Faciliteer digitale samenwerking

In de VNG-inbreng CD Digitale ontwikkelingen in de zorg vragen we:

  • faciliteer digitale samenwerking tussen het medisch en sociaal domein

  • zorg dat álle inwoners mee kunnen in de digitale transitie

  • zorg voor structurele financiering

Faciliteer digitale samenwerking

Met behulp van digitale oplossingen verminderen we administratieve lasten in het medisch en sociaal domein en werken we aan een betere kwaliteit van zorg en ondersteuning. Dit vraagt om een stevige digitale infrastructuur en samenwerking, gemeenten vervullen daarin als organiserende en verbindende partij een centrale rol. We roepen de Kamerleden op om de minister te vragen hoe zij gemeenten in staat zal stellen om het sociaal domein te digitaliseren en digitaal beter te verbinden met de zorg. Zodat we gezamenlijk bijdragen aan het houdbaar maken van het zorgstelsel.

Zorg dat álle inwoners mee kunnen doen

De kansen van digitalisering worden pas werkelijkheid als álle inwoners mee kunnen doen. Investeren in digitale vaardigheden, bewustwording, toegankelijke systemen en ondersteuningsnetwerken is geen bijzaak, maar een randvoorwaarde voor succesvolle digitalisering. We roepen de Kamerleden op de minister te vragen hoe zij gaat zorgen dat gemeenten structureel worden ondersteund om inwoners (juist ook in het sociaal domein) mee te nemen in de digitale transitie. Zodat digitalisering bijdraagt aan gelijke kansen, versterking van eigen regie én verlichting van de zorg.

Structurele financiering is cruciaal

Gemeenten moeten kunnen investeren in digitale infrastructuur, ondersteuning en samenwerking, en deze voorzieningen ook kunnen onderhouden en doorontwikkelen. Langjarige financiering is daarvoor cruciaal. We roepen de Kamer op de minister te vragen hoe zij gaat zorgen voor langjarige en structurele financiële ondersteuning van gemeenten. Zodat zij de digitale transformatie in het sociaal domein duurzaam kunnen realiseren en iedere inwoner toegang krijgt tot passende ondersteuning.

Voor meer verdieping PONT | Zorg & Sociaal , opent in nieuw tabblad

Gerelateerd nieuws

Inspraak burgers: mensen zijn niet verwend – ze willen duidelijkheid

Wat heb je eraan om burgers te vragen naar hun mening over klimaat, zorg of migratie? Meer dan vaak wordt gedacht – want mensen zijn wél bereid verder te kijken dan hun eigenbelang, als je het goed aanpakt, schrijft SCP-directeur Karen van Oudenhoven in deze column.

Overheid verruimt standpunt inzet generatieve AI

Het kabinet heeft nieuwe spelregels afgesproken met gemeenten, provincies, waterschappen en uitvoeringsorganisaties over het gebruik van generatieve AI. Ambtenaren krijgen meer ruimte om generatieve AI te gebruiken in hun werk. Bijvoorbeeld om vergunningsaanvragen te versnellen, vragen van burgers en ondernemers sneller te beantwoorden of om efficiënter besluiten te nemen. Hierbij moeten zij zich wel aan voorwaarden houden, die in een nieuwe handreiking staan.

Data & Privacy

Beschermde regio’s bouwen minder

In regio’s met veel gebiedsbescherming reageert de woningbouw minder sterk op een toenemende vraag naar woningen. Hierdoor neemt het tekort aan woningen toe, waardoor de woningmarkt minder betaalbaar en minder toegankelijk wordt voor veel mensen. Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Planbureau (CPB).

Omgeving

De last onder dwangsom in het financieel toezicht

De last onder dwangsom is niet meer weg te denken uit het financieel toezicht. 25 jaar geleden maakte het instrument zijn opwachting in de financiële wetgeving. Met als doel de bestuursrechtelijke handhaving door de financiële toezichthouders naar een hoger plan te tillen. Inmiddels leggen DNB en de AFM jaarlijks een tiental dwangsommen op om overtredingen te beëindigen. Voor de betrokken financiële onderneming kan een dwangsom, ondanks de focus op herstel en niet op straf, grote impact hebben.