Arne Weverling, gedeputeerde water, bodem en klimaat bij de provincie Zuid-Holland: 'De waterkwaliteit in onze provincie is niet op orde. Dat is een groot probleem, want we hebben schoon water nodig voor ons drinkwater, de gezondheid van onze inwoners, de industrie en de land- en tuinbouw. Het is daarom belangrijk dat we de kwaliteit van ons water verbeteren. Dit onderzoek levert belangrijke informatie op over hoe bedrijven in Zuid-Holland een bijdrage kunnen leveren aan schoon water.'
Wat zijn indirecte lozingen?
Indirecte lozingen zijn stoffen die via het riool in het water komen. Dit gebeurt bijvoorbeeld als bedrijven afvalwater met chemische stoffen of andere vervuiling lozen op het riool. Het rioolwater komt daarna bij een waterzuiveringsinstallatie terecht, waar het wordt schoongemaakt voordat het in sloten, rivieren of meren terecht komt. Bedrijven moeten zich bij deze indirecte lozingen aan regels houden.
Wat houdt het onderzoek in?
Het onderzoek richt zich op de stoffen die een probleem vormen voor de Europese Kaderrichtlijn Water (KRW). De KRW is een afspraak die ervoor zorgt dat de waterkwaliteit in Europa verbetert. Op dit moment is de waterkwaliteit in Nederland en andere landen niet goed, terwijl schoon water belangrijk is voor een gezonde leefomgeving, drinkwater, landbouw, natuur en industrie. Het is belangrijk dat lozingen van bedrijfsafvalwater goed worden gecontroleerd en dat de lozingen voldoen aan de Europese regels.
Langs bij bedrijven
Zo'n veertig bedrijven in Zuid-Holland worden bezocht. DCMR en de andere vier omgevingsdiensten in Zuid-Holland, Omgevingsdienst Haaglanden, Omgevingsdienst Midden-Holland, Omgevingsdienst West-Holland en Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid, nemen, namens de provincie, afvalwatermonsters bij deze bedrijven en onderzoeken welke stoffen er in het afvalwater zitten. Dit helpt om nog beter in beeld te krijgen welke stoffen in het water komen en hoeveel invloed ze hebben op de waterkwaliteit. Er wordt nauw samengewerkt met de gemeenten en waterschappen die als adviseur voor de waterkwaliteit optreden. Op deze manier krijgt de provincie meer inzicht in wat er in de praktijk nodig is om meer grip te krijgen op de indirecte lozingen in de provincie.
Wat gebeurt er met de resultaten?
Met dit onderzoek wordt belangrijke kennis en ervaring opgedaan met het controleren van afvalwaterstromen en (her)beoordelen van lozingsactiviteiten. Deelnemers ontvangen een kopie van de analyseresultaten. Per bedrijf wordt gekeken of er vervolgacties nodig zijn. De provincie gebruikt de resultaten om de regionale aanpak voor indirecte lozingen verder te verbeteren. Ook de gemeenten worden hierbij betrokken. Het onderzoek loopt tot de zomer van 2025.
Gerelateerd nieuws
Inzet gemeenten cruciaal voor toekomstbestendige waterketen
Omgeving
Per 1 januari 2025 beginselplicht tot handhaving door gemeenten op te hoge huurprijzen
Omgeving
Aanscherping Leegstandwet na positief experiment in Utrecht en Amsterdam
Omgeving
Water wordt schoner, maar er zijn nog grote uitdagingen
Omgeving