Nieuwe rekenmethoden voor urgente onderwerpen

De vraag naar zorg neemt toe, terwijl in verhouding onvoldoende mensen in de zorg werken om aan de vraag te voldoen. Daarnaast zijn er zorgen over het effect dat de gezondheidszorg heeft op het milieu. Op verzoek van het Zorginstituut onderzocht een commissie daarom hoe deze onderwerpen kunnen meewegen bij de beoordeling of zorg in het basispakket hoort. De commissie werkte in het advies ‘Arbeidsinzet en duurzaamheid als criteria bij keuzen in de zorg’ concrete, nieuwe rekenmethoden uit om personeelsinzet en milieu-impact van een behandeling inzichtelijk te maken en te wegen. Behalve het Zorginstituut kunnen ook zorgprofessionals in hun richtlijnen gebruikmaken van deze methoden. Ze helpen om keuzes te maken in de praktijk, waar het personeelstekort al jaren voelbaar is.

Voorzitter van de commissie Johan Mackenbach, emeritus-hoogleraar maatschappelijke gezondheidszorg: “Het is pionieren, maar de onderwerpen zijn urgent en vragen om daadkracht. Wij adviseren daarom nu te starten, samen met zorgpartijen, kennisorganisaties en experts in de praktijk. Dat geeft tijd voor proefbeoordelingen, onderzoek en ervaring opdoen.”

Proefbeoordelingen om ervaring op te doen

In mei 2025 start het Zorginstituut met proefbeoordelingen op de nieuwe thema’s. Om te bepalen of zorg in het basispakket hoort geldt een aantal criteria. De belangrijkste is effectiviteit: het moet bewezen zijn dat zorg echt werkt en veilig is. Daarnaast gelden ook andere eisen, bijvoorbeeld over de verhouding tussen de kosten en de gezondheidswinst. Het Zorginstituut voegt daar nu een beoordeling van de inzet van zorgmedewerkers en milieu-impact aan toe. De proefbeoordelingen zijn bedoeld om ervaring op te doen met de 2 nieuwe thema’s.

In gesprek over keuzes

Met de aanpak draagt het Zorginstituut bij aan de uitvoering van diverse zorgakkoorden en het vinden van oplossingen voor actuele uitdagingen in de samenleving. Mark Janssen, voorzitter Raad van Bestuur van het Zorginstituut: “We geven met deze uitbreiding van ons pakketbeheer een krachtig signaal af. Het is noodzakelijk dat we als maatschappij in gesprek zijn over zorgvarianten die rekening houden met mens en milieu. Dat kan spannend zijn. Stel je hebt 2 behandelingen die ongeveer even effectief zijn. Durven we dan te kiezen voor de behandeloptie die minder inzet van personeel vraagt? Ik wissel daarover graag van gedachten. Alleen samen houden we de zorg toegankelijk.”

Passend pakketbeheer voor passende zorg

De uitbreiding van het pakketbeheer draagt bij aan passende zorg. Dat is de aanpak in Nederland om de zorg voor iedereen goed, toegankelijk en betaalbaar te houden. In het Integraal Zorgakkoord (IZA) hebben zorgverleners, patiëntenorganisaties, zorgverzekeraars en de overheid hierover afspraken gemaakt. Personeelsschaarste en milieu-impact zijn hierin belangrijke thema’s. Omdat de druk op de zorg blijft toenemen zijn de partijen in gesprek om extra afspraken te maken in het Aanvullend Zorg- en Welzijnsakkoord (AZWA) en het Hoofdlijnenakkoord Ouderenzorg (HLO).

Over Zorginstituut Nederland

Iedereen die in Nederland woont of werkt, is verplicht om een zorgverzekering te hebben. Zorginstituut Nederland is een overheidsorganisatie met als belangrijkste taak het samenstellen van het basispakket van de zorgverzekering. Hierbij maken we ingewikkelde, maar noodzakelijke keuzes om ervoor te zorgen dat iedereen in Nederland goede zorg kan krijgen. Nu en in de toekomst.

Gerelateerd nieuws

Verlengen vitaliteit draagt bij aan uitstel van zware zorg ouderen

Uit een gezamenlijke studie van het Amsterdam UMC en het Sociaal en Cultureel Planbureau blijkt dat er factoren zijn die kunnen helpen om het moment uit te stellen waarop ouderen afhankelijk worden van zorg. Deze factoren zijn een actief leven en het blijven sporten en bewegen.

Doorstroomlocaties als oplossing voor volle azc’s: effectief of tijdelijk vangnet?

De huisvesting van asielzoekers en statushouders is al jaren een probleem. Azc’s zitten vol, mede doordat 17.500 statushouders niet kunnen doorstromen naar een woning. Volgens het ministerie van Justitie en Veiligheid is in 2026 de helft van de COA-bewoners statushouder, terwijl asielopvang eigenlijk niet voor hen bedoeld is. En dat kost het Rijk veel geld. Het kabinet richt zijn pijlen nu op gemeenten, met doorstroomlocaties als praktische oplossing.

Migranten die beter Nederlands spreken hebben vaker een vaste baan

Wie de Nederlandse taal spreekt, heeft betere kansen op de arbeidsmarkt. Investeer daarom in taalles van migranten, is de boodschap van wetenschapper Giacomo Boffi.

Gezonde voedselomgeving vereist nieuwe Voedselwet

Het weren van nieuwe aanbieders van hoofdzakelijk ongezond voedsel op basis van gezondheidsargumenten blijkt niet mogelijk. Een nieuwe, brede Voedselwet is nodig om de voedselomgeving in de toekomst op juridisch houdbare en effectieve(re) wijze te reguleren.