In deze enquête zijn sinds 2019 stellingen opgenomen over eenzaamheid, zoals het ervaren van leegte om zich heen, het missen van mensen, en het gevoel vaak in de steek gelaten te worden (emotionele eenzaamheid). Daarnaast werd gevraagd of zij mensen om zich heen hebben met wie zij zich verbonden voelen, die ze vertrouwen en waarop ze kunnen terugvallen in geval van narigheid (sociale eenzaamheid). De algehele eenzaamheid is gebaseerd op de stellingen over zowel emotionele als sociale eenzaamheid.

Het aandeel 15-plussers dat zich enigszins eenzaam (29 procent) of niet eenzaam voelt (61 procent) is eveneens vergelijkbaar met 2022. In 2019 gaf nog 66 procent aan zich niet eenzaam te voelen.

Jongeren vaker emotioneel eenzaam

Emotionele eenzaamheid (missen een hechte band) komt het vaakst voor onder 15- tot 25-jarigen: 14 procent van hen voelde zich sterk emotioneel eenzaam. De andere vorm van eenzaamheid, sociale eenzaamheid (behoefte aan meer sociaal contact), komt het vaakst voor onder 35- tot 45-jarigen: 18 procent van hen gaf aan zich sterk sociaal eenzaam te voelen.

Mensen die buiten Nederland zijn geboren vaakst sterk eenzaam

Van de 15-plussers die buiten Nederland zijn geboren geeft bijna 20 procent aan zich sterk eenzaam te voelen. Bij hen die geboren zijn in Nederland ligt dit een stuk lager (9 procent). Van degenen die in Nederland zijn geboren en van wie een of beide ouders buiten Nederland zijn geboren, geeft 10 procent (ouder(s) geboren in Europa) en 11 procent (ouder(s) geboren buiten Europa) aan zich sterk eenzaam te voelen.

Hoewel mensen geboren buiten Nederland net zo vaak of vaker wekelijks sociaal contact hebben met familie, vrienden of buren, voelen zij zich toch vaker sterk eenzaam dan degenen die geboren zijn in Nederland. Het is vooral sociale eenzaamheid waar zij, vaker dan mensen geboren in Nederland, mee te maken hebben.

Tevredenheid met leven lager onder eenzame volwassenen

Niet iedereen van 18 jaar of ouder die eenzaam is, is ontevreden met het leven. Maar mensen die eenzaam zijn, zijn wel minder vaak tevreden met het leven) (50 procent) dan de volwassenen die niet of enigszins eenzaam zijn (88 procent). Bij tevredenheid met het sociale leven is dit verschil nog groter. Van de mensen die sterk eenzaam zijn, is 33 procent tevreden met hun sociale leven. Van de 18-plussers die niet of enigszins eenzaam zijn, is 86 procent tevreden.

Voor meer verdieping PONT | Zorg & Sociaal , opent in nieuw tabblad

Gerelateerd nieuws

Nederland steunt Oekraïne ook in de digitale oorlog

Al meer dan duizend dagen vechten de Oekraïners met man en macht om hun land te verdedigen. De oorlog speelt zich niet alleen af aan de frontlinies, maar ook online. Op 20 december bestaat het Tallinn Mechanisme één jaar. Via het Tallinn Mechanisme werkt Nederland samen met andere landen aan de online veiligheid van Oekraïne én zichzelf.

Data & Privacy

Spreken werknemers zich uit over seksisme en diversiteitsbeleid op het werk?

Seksisme op het werk neemt vele vormen aan, van subtiele opmerkingen tot regelrechte intimidatie. Het bestaan van seksistisch gedrag kan een verklaring zijn waarom vrouwen uit door mannen gedomineerde bedrijfstakken stappen. Om deze situatie aan te pakken, maken bedrijven gebruik van diversiteits-, gelijkheids- en inclusiebeleid (DEI: Diversity, Equity, and Inclusion) om de gedragsproblemen aan te pakken. Dit is om ervoor te zorgen dat mensen met verschillende achtergronden zich op hun gemak voelen en erbij betrokken worden.

Zorg & Sociaal

Randvoorwaarden en mogelijkheden bij groen aanbesteden

Duurzaamheid neemt een steeds prominentere rol in bij aanbestedingen en is tegenwoordig een hot topic. Niet alleen wordt de regelgeving vanuit Europa steeds dwingender van aard, vanuit maatschappelijk oogpunt realiseren aanbestedende diensten zich steeds beter welke sleutelrol zij kunnen innemen in de duurzaamheidstransitie door middel van ‘groene’ inkoop. Maar hoe neem je als aanbestedende dienst duurzaamheid effectief mee in je aanbestedingsprocedure? En hoe zorg je er vervolgens voor dat de gestelde groene eisen ook daadwerkelijk worden nagekomen tijdens de uitvoering?

Klimaat

Het raakt alle gezinsleden: hoe seksueel misbruik tussen broers en zussen door kan werken in de familie

Seksueel misbruik tussen broers en zussen kan ook na jaren nog grote impact hebben op de familierelaties. Dat blijkt uit onderzoek van Sheila van Berkel, Iva Bicanic en Anja van der Voort, die slachtoffers met elkaar in gesprek brachten over hun ervaringen. ‘Ouders ontkenden of minimaliseerden het misbruik vaak.’

Zorg & Sociaal