De organisaties vragen oog voor de perspectieven die decentrale opwek, in combinatie met opslag, kan bieden bij afnamecongestie. Op steeds meer plekken worden bedrijven die willen verduurzamen, uitbreiden of zich ergens vestigen, geconfronteerd met wachtlijsten voor netaansluitingen. Recent onderzoek van EqoLibrium laat zien dat vraagcongestie technisch gezien vrijwel altijd oplosbaar is, maar regels, ruimtelijke beperkingen en politieke keuzes staan deze in de weg. Dat kan en moet anders.

Het gaat in de energietransitie inmiddels om méér dan het realiseren van megawatten. Wordt elektriciteit opgewekt op plekken waar het energiesysteem er om vraagt? De organisaties zien dat er nog lang niet altijd ruimte wordt gecreëerd voor extra opwek en opslag waar deze hard nodig is. De noden van het energiesysteem wegen dikwijls niet zwaar genoeg in (ruimtelijke) afwegingen.

In dat verband is de groeiende disbalans in de realisatie van zonne- en windenergieprojecten een gemiste kans. Windenergie dreigt verder achter te blijven, terwijl die prachtig aanvult op zonnestroom: als de zon niet schijnt, is er vaak wel wind, en andersom.

Decentrale opwek en opslag kunnen er ook voor zorgen dat nieuwbouwwijken sneller aangesloten kunnen worden op het net, waar deze nu nog vaak vertraging oplopen door het volle stroomnet. Die kansen verdienen meer nadruk van beleidsmakers, naast dominante frames als overlast en ruimtebeslag.

De duurzame energie-organisaties zien ook mooie kansen voor de verdere uitrol van zonne- en windenergie en energieopslag richting 2050, zoals vastgelegd in het Nationaal Plan Energiesysteem. De RES-regio’s zijn onmisbaar om de ruimte daarvoor te creëren.

Gerelateerd nieuws

Van sluiting naar startschot: hoe regio’s de toekomst van de chemie kunnen veiligstellen

De recente sluitingen van Apollo Vredestein in Enschede en Akzo Nobel in Wapenveld lijken op het eerste gezicht symptomatisch voor een verdwijnende maakindustrie. Maar wie verder kijkt, ziet geen sterfhuisconstructie, maar een transitie. De chemische sector, goed voor 55.000 banen en 17% van de Nederlandse export, staat op een kruispunt. De vraag is niet óf we chemie willen, maar onder welke voorwaarden.

Klimaat

Lokale energie geeft bedrijven weer ruimte, ook bij vol stroomnet

Het lokaal opwekken van energie helpt ondernemers vooruit en gaat netcongestie tegen. De combinatie van zonne- en windenergie, opslag en onderlinge energielevering werkt het best. Dit bespaart ondernemers veel geld, de jaarlijkse energiekosten dalen tot 50 procent. Dit blijkt uit onderzoek in opdracht van de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE) en Holland Solar.

Klimaat

De rol van engagement in duurzaam beleggen

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft een verkenning gedaan naar de invulling van engagement door vermogensbeheerders en de effectiviteit ervan. We constateren dat effectiviteit lastig is aan te tonen, maar dit hoeft niet weg te nemen dat engagement een waardevol instrument kan zijn binnen een duurzame beleggingsstrategie. Ook is er ruimte om de value case van engagement te verduidelijken en nog beter te onderbouwen. Ten slotte kan het beperken van de engagementinspanningen tot een selecte groep van ondernemingen en focus op een beperkt aantal specifieke ESG-thema’s de kwaliteit van engagement verhogen.

Klimaat

Frauderisico’s en ESG: van greenwashing tot transparantie

Fraude bij ESG-rapportage, wat houdt dat nou precies in? Uit de meest recente BDO-analyse over non-compliancerisico’s blijkt dat veel organisaties weinig zicht hebben op de risico’s die schuilen achter duurzaamheidsrapportage of Sanctiewetgeving. Marco Schilder, ESG-specialist bij BDO spreekt met Dick van Onzenoort, fraudedeskundige bij BDO, over deze relatief ‘nieuwe’ frauderisico’s. Is het gebrek aan zicht op die ESG-frauderisico’s een gemiste kans voor organisaties?