Dit artikel is het tweede in een reeks over groen aanbesteden. In het eerste artikel is de achtergrond geschetst van de ontwikkelingen op het gebied van duurzaam (‘groen’) aanbesteden. In dit artikel worden de randvoorwaarden geschetst. In de hiernavolgende artikelen wordt verder ingegaan op de ‘tools’ die aanbestedende diensten in hun spreekwoordelijke gereedschapskist hebben om groene eisen mee te nemen in aanbestedingen én te borgen in de uitvoeringsfase.
Voorbereiding is cruciaal
Een veelgehoorde kreet (dikwijls laat in de voorbereidingsfase van de aanbesteding) bij aanbestedende diensten is: “we moeten nog iets met duurzaamheid, maar hoe?”. Daar valt nog veel winst te behalen. Bij veel projecten loont het namelijk om al in een vroeg stadium na te denken hoe de meeste groene impact behaald kan worden. Dat kan om te beginnen door tijdens de voorbereiding van de aanbestedingsprocedure marktkennis op te doen (al dan niet door middel van een marktconsultatie) en gebruik te maken van de kennis binnen de eigen organisatie. Daarbij kan vervolgens ook rekening worden gehouden met de keuze voor de aanbestedingsprocedure. De concurrentiegerichte dialoog en het innovatiepartnerschap zullen doorgaans meer ruimte bieden voor input en creatieve groene ideeën vanuit de markt, waarbij het uiteraard wel belangrijk is dat de aanbestedende dienst dit als belangrijk adresseert en op de agenda zet.
Mogelijkheden en begrenzingen ‘groene’ aanbesteding
Als de keuze voor het bewandelen van de groene weg eenmaal is gemaakt, is het de vraag hoe ver aanbestedende diensten daarin kunnen gaan. Groen aanbesteden is daarbij niet onbegrensd, waarbij allereerst gedacht moet worden aan de Europese aanbestedingsbeginselen. Non-discriminatie, gelijke behandeling, transparantie en proportionaliteit. Zie in dat verband onder andere § 3.4.6 van de Gids Proportionaliteit. Artikel 1.10 Aanbestedingswet waaruit volgt dat aanbestedende diensten bij de voorbereiding- en het tot stand brengen van overheidsopdrachten uitsluitend eisen, voorwaarden en criteria aan zowel inschrijvers als inschrijvingen stelt die in redelijke verhouding staan tot het voorwerp van de opdracht. Andere relevante plekken in de Aanbestedingswet waar het begrip ‘voldoende verband met het voorwerp van de opdracht’ terugkomt zijn artikel 2.74 lid 2 en 3 met betrekking tot technische specificaties, artikel 2.115 lid 3 ten aanzien van gunningscriteria, artikel 2.80 met betrekking tot bijzondere uitvoeringsvoorwaarden en artikel 2.78a in verband met keurmerken.
Daarbij is het interessant te bezien hoe dit leerstuk zich de komende jaren zal gaan ontwikkelen. Nu er een steeds grotere nadruk ligt op en belang wordt gehecht aan het halen van (nu nog secundaire) groene doelstellingen – ook in het kader van het behalen van Europese doelstellingen die volgen uit onder andere de Green Deal en overige sectorale wetgeving – zou het niet verbazen als het al dan niet aannemen van ‘voldoende verband met de opdracht’ minder restrictief (althans met een soepelere blik) zal worden bekeken de komende jaren. Op dit moment is er nog weinig rechtspraak te vinden op dit vlak. In het oog springt in dat kader advies 93 en 94 van de Commissie van Aanbestedingsexperts, waaruit (kort gezegd) volgt dat een ISO14001-certificering ‘of gelijkwaardig’ als uitvoeringseis in beginsel proportioneel wordt geacht.
Groene instrumenten
De speelruimte die aanbestedende diensten hebben, wordt zoals gezegd begrensd door het al dan niet voldoende verband houden met het voorwerp van de opdracht. Daarbij biedt de Aanbestedingswet een aantal instrumenten die de aanbestedende dienst kan gebruiken als vehikel om groene ambities mee te nemen in aanbestedingsprocedures. Een aantal van deze instrumenten wordt hierna uitgelicht: het betreft de uitsluitingsronden, geschiktheidseisen en selectiecriteria, gunningscriteria, specificaties, uitvoeringsvoorwaarden en keurmerken.
Uitsluitingsgronden
De Aanbestedingswet biedt facultatieve uitsluitingsgronden voor inschrijvers die niet voldoen aan milieuwetgeving of die eerder ernstige fouten hebben gemaakt in hun beroepsuitoefening. Artikel 2.87 Aanbestedingswet.
Geschiktheidseisen en selectiecriteria
Een ander middel dat zich richt tot de inschrijv Artikel 2.90 en 2.99 Aanbestedingswet.
Gunningscriteria
Groene overwegingen kunnen ook invloed hebben op de gunningscriteria. Artikel 2.115 Aanbestedingswet.
Specificaties en uitvoeringsvoorwaarden
Andere instrumenten die kunnen worden ingezet zijn het voorschrijven van specificaties en het stellen van bijzondere groene uitvoeringsvoorwaarden. Artikel 2.74 en 2.80 Aanbestedingswet.
Ook hierbij geldt uiteraard dat er sprake moet zijn van voldoende verband met het voorwerp van de opdracht. Het stellen van de uitvoeringsvoorwaarde dat het project slechts met elektrisch materieel dient te worden uitgevoerd houdt daarbij voldoende verband met de opdracht, waar het voorschrijven dat het gehele personeelsbestand van de betreffende aannemer met elektrische auto’s dan wel het OV naar welk werk dan ook dient te gaan vooralsnog te ver lijkt te gaan, althans onvoldoende verband houdt met het voorwerp van de opdracht.
Milieukeurmerken
Tot slot kunnen aanbestedende diensten gebruik maken van milieukeurmerken. Bijvoorbeeld TCO Certified of EU Ecolabel. De randvoorwaarden waarmee rekening gehouden dient te worden zijn terug te vinden in artikel 2.78a van de Aanbestedingswet. Commissie van Aanbestedingsexperts, advies 93 en 95.
Gericht inzetten instrumenten: maatwerk
De hiervoor genoemde instrumenten zien op verschillende fases in de aanbestedingsprocedure, waarbij bovendien het ene instrument zich meer richt op de inschrijv Zie onder andere ‘Stappenplan: inkopen met de milieukostenindicator’, PIANOo augustus 2020.
Bij het toepassen van MKI is het raadzaam als aanbestedende diensten stilstaan bij de vraag in welk stadium van de aanbestedingsprocedure en op welk gedeelte van het werk toepassing het meeste effect zal bewerkstelligen. Om te beginnen lijkt het goed om MKI slechts mee te nemen op een gedeelte van het werk, namelijk op de gedeeltes waarop de meeste milieuwinst te behalen is zoals bijvoorbeeld de betonnen of stalen onderdelen.
Vervolgens is het de vraag hóe MKI een rol krijgt. Zo kan er gedacht worden aan het meenemen van MKI in de geschiktheidseisen of selectiecriteria als er sprake is van een kerncompetentie die ziet op het project van de aan te besteden opdracht, waarbij om referentie(s) wordt gevraagd van een vergelijkbaar project waarbij een MKI-berekening is gemaakt, toegepast en gemonitord, of is gerealiseerd met een lage MKI-waarde. MKI kan ook meegenomen worden als technische specificatie, waarbij voor specifieke gedeeltes van het werk een dwingende (lage) MKI-score wordt voorgeschreven.
In dit MKI-voorbeeld lijkt het wederom van toegevoegde waarde dat deze groene eisen al in een vroeg (voor)stadium van de aanbestedingsprocedure gepaste aandacht krijgen. Het realiseren van een lage MKI-score zou in dit voorbeeld zelfs al meegegeven kunnen worden aan het (ontwerpende) ingenieursbureau om de meeste ‘projectwinst’ te behalen. Op die manier kunnen bepaalde onderdelen van het werk in de daarop volgende aanbestedingsprocedure als dwingende uitvoeringseisen aan de uitvoerend aannemer worden voorgeschreven, óf kunnen inschrijvers zich onderscheiden door een nog betere MKI-waarde aan te bieden in het geval MKI wordt meegenomen in het gunningscriterium.
Het vroegtijdig nadenken over groene ambities en vervolgens gericht implementeren in de vorm van groene eisen, criteria en contractvoorwaarden in de aanbestedingsprocedure is kortom van groot belang. Voor een daadwerkelijk succesvolle groene aanbesteding is het vervolgens ook noodzakelijk dat er goed gemonitord en gehandhaafd wordt, maar dit alles begint bij het leggen van een solide fundament in de aanbestedingsfase.
Conclusie
Groen inkopen zal een steeds belangrijkere rol krijgen. Aanbestedende diensten doen er dan ook goed aan bij elke aanbesteding in een vroeg genoeg stadium na te denken over welke groene instrumenten zij in hun spreekwoordelijke gereedschapskist hebben en daarbij ook na te denken welk van deze instrumenten zij het meest efficiënt en effectief in kunnen zetten om gewenste groene doelstellingen te verwezenlijken. Dat begint – althans dat zou moeten beginnen – in de voorbereiding van de aanbestedingsprocedure.
Maar hoe zorgt men ervoor dat de vertaalslag van groene ambities, naar groene aanbestedingen, óók wordt gemaakt naar groene uitvoering? En met welke praktische aandachtspunten dient daarbij rekening te worden gehouden? Daarover later meer in de volgende artikelen in deze reeks!
Over de auteurs
Gerelateerd nieuws
Het volgende klimaatrapport verschijnt in 2028 maar de voorbereiding begint nu
Klimaat
Klimaatwetenschap in de rechtszaal
Klimaat
Belangrijke stappen gezet in wetgeving energietransitie
Klimaat