Verhouding dierlijke - plantaardige eiwitten van 60:40 nu naar 40:60 in 2030

Supermarkten spelen een belangrijke rol bij de voedingskeuze van consumenten: circa 70% van het voedsel dat in Nederland wordt geconsumeerd komt uit de supermarkt. Het is daarom een logische gedachte dat bij het verder helpen van de eiwittransitie supermarkten onmisbaar zijn. Maar hoe zien zij dat zelf? Wat motiveert ze om hieraan mee te doen en welke concrete maatregelen worden er getroffen? Wageningen University & Research heeft dit onderzocht door vertegenwoordigers van acht Nederlandse supermarkten te interviewen De doelstelling van deze supermarkten is om de huidige verkoop van 60% dierlijke eiwitten en 40% plantaardige eiwitten in 2030 omgekeerd te hebben.

Marketingmix ingezet voor eiwittransitie

Uit de interviews komt naar voren dat de motivatie om de eiwittransitiedoelen te realiseren niet op zichzelf staat. Het past in al bestaande klimaat- of duurzaamheidsbeleid van supermarkten en verhoudt zich positief tot het thema gezondheid/gezond eten. Hoe de eiwittransitie vorm wordt gegeven, verschilt sterk per supermarktketen. De marketingmix (product, prijs, promotie en plaats) wordt volop ingezet. De ‘plaats’ staat hierbij bijvoorbeeld voor meer schapruimte voor plantaardige producten of een andere schapindeling waardoor dierlijke en plantaardige alternatieven naast elkaar komen te liggen. Bij ‘product’ worden bijvoorbeeld de porties vlees kleiner gemaakt of worden hybrideproducten aan het sortiment toegevoegd. ‘Promotie’ en ‘prijs’ gaan over promotieactiviteiten voor plantaardige producten en bijvoorbeeld het verminderen van aanbiedingen voor dierlijke producten.

Supermarkten ervaren geen steun van rijksoverheid

De gesprekken met de supermarkten tonen een daadkrachtige keten. Ze ervaren echter nauwelijks steun en sturing van de rijksoverheid, waardoor de inspanningen van de supermarkten vrijblijvend zijn. Ook de macht van de vee-, vlees- en zuivelsector en de sterkte van de gevestigde eetcultuur maken de eiwittransitie kwetsbaar. Bovendien zien supermarkten het niet als hun primaire taak om consumentengedrag te veranderen, maatschappelijke trends te zetten of normen te stellen. Voor het slagen en versnellen van de eiwittransitie is dus meer nodig dan de kracht van supermarkten.

Gerelateerd nieuws

Een glimp van de toekomst

Een meerlaagse blik op het energiesysteem is goud waard. Lokale energiesystemen zijn van belang om te kunnen blijven wonen, werken en verplaatsen. Op Goeree-Overflakkee is er een nieuw wijkje dat lokaal vraag, aanbod en conversie in balans houdt.

Klimaat

Klimaattransitie: van planning naar implementatie

Voor een financiële instelling is het opstellen van een klimaattransitieplan één ding; het implementeren ervan is iets heel anders. PwC-experts Sophie de Vries en Gerrit Ledderhof bespreken de cruciale rol van banken en verzekeringsmaatschappijen, de belangrijkste uitdagingen waarmee ze worden geconfronteerd en praktische oplossingen. 'Het is heel belangrijk mensen aan te moedigen nieuwe vaardigheden en kennis te ontwikkelen met betrekking tot klimaat en duurzaamheid.'

Klimaat

‘Duurzaamheid gaat verder dan wet- en regelgeving: het is een strategische én economische kans’

De recent aangekondigde ESG Omnibus biedt versoepeling en uitstel van de duurzaamheidsrapportage. Volgens Femke Helgers, Director ESG & Sustainability Strategy bij PwC, is dit een belangrijke kans om duurzaamheid stevig in de bedrijfsstrategie te verankeren. In plaats van lui achterover hangen, zou dit een gelegenheid moeten zijn om duurzaamheid proactief te integreren als strategisch fundament.

'Als we zo doorgaan, gaat de datacenter-sector de duurzaamheidsdoelstelling voor 2030 niet halen'

De groeiende afhankelijkheid van onze samenleving van digitale technologieën zoals AI veroorzaakt een steeds grotere ecologische voetafdruk. Kristina Irion, universitair hoofddocent aan het Instituut voor Informatierecht, onderzoekt de wetgeving en het beleid van de Europese Unie rondom datacenters. In een recent artikel leggen zij en co-auteur Jessica Commins uit waarom, ondanks maatregelen om de energie-efficiëntie en het verbruik van hernieuwbare energie te verhogen, de ongebreidelde groei van de datacentersector het bereiken van de duurzaamheidsdoelstelling voor 2030 in gevaar brengt.