Opnieuw beroep van de NAM

De Afdeling bestuursrechtspraak had toenmalig staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat in januari van dit jaar al opgedragen om vóór 1 april te beslissen op de aanvragen van de NAM. Omdat er nog steeds geen besluiten waren genomen en de maximale dwangsom van € 37.500 die de Afdeling bestuursrechtspraak had opgelegd is verbeurd, heeft de NAM eind augustus opnieuw beroep ingesteld tegen het niet tijdig nemen van de besluiten op haar aanvragen.

Termijn

De minister heeft niet tijdig beslist op de aanvragen. Daarom is het beroep van de NAM gegrond. De vraag was alleen nog wat er nu moet gebeuren. De NAM wil dat de minister het liefst binnen een week na de uitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak op de aanvragen moet beslissen. De minister verzocht om een termijn tot eind 2024. De Afdeling bestuursrechtspraak begrijpt dat de NAM wil dat de minister zo snel mogelijk op de aanvragen beslist. De NAM wacht al lang hierop en de termijn tot 1 april 2024 die de Afdeling bestuursrechtspraak eerder gaf aan de minister, is inmiddels al weer ruim verstreken. Maar de Afdeling bestuursrechtspraak begrijpt ook dat het vanwege de aard van het project belangrijk is dat de aanvragen heel zorgvuldig worden beoordeeld, voordat er besluiten worden genomen. Zij ziet daarom aanleiding om nog één keer een langere dan de standaardtermijn van twee weken te geven, namelijk tot 1 januari 2025. De minister zal dus dit jaar nog haar besluiten moeten nemen.

Achtergrond

De NAM wil aardgas winnen op de mijnbouwlocatie Ternaard in de gemeente Noardeast-Fryslân en het aardgas transporteren naar een zogenoemde gasbehandelingsinstallatie in Moddergat. Een klein deel van dit gasveld ligt onder land, het grootste deel onder de Waddenzee. De NAM heeft tien aanvragen gedaan voor de vergunningen die nodig zijn voor de productiefaciliteit en transportleidingen en de uitbreiding van de installatie in Moddergat. Deze activiteiten worden gezamenlijk aangeduid als het project Gaswinning Ternaard.

Gerelateerd nieuws

'Voor een eerlijke klimaattransitie is het recht cruciaal'

De accentverschuiving van klimaatmitigatie naar -adaptatie, het vooruitschuiven van klimaatmaatregelen, en het rechtssysteem zien als een vervelend obstakel. Het zijn ingrediënten van het nieuwe regeerprogramma waarover Margaretha Wewerinke-Singh zich zorgen maakt. Tijdens Springtij ging de universitair hoofddocent Duurzaamheidsrecht aan de UvA met PONT in gesprek over de rol van het recht in klimaatverandering, en over de verantwoordelijkheid van landen als Nederland in het aanjagen van eerlijke transities. “Op feiten gebaseerde rechtspraak werkt uiteindelijk verschonend voor het politieke proces.”

Klimaat

CO2-uitstoot van huishoudens zwaarder belast dan die van bedrijven

In 2023 bedraagt de gemiddelde belasting op CO2-uitstoot in Nederland 88 euro per uitgestoten ton CO2. Er zijn grote verschillen in CO2-belasting tussen gebruikers van fossiele brandstoffen. In 2023 betalen huishoudens een 2,5 keer hogere belasting per uitgestoten ton CO2 dan bedrijven. Een aantal energie-intensieve bedrijven wordt nauwelijks belast voor hun CO2-uitstoot. Dit meldt het CBS in het onderzoek ‘Effective Carbon Rates by Manufacturing Industries and Household Consumers in the Netherlands’.

Klimaat

Kabinet zet belangrijke stappen in verduurzaming industrie

Om de economie toekomstbestendig te maken en klimaatverandering tegen te gaan, wil dit kabinet nieuwe en groene bedrijven opbouwen en bestaande bedrijven vergroenen. Daarom tekenen minister Hermans en staatssecretaris Jansen vandaag samen met provincies en twee bedrijven intentieverklaringen om sneller de uitstoot van CO2 te verminderen. Ook kondigt minister Hermans een nieuwe regeling aan om de uitstoot van stikstof door piekbelasters in de industrie aan te pakken en werkt zij parallel aan een aanpak voor nieuwe bedrijven met groene toepassingen, technologieën en producten. Dit zijn belangrijke stappen naar een schonere toekomst voor de Nederlandse industrie.

Klimaat

Duurzame investeringen wereldwijd populair, maar er zijn zorgen over greenwashing

Volgens een nieuw rapport van het Morgan Stanley Institute for Sustainable Investing is er een groeiende interesse in duurzame investeringen onder individuele beleggers wereldwijd. Meer dan driekwart (77%) van de ondervraagde beleggers geeft aan geïnteresseerd te zijn in duurzaam beleggen, waarbij 57 procent aangeeft dat hun interesse de afgelopen twee jaar is toegenomen. De interesse in duurzame beleggingen is consistent in Europa (85%) en de VS (84%), terwijl Japan achterblijft met 56 procent, mogelijk vanwege een minder ontwikkelde markt.