extreme omstandigheden. Maak voor deze reserveringen duidelijk wat daar wel en niet kan.

    Investeer in financiële zekerheid en opleidingen. De groeiende wateropgaven leiden tot meer werk. Investeer hierin, maak bijvoorbeeld afspraken over het opleiden van voldoende professionals.

    Klik hier voor het Deltaprogramma 2025

Gerelateerd nieuws

De prijs van vrede: dreigen klimaatdoelen slachtoffer te worden van defensie-uitgaven?

Nu geopolitieke onrust toeneemt, staan EU-landen onder druk om hun defensie-uitgaven aanzienlijk te verhogen. Een nieuwe analyse van ABN AMRO waarschuwt echter dat deze noodzakelijke investeringen in veiligheid een potentieel hoge prijs kunnen hebben voor het milieu, zowel door afleidende financiering als door de inherente impact van militaire activiteiten

ACM: aanvullende maatregelen nodig voor betaalbare nettarieven waterstoftransport

Waterstof wordt gezien als belangrijke schakel in de energietransitie, omdat het kan dienen als duurzame energiedrager in sectoren die moeilijk te elektrificeren zijn. Toch komt de markt voor waterstof door verschillende oorzaken maar langzaam op gang. Eén van de oorzaken is de onzekerheid over de tarieven voor het transport van waterstof via een netwerk van leidingen. Doordat volumes waterstof achterblijven en investeringskosten hoger uitvallen, kunnen zonder aanvullende maatregelen de tarieven voor het waterstoftransportnetwerk aanzienlijk stijgen. Voor de komende jaren stelt het ministerie van Klimaat en Groene Groei de tarieven vast die gebruikers van het waterstofnetwerk moeten betalen. Vanaf uiterlijk 2033 stelt de Autoriteit Consument & Markt (ACM) deze tarieven vast op basis van de gemaakte kosten. De ACM heeft in een marktrapportage verkend hoe zij kan bijdragen aan de ontwikkeling van de waterstofmarkt en betaalbare waterstofnettarieven.

Klimaatverandering versnelt de waterkringloop

De aarde warmt op – en dat verandert de waterkringloop. Er verdampt meer water, de lucht bevat meer waterdamp, en dat leidt uiteindelijk tot intensere neerslag. Volgens klimaatmodellen neemt per graad opwarming de hoeveelheid waterdamp in de atmosfeer met zo’n 7 procent toe, terwijl neerslag en verdamping elk met ongeveer 2 procent stijgen. Dit leidt ertoe dat het minder vaak, maar wel heftiger regent. De veranderingen die we tot nu toe waarnemen zijn hiermee in overeenstemming.

AI en Energie: een spanningsveld met potentie

De afgelopen tijd is er steeds meer aandacht geweest voor het energieverbruik van AI. Dit verbruik is enorm en door de sterk toenemende toepassing van AI is de verwachting dat het totale energieverbruik alleen maar zal stijgen. Anderzijds kan AI ook een cruciale rol spelen in de energietransitie. Met de inzet van AI kan bijvoorbeeld het energieverbruik in de samenleving worden geoptimaliseerd en daardoor verminderd en AI kan er voor zorgen dat het elektriciteitsnet efficiënter wordt benut, waardoor netcongestie tegengegaan kan worden en verduurzamingsprojecten minder vertraging zullen oplopen.[1] In deze blog zal dieper worden ingegaan op de enigszins paradoxale verhouding tussen AI en energie.