Bedrijven die willen verduurzamen of uitbreiden, maar voorlopig geen zwaardere aansluiting op het stroomnet krijgen, zien weer perspectief met een mix van opwek met zon en wind, opslag en onderlinge energielevering. Modelberekeningen van onderzoeksbureau EqoLibrium laten zien dat bedrijven vaak zelf oplossingen kunnen creëren voor een vol stroomnet (met name bij te veel vraag), waardoor zij toch kunnen uitbreiden of verduurzamen. Een rondgang van de NVDE bevestigt dit beeld: overal nemen bedrijven initiatieven om met lokale opwek ondanks congestie toch te kunnen verduurzamen.

NVDE-voorzitter Olof van der Gaag: “Ondernemers zijn creatief. Hun drive om te vernieuwen en hun bedrijf minder afhankelijk te maken van fossiele energie is vaak groot. Als ze merken dat een grotere netaansluiting te lang duurt, proberen ze pieken op het net te omzeilen met een mix van levering aan elkaar, opwek uit zon en wind en opslag om meer in hun eigen elektriciteitsbehoefte te voorzien. Hier en daar lukt dat al, soms vallen er nog belemmeringen te overwinnen, maar er zijn ook gevallen waarbij gemeentelijk of provinciaal beleid de ambities dwars zit”.

EqoLibrium-studie
EqoLibrium rekende in opdracht van NVDE en Holland Solar voor verschillende types bedrijventerreinen door hoe er ruimte op het net kan worden gecreëerd. Hun bevindingen:

  • Investeringen in lokale opwek van hernieuwbare energie op bedrijventerreinen kunnen een win-win situatie vormen doordat netcongestie wordt verminderd en energiekosten voor bedrijventerreinen omlaag gaan;

  • Een mix van zonne- en windenergie, opslag en onderlinge energielevering biedt het beste perspectief op het creëren van ruimte op het net voor bedrijfsontwikkeling;

  • Samenwerking tussen bedrijven op een bedrijventerrein is cruciaal om de baten van hernieuwbare energie optimaal te benutten, waarbij gezamenlijke investeringen kunnen leiden tot nieuwe groeimogelijkheden zonder uitbreiding van het elektriciteitsnet.

De onderzoekers becijferen in hun rekenvoorbeelden dat de verduurzamingsscenario’s voor lagere operationele kosten leiden, ondanks hogere afschrijvingslasten. De jaarlijkse energiekosten daalden tot wel vijftig procent. De combinatie van wind en zon blijkt in alle berekende gevallen kostenefficiënter dan een aanpak zonder wind. Door de daling van het piekvermogen, ontstaat er in de rekenvoorbeelden vijftien procent netcapaciteit.

Praktijk bevestigt berekeningen
De sommen van EqoLibrium worden bevestigd door de bedrijven die de NVDE sprak. Van de negen geïnterviewde bedrijven hebben er acht ambities rond zon, acht rond wind en zeven rond opslag. Acht bedrijven willen energie leveren aan en afnemen van buurbedrijven. Het is opvallend dat verreweg de meeste bedrijven élk onderdeel van deze mix nodig denkt te hebben om zich ondanks afnamecongestie toch te kunnen ontwikkelen. Dat is logisch: het waait vaak als de zon niet schijnt en andersom; deze bronnen vullen elkaar goed aan.

Gerelateerd nieuws

De rol van engagement in duurzaam beleggen

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft een verkenning gedaan naar de invulling van engagement door vermogensbeheerders en de effectiviteit ervan. We constateren dat effectiviteit lastig is aan te tonen, maar dit hoeft niet weg te nemen dat engagement een waardevol instrument kan zijn binnen een duurzame beleggingsstrategie. Ook is er ruimte om de value case van engagement te verduidelijken en nog beter te onderbouwen. Ten slotte kan het beperken van de engagementinspanningen tot een selecte groep van ondernemingen en focus op een beperkt aantal specifieke ESG-thema’s de kwaliteit van engagement verhogen.

Klimaat

Frauderisico’s en ESG: van greenwashing tot transparantie

Fraude bij ESG-rapportage, wat houdt dat nou precies in? Uit de meest recente BDO-analyse over non-compliancerisico’s blijkt dat veel organisaties weinig zicht hebben op de risico’s die schuilen achter duurzaamheidsrapportage of Sanctiewetgeving. Marco Schilder, ESG-specialist bij BDO spreekt met Dick van Onzenoort, fraudedeskundige bij BDO, over deze relatief ‘nieuwe’ frauderisico’s. Is het gebrek aan zicht op die ESG-frauderisico’s een gemiste kans voor organisaties?

Betere integratie duurzaamheid biedt strategische kansen

De eerste 250 CSRD-duurzaamheidsverklaringen in Europa zijn gepubliceerd. Duurzaamheidsexperts Alexander Spek en Willem-Jan Dubois van PwC zetten na een uitgebreid onderzoek de belangrijkste conclusies en aanbevelingen op een rij: ‘Een betere integratie van duurzaamheid biedt strategische kansen’.

Meest volledige en gedetailleerde inzicht in verdeling koolstofbudget ooit

Onderzoekers van het PBL presenteren bij de start van de UNFCCC-klimaatconferentie in Bonn het meest volledige en gedetailleerde overzicht ooit van hoe het resterende koolstofbudget voor de wereld over landen verdeeld kan worden op een manier die als rechtvaardig gezien kan worden. In een artikel in Nature Climate Change laten ze zien dat voor veel rijke landen een groot gat zit tussen hun klimaatdoelen en wat hun inzet volgens verschillende rechtvaardigheidsprincipes zou kunnen zijn. Om de klimaatdoelen op een kostenoptimale en rechtvaardige manier te halen zou in 2030 $500 miljard tot $7400 miljard klimaatfinanciering voor armere landen nodig zijn.