De eDNA-methode is een manier om te onderzoeken of vleermuizen of andere beschermde diersoorten in de spouwmuur aanwezig zijn of zijn geweest. Dat bepaalt welke maatregelen een isolatiebedrijf moet nemen voor het aan de slag kan. eDNA kan een betrouwbare methode zijn om verblijfplaatsen van vleermuizen vast te stellen, blijkt uit de eerste tussenresultaten van onderzoek door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). In het onderzoek is de eDNA-methodiek afgezet tegen de huidige werkwijze volgens het vleermuizenprotocol. De eDNA-methode biedt meer snelheid tegen lagere kosten dan het uitgebreide, ecologische onderzoek binnen de huidige werkwijze.

De verwachting is dat de eindresultaten van het RVO-onderzoek in november niet wezenlijk af zullen wijken. Keijzer en Rummenie willen zo snel mogelijk duidelijkheid bieden aan de sector en daarom de methode erkennen als de eindresultaten van het onderzoek positief blijken. Op die manier kan het isoleren van woningen zo goed mogelijk doorgaan, rekening houdend met beschermde diersoorten. Het streven is om de consultatie van de Omgevingsregeling nog voor het einde van dit jaar te starten, zodat deze in de eerste helft van 2025 in werking kan treden.

Op de langere termijn moeten zogeheten soortenmanagementplannen (SMP) per gebied ervoor zorgen dat individueel onderzoek per woning niet meer nodig is. Het duurt naar verwachting nog enkele jaren voordat deze SMP’s in alle gemeenten opgesteld zijn.

Gerelateerd nieuws

Groen licht voor project ViA15

Het tracébesluit ‘A12/A15 Ressen-Oudbroeken (ViA15)’ is definitief. De A15 in de regio Arnhem mag worden doorgetrokken en de A12 en A15 mogen worden verbreed. Met deze einduitspraak komt een einde aan een lange juridische procedure. In maart 2024 oordeelde de Afdeling bestuursrechtspraak al dat het tracébesluit bijna in orde was, maar dat de minister van Infrastructuur en Waterstaat nog wel een nadere onderbouwing moest geven voor de inzet van het zogenoemde extern salderen. Die nadere motivering kwam in juli 2024. In de einduitspraak van vandaag (2 oktober 2024) komt de Afdeling bestuursrechtspraak tot de conclusie dat deze nadere onderbouwing toereikend is. Daarmee is het tracébesluit na zeven jaar definitief.

Klimaat

De kracht van de beleidscyclus: Zo krijgt de overheid grip op ruimtelijke opgaven

Werken met de Omgevingswet is al bijna gewoon! De invoering van de wet is soepel verlopen. Toch blijft de vraag: wat is het juiste middel onder de Omgevingswet om gebiedsontwikkelingsprocessen echt in beweging te krijgen?

Omgeving

Regeerprogramma: “Mouwen opstropen en aan de slag, dat is positief”

De een keek er reikhalzend naar uit, de ander met zorg: het regeerprogramma van het kabinet-Schoof. Afgelopen vrijdag was het er, en op Prinsjesdag en de dagen erna werden de plannen van cijfers en toelichting voorzien. Wat betekenen deze plannen voor gebiedsontwikkeling in Nederland? In gesprek met PONT | Omgeving geven Ruud Broekman en Marieke van Helvoort van De essentie van gebiedsontwikkeling hun visie op het regeerprogramma.

Omgeving

Terugdringen woningnood topprioriteit

Het terugdringen van de woningnood is een topprioriteit van dit kabinet. Er is jarenlang te weinig gebouwd in verhouding tot de groei van de bevolking en kleinere huishoudens. Naast dat er meer en sneller gebouwd moet worden, wordt er ook gewerkt aan de betaalbaarheid en kwaliteit van woningen en de leefomgeving. Onder meer met het vereenvoudigen van de huurtoeslag, een aanpak voor funderingsschade, het maken van nieuwe Nationale Prestatieafspraken met woningcorporaties (NPA) en de voortzetting van het Nationaal Programma Leefbaarheid en Veiligheid (NPLV). Ook moeten er keuzes worden gemaakt in de Nederlandse schaarse ruimte voor onder andere wonen en werken, landbouw en defensie. In het regeerprogramma dat vorige week is gepresteerd, staat wat er de komende jaren nodig is om de ambities van het kabinet te realiseren. De begroting van Volkhuisvesting en Ruimtelijke Ordening (VRO) die vandaag via de Miljoenennota is gepresenteerd, geeft zicht op wat er komend jaar te gebeuren staat.

Omgeving