Engagement is voor vermogensbeheerders een belangrijk instrument om invulling te geven aan hun duurzame beleggingsstrategie. Het vergt aanzienlijke capaciteit, middelen en mensen en is daarmee een serieuze activiteit van vermogensbeheerders. Praktijk en wetenschap hebben verschillende perspectieven op de effectiviteit van engagement. Het empirisch-wetenschappelijk perspectief kent (logischerwijs) een sterke focus op objectieve meetbaarheid van effecten. Vermogensbeheerders stellen deze meetbaarheid minder centraal. Zij hanteren veel meer een perspectief waarin ze hun inspanningen plaatsen binnen een theory of change en op basis daarvan hun effectiviteit ontlenen.

Hoewel effectiviteit moeilijk aan te tonen is, is het niet onaannemelijk dat engagement bijdraagt aan een duurzame beleggingsstrategie. Specifieke ESG-bevorderende maatregelen gericht op bijvoorbeeld versterking van de governance of de informatieverstrekking over de duurzaamheidsprestaties van een onderneming, zijn nuttige, kleine stappen vooruit en vormen een push in de goede richting. De veronderstelling dat de optelsom van dergelijke stappen uiteindelijk tot real-world-impact kan leiden – ofwel een verbetering van de daadwerkelijke ecologische en maatschappelijke voetafdruk van de onderneming – is niet onlogisch.

Inzichten voor een sterkere onderbouwing van de value case voor engagement

Specifiekere rapportage over engagementinspanningen kan helpen om het inzicht in de value case voor engagement te versterken. Zo is het belangrijk om duidelijk te maken hoe engagement is ingebed in de totale duurzame beleggingsstrategie. Ook transparantie over de gehanteerde engagementmethodologie is van belang: welke theory of change wordt gehanteerd en met welke tijdshorizon? Het helpt ook om aan te geven waarop met engagement wordt gestuurd; enkel op risicobeheersing of ook op real-world-impact? Tot slot is het verschaffen van meer inzicht in de aard en kwaliteit van engagement van belang: op welk niveau voer je de dialoog en voer je deze zelf of wordt de dialoog (deels) uitbesteed?

Focus kan de kwaliteit van engagement verhogen

Het laten prevaleren van de kwaliteit van de engagementinspanningen boven de kwantiteit komt naar voren als een prominente succesfactor. Engagement is een kennis- en capaciteitsintensief proces. Daardoor is het voor een vermogensbeheerder onmogelijk om over de gehele portefeuille te engagen. Beperking van de engagementinspanningen tot een selecte groep van ondernemingen en focus op een beperkt aantal specifieke ESG-thema’s kan de kwaliteit van engagement dan ook verhogen. Andere succesfactoren zijn onder andere een geloofwaardige dreiging van escalatie, als de engagement-inspanningen niet tot het gewenste resultaat leiden, en het aangaan van samenwerkingsverbanden om de slagkracht te vergroten.

Meer informatie

De rol van engagement in duurzaam beleggen

 

Gerelateerd nieuws

Lokale energie geeft bedrijven weer ruimte, ook bij vol stroomnet

Lokale opwek van energie helpt ondernemers vooruit en gaat netcongestie tegen. De combinatie van zonne- en windenergie, opslag en onderlinge energielevering werkt het best. Dit bespaart ondernemers veel geld, de jaarlijkse energiekosten dalen tot vijftig procent. Dit blijkt uit onderzoek in opdracht van de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE) en Holland Solar.

Klimaat

Frauderisico’s en ESG: van greenwashing tot transparantie

Fraude bij ESG-rapportage, wat houdt dat nou precies in? Uit de meest recente BDO-analyse over non-compliancerisico’s blijkt dat veel organisaties weinig zicht hebben op de risico’s die schuilen achter duurzaamheidsrapportage of Sanctiewetgeving. Marco Schilder, ESG-specialist bij BDO spreekt met Dick van Onzenoort, fraudedeskundige bij BDO, over deze relatief ‘nieuwe’ frauderisico’s. Is het gebrek aan zicht op die ESG-frauderisico’s een gemiste kans voor organisaties?

Betere integratie duurzaamheid biedt strategische kansen

De eerste 250 CSRD-duurzaamheidsverklaringen in Europa zijn gepubliceerd. Duurzaamheidsexperts Alexander Spek en Willem-Jan Dubois van PwC zetten na een uitgebreid onderzoek de belangrijkste conclusies en aanbevelingen op een rij: ‘Een betere integratie van duurzaamheid biedt strategische kansen’.

Meest volledige en gedetailleerde inzicht in verdeling koolstofbudget ooit

Onderzoekers van het PBL presenteren bij de start van de UNFCCC-klimaatconferentie in Bonn het meest volledige en gedetailleerde overzicht ooit van hoe het resterende koolstofbudget voor de wereld over landen verdeeld kan worden op een manier die als rechtvaardig gezien kan worden. In een artikel in Nature Climate Change laten ze zien dat voor veel rijke landen een groot gat zit tussen hun klimaatdoelen en wat hun inzet volgens verschillende rechtvaardigheidsprincipes zou kunnen zijn. Om de klimaatdoelen op een kostenoptimale en rechtvaardige manier te halen zou in 2030 $500 miljard tot $7400 miljard klimaatfinanciering voor armere landen nodig zijn.