Wat zien we in de praktijk? Bijvoorbeeld Unilever lanceerde jaren geleden al haar Sustainable Living Plan, waarin miljoenen worden geïnvesteerd om de milieu-footprint van de producten te halveren. Tapijtspecialist Desso gooide ook jaren geleden al succesvol het roer om en koos in haar nieuwe strategie voor Cradle2Cradle als ontwerpuitgangspunt voor alle innovaties. KPN zette zwaar in op de bevordering van Het Nieuwe Werken om het klimaat- en mobiliteitsvraagstuk aan te pakken en tegelijkertijd voor klanten kosten te besparen. En Philips experimenteert al jaren met een verdienmodel waarmee het product energiemanagement van lampen naar gezondheidsproducten innoveerde. Wat zijn de geheimen van deze succesvolle voorbeelden en is het verbreden dan hetzelfde te noemen als mate van doorgevoerde innovatie? Van green washing naar daadwerkelijk verduurzaamde productieprocessen die in de gehele keten meer samen opbrengsten hebben opgeleverd?

Het denken over welvaart is van oudsher gedreven door economische waarde: hoe in een vrije markteconomie controle te verkrijgen over schaarse bronnen, zoals grondstoffen en geld. Landen met de beschikking over natuurlijke hulpbronnen, zoals olie, gas en mineralen hebben daarin het voordeel. Mits ze de controle erover hebben natuurlijk. Afrika is rijk aan hulpbronnen, maar de controle is grotendeels in handen van buitenlandse mogendheden. China is zeer succesvol in het wereldwijd vergroten van haar controle over natuurlijke hulpbronnen. Zo zijn vrijwel alle grondstoffen van elektrische auto’s in Chinese handen. De zin van de Insead professor ging hier grotendeels over: de economische welvaart verschuift van het Westen (VS/Europa) naar het Oosten (Midden/Verre Oosten). Onze economie groeit matig of niet en veel van onze energie gaat uit naar het behoud van verworvenheden. In het oosten is de mindset meer dat er nog een wereld te winnen valt.

Welvaart heeft dus met de omvang van de koek te maken. Maar ook met de verdeling ervan; daar komt het begrip bredere welvaart in beeld. Voor mij gaat dit zowel over consumptie, als alle andere schaarse middelen zoals vrije tijd, het milieu, de leefomgeving, veiligheid, infrastructuur en ongelijkheid. De brede welvaart wedijvert ten dele met de smalle welvaart, want keuzes kosten geld. Maar het is meer: ook moeite. Wil je persoonlijk offers brengen voor een beter klimaat? Geloof je als blanke man van middelbare leeftijd écht in diversiteit? Daar waar wilsvragen in beeld komen, ideologie zo je wilt, ontstaan emoties en vaak scherpe verschillen tussen mensen. Leiderschap gericht op brede welvaart gaat uit van verbinding en niet van tegenstellingen: “en-en” in plaats van “of-of”.

Dat is in de praktijk nog niet zo eenvoudig te realiseren. Keuzes, voorbeeldgedrag, hoe beïnvloedbaar en daarmee stuurbaar zijn bepaalde zaken etc. Mij helpen hierin meerdere inzichten:

  • Stakeholders: leiders denken in termen van doelgroepen. Wie binnen en buiten de organisatie heeft welk belang? De ‘samenleving’ is ook een stakeholder. Wat vraagt de maatschappij van ons? Door deze stakeholder een stem te geven in het verder bekende speelveld ontstaan aanvullende inzichten op welke waarde voor wie gecreëerd wordt.

  • Perspectief: in het verlengde van het vorige punt, hoe vertaalt dit alles zich in een inspirerend doorzicht? Vanuit de eigen invloedssfeer doelstellingen formuleren, die samenhangen en soms lastige keuzes betekenen tussen bijvoorbeeld rendement en vrije tijd. AFAS kiest met een 32-urige werkweek voor meer vrije tijd; veel adviesbureaus doen het omgekeerde. Het verbinden begint met een opvatting over de omvang en de verdeling van de koek, uiteraard gebaseerd op analyse, weging en besluitvorming.

  • Scoping: er zijn veel ongelijksoortige grootheden in het denken over brede welvaart. Mij helpt een oud drieluik uit de economie om te ordenen. De grote bewegingen vaak het meest lange termijn effect, en zijn op korte termijn het minst te beïnvloeden als leider van een organisatie. Omgekeerd is vaak op korte termijn vrij veel te beïnvloeden.

    • macro: de grote bewegingen, zoals geopolitieke krachten, klimaat

    • meso: bijvoorbeeld wet- en regelgeving, infrastructuur, sectorale ontwikkelingen

    • micro: eigen organisatie en medewerkers, medezeggenschap, klanten

    • een aantal krachten speelt overigens op alle niveaus, zoals veiligheid, diversiteit en work-life balance

  • Kpi’s en sturing: de selectie uit het voorgaande, vertaald in een plan en eventueel uitgesplitst naar stakeholder wordt tot uitvoering gebracht. Je brengt zaken onder dezelfde noemer door ze meetbaar te maken. Ratio’s werken versus vrije tijd, kengetallen over hand- en footprint (duurzaamheid), over diversiteit van personeelsbestand en specifiek management. Ook normering van topinkomens (WNT voor publieke functies, ratio’s ten opzichte van gemiddelde of laagste inkomens voor grote bedrijven) zijn voorbeelden van criteria.

Brede welvaart zie ik als resultante van meerdere inspanningen en bij voorkeur deel van de mindset van een verantwoordelijk leider. En al verschuift het zwaartepunt van de economische welvaart zich naar het Oosten; er valt in Europa en in Nederland nog een wereld te winnen.

Over de auteurs

  • Hans van der Molen

    "Als directievoorzitter van Berenschot Groep B.V. is het mijn eerste taak om ons bureau relevant te laten blijven voor opdrachtgevers, medewerkers en overige stakeholders. En dat betekent voor mij continu innoveren, veranderen en verbeteren. Naast bestuurder ben ik adviseur en bij een aantal organisaties toezichthouder; het is mijn passie om waarde toe te voegen aan organisaties vanuit de verschillende rollen die ik mag vervullen. Mede dankzij die verschillende rollen heb ik ervaring met governance in diverse vormen, zowel in one tier als two tier boards, Rijnlandse en Angelsaksische modellen, het publieke en het private domein. Net als iedere Berenschot adviseur ben ik nieuwsgierig, eigenwijs en behept met een grote passie voor opdrachtgevers. Mijn stijl is open en direct, met substantie als basis voor relevantie. Dit vraagt een krachtige mix van feiten, harde data en grondige onderbouwing enerzijds, met creatieve en menselijke kwaliteit anderzijds. Berenschot laat organisaties beter functioneren. Vanuit mijn bedrijfskundige achtergrond kijk ik integraal en bij voorkeur multidisciplinair naar vraagstukken, omdat verrassende en vernieuwende oplossingen vaak vanuit onverwachte invalshoeken komen. Ik ben implementatiegericht en zoek aanpakken die tot praktische uitkomsten leiden. Waar de technologie voortschrijdt, wordt de menselijke bijdrage alleen maar belangrijker. De balans tussen hard en zacht, tussen gelijk hebben en gelijk krijgen, is crucialer dan ooit. Maar bouwen aan een organisatie vanuit visie en positieve energie blijft gelukkig onverminderd belangrijk."

Gerelateerd nieuws

Inspraak burgers: mensen zijn niet verwend – ze willen duidelijkheid

Wat heb je eraan om burgers te vragen naar hun mening over klimaat, zorg of migratie? Meer dan vaak wordt gedacht – want mensen zijn wél bereid verder te kijken dan hun eigenbelang, als je het goed aanpakt, schrijft SCP-directeur Karen van Oudenhoven in deze column.

Brede welvaart vraagt om stevig fundament

Wat betekent brede welvaart in een tijd van ingrijpende maatschappelijke transities? Hoe kunnen we een samenleving vormgeven waarin brede welvaart écht centraal staat? Die vragen stonden centraal tijdens het congres van Institutions for Open Societies (IOS). In een tijd van politieke, sociale en ecologische transities werd duidelijk dat verandering begint bij de systemen die ons dagelijks leven vormgeven.

Aanpak overgewicht vergt nationale strategie

Er is een nationale strategie nodig om overgewicht in Nederland aan te pakken. Zonder samenhangend beleid blijft het toch al hoge aantal mensen met overgewicht alleen maar stijgen, met alle grote gevolgen van dien. Dat schrijven VNO-NCW en MKB-Nederland in een notitie in de aanloop naar het Tweede Kamerdebat over leefstijlpreventie, dat donderdag plaatsvindt.

Zorg & Sociaal

Nederlandse leerlingen kwetsbaar in veranderende wereld

De wereld om ons heen verandert. De arbeidstekorten zijn hoog, de democratie staat wereldwijd onder druk en conflicten belanden via sociale media met grote snelheid in de klas en in de collegezaal. Dat betekent iets voor de manier waarop jongeren de maatschappij toetreden. Het is een kernfunctie van het onderwijs om de toekomstige generatie op te leiden tot actieve burgers die onze democratie zowel dragen als verdedigen. Dit kan het onderwijs natuurlijk niet alleen, maar het heeft daar wel een belangrijke rol in. Veel scholen en instellingen worstelen echter met deze opgave. Dat blijkt onder andere uit de grote hoeveelheid herstelopdrachten die de Inspectie van het Onderwijs geeft op burgerschap en de beperkte burgerschapskennis van onze leerlingen. Ook op andere plekken in het onderwijs liggen kansen om leerlingen en studenten tot ontwikkeling te laten komen. Die kansen moeten we benutten, omdat het juist in tijden van verandering en onrust belangrijk is dat onze jongeren weerbaar en toekomstbestendig zijn. Docenten, schoolleiders en bestuurders verdienen steun bij deze uitdagende opgave. Dat schrijft de Inspectie van het Onderwijs op basis van de bevindingen in de Staat van het Onderwijs 2025.

Zorg & Sociaal