Een nieuwe studie van universitair docenten Clément S. Bellet van Erasmus School of Economics en Eve Colson-Sihra van The Hebrew University of JerusalemOpent extern onthult hoe economische ongelijkheid de bestedingsprioriteiten van arme huishoudens ingrijpend verandert, vaak ten koste van primaire voedingsbehoeften.

Het onderzoek, gepubliceerd in de Journal of the European Economic Association, levert overtuigend bewijs dat ongelijkheid consumptiegewoonten van armen beïnvloedt. Hun uitgaven verschuiven van eerste levensbehoeftemiddelen naar meer luxegoederen. Deze studie benadrukt de rol van sociale inclusie in het ongelijkheidsdebat en laat zien dat de behoefte aan erbij horen de consumptiekeuzes van de armen vormgeeft. Het geeft een nieuwe betekenis aan wat als basisbehoeften wordt beschouwd.

De behoefte aan sociale inclusie

De auteurs analyseerden uitgebreide consumptie-enquêtedata uit India over een lange tijdsperiode. Zij constateerden dat naarmate het verschil tussen sociale klassen toeneemt, arme huishoudens hun calorie-inname verlagen, wat leidt tot een toename in  ondervoeding. Dit gebeurt ondanks stabiele inkomensniveaus. Met andere woorden, wanneer er meer economische ongelijkheid is, besteden huishoudens meer middelen aan 'kleine luxeproducten' die verband houden met sociale inclusie en status, zoals zuivelproducten of bewerkte voedingsmiddelen, vaak ten koste van essentiële voedingsbronnen zoals granen, groenten en andere primaire voedingsmiddelen.

De bevindingen suggereren dat economische vergelijking met hogere inkomens een belangrijke rol speelt bij het vormgeven van wat individuen als noodzakelijk beschouwen. Huishoudens met een lager inkomen kunnen luxeproducten aanschaffen als een manier om hun sociale status te verhogen. In de afgelopen decennia is een afnemende calorie-inname geobservoord over de gehele Indiase bevolking. Dit fenomeen, bekend als de calorische consumptiepuzzel, kan waarschijnlijk worden verklaard door de bevindingen van Bellet en Colson-Sihra: doordat armere huishoudens luxegoederen verkiezen boven essentiële voeding, neemt hun calorie-inname af, zelfs wanneer hun inkomen stabiel blijft. Dit wijst op een herdefiniëring van basisbehoeften in samenlevingen met toenemende ongelijkheid.

Herziening van armoedebestrijding

De studie benadrukt de noodzaak voor beleidsmakers om gedragsmatige economische factoren mee te nemen bij het ontwerpen van armoedebestrijdingsprogramma's. Traditionele welzijnsmaatregelen gaan er vaak van uit dat economische groei vanzelf leidt tot betere toegang tot basisvoeding. Echter, als toenemende ongelijkheid de bestedingsprioriteiten verschuift naar sociale inclusie in plaats van basisbehoeften, kunnen armoedebestrijdingsinspanningen minder effectief zijn.

Volgens Bellet en Colson-Sihra weerspiegelt ongelijkheid niet alleen een kloof in welvaart, maar vormt het ook actief de consumptiebeslissingen van de armen. Om dit aan te pakken, zouden welzijnsmaatregelen rekening moeten houden met de sociale en psychologische druk die het bestedingsgedrag van huishoudens met een lager inkomen beïnvloedt. Deze inzichten reiken verder dan India en roepen kritische vragen op over hoe ongelijkheid consumptiepatronen beïnvloedt in zowel ontwikkelings- als ontwikkelde economieën.

Gerelateerd nieuws

Migranten die beter Nederlands spreken hebben vaker een vaste baan

Wie de Nederlandse taal spreekt, heeft betere kansen op de arbeidsmarkt. Investeer daarom in taalles van migranten, is de boodschap van wetenschapper Giacomo Boffi.

Gezonde voedselomgeving vereist nieuwe Voedselwet

Het weren van nieuwe aanbieders van hoofdzakelijk ongezond voedsel op basis van gezondheidsargumenten blijkt niet mogelijk. Een nieuwe, brede Voedselwet is nodig om de voedselomgeving in de toekomst op juridisch houdbare en effectieve(re) wijze te reguleren.

Beddentekort in de gehandicaptenzorg legt gebreken in de wet bloot

Wat als iemand suïcidaal is, dringend zorg nodig heeft, maar nergens in de gehandicaptenzorg terecht kan omdat er simpelweg geen plek is? Is tijdelijke opvang in een psychiatrische kliniek dan toegestaan? De Hoge Raad oordeelde van niet. André den Exter, universitair hoofddocent Gezondheidsrecht aan Erasmus School of Law, betoogt in een opiniebijdrage in het Nederlands Dagblad dat de wetgever snel in actie moet komen.

Duurzame opvang: realistische route naar beter asielbeleid

Overal in de samenleving luiden noodklokken: de noodopvang voor vluchtelingen is ineffectief en peperduur. Wat bedoeld was als een kortetermijnoplossing, is voor veel asielzoekers een langetermijnkwelling geworden. Bestuurders en gemeenten van uiteenlopende politieke kleur geven aan dat het beleid op deze manier niet uitvoerbaar is. Een meerderheid in de Tweede Kamer stemde recentelijk voor een motie [1] om duurzame en kleinschalige opvang te realiseren. En hoewel het huidige kabinet graag een sobere opvang voor vluchtelingen creëert, ziet het ook in dat de noodopvang van asielzoekers en Oekraïense ontheemden onnodig hoge kosten met zich meebrengt.