Faciliteer digitale samenwerking

In de VNG-inbreng CD Digitale ontwikkelingen in de zorg vragen we:

  • faciliteer digitale samenwerking tussen het medisch en sociaal domein

  • zorg dat álle inwoners mee kunnen in de digitale transitie

  • zorg voor structurele financiering

Faciliteer digitale samenwerking

Met behulp van digitale oplossingen verminderen we administratieve lasten in het medisch en sociaal domein en werken we aan een betere kwaliteit van zorg en ondersteuning. Dit vraagt om een stevige digitale infrastructuur en samenwerking, gemeenten vervullen daarin als organiserende en verbindende partij een centrale rol. We roepen de Kamerleden op om de minister te vragen hoe zij gemeenten in staat zal stellen om het sociaal domein te digitaliseren en digitaal beter te verbinden met de zorg. Zodat we gezamenlijk bijdragen aan het houdbaar maken van het zorgstelsel.

Zorg dat álle inwoners mee kunnen doen

De kansen van digitalisering worden pas werkelijkheid als álle inwoners mee kunnen doen. Investeren in digitale vaardigheden, bewustwording, toegankelijke systemen en ondersteuningsnetwerken is geen bijzaak, maar een randvoorwaarde voor succesvolle digitalisering. We roepen de Kamerleden op de minister te vragen hoe zij gaat zorgen dat gemeenten structureel worden ondersteund om inwoners (juist ook in het sociaal domein) mee te nemen in de digitale transitie. Zodat digitalisering bijdraagt aan gelijke kansen, versterking van eigen regie én verlichting van de zorg.

Structurele financiering is cruciaal

Gemeenten moeten kunnen investeren in digitale infrastructuur, ondersteuning en samenwerking, en deze voorzieningen ook kunnen onderhouden en doorontwikkelen. Langjarige financiering is daarvoor cruciaal. We roepen de Kamer op de minister te vragen hoe zij gaat zorgen voor langjarige en structurele financiële ondersteuning van gemeenten. Zodat zij de digitale transformatie in het sociaal domein duurzaam kunnen realiseren en iedere inwoner toegang krijgt tot passende ondersteuning.

Voor meer verdieping PONT | Zorg & Sociaal , opent in nieuw tabblad

Gerelateerd nieuws

Nieuwe bestuurscode onder vuur: FNV hekelt ‘zelfregulering zonder tegenmacht’

De Corporate Governance Code, die de spelregels vastlegt voor goed bestuur bij beursgenoteerde bedrijven in Nederland, is opnieuw onderwerp van politiek debat. Demissionair minister van Economische Zaken Vincent Karremans heeft in antwoorden op Kamervragen gereageerd op zorgen over de positie van werknemersbelangen en de rol van vakbond FNV binnen de vernieuwde Monitoring Commissie Corporate Governance (MCCG).

Gezondheid is nog te vaak bijzaak in klimaatbeleid

Maatregelen voor klimaatadaptatie gaan vooral over aanpassing van de fysieke ruimte, terwijl klimaatverandering ook impact heeft op de gezondheid van mensen. Het project ‘klimaatadaptatie en gezondheid’ helpt GGD’en en gemeenten om gezondheid meer te verankeren in het klimaatbeleid. “Neem vroegtijdig gezondheid mee, want dan kun je meer gezondheidswinst behalen”, zegt Moniek Zuurbier van de GGD.

Omgeving

Asielopvang: lessen in bestuurlijke moed en draagvlak in tijden van polarisatie

De Spreidingswet, aangenomen in 2023, beoogt een eerlijkere verdeling van asielopvang over gemeenten. Hoewel de wet zijn eerste vruchten afwerpt, blijft het een gevoelig en gepolariseerd dossier. Irene van Eldik (senior adviseur sociaal domein), Julia van Neerrijnen (junior adviseur sociaal domein) en Robert Wester (senior managing consultant Openbaar bestuur en Managing Director EU) geven tips over wat gemeenten kunnen leren van de recente praktijk en hoe te zorgen dat je polarisatie niet in de hand werkt.

Zorg & Sociaal

Betere integratie duurzaamheid biedt strategische kansen

De eerste 250 CSRD-duurzaamheidsverklaringen in Europa zijn gepubliceerd. Duurzaamheidsexperts Alexander Spek en Willem-Jan Dubois van PwC zetten na een uitgebreid onderzoek de belangrijkste conclusies en aanbevelingen op een rij: ‘Een betere integratie van duurzaamheid biedt strategische kansen’.