Steeds vaker zijn publieke én private diensten (deels) afhankelijk van een handvol buitenlandse techbedrijven, zoals Microsoft, Google, Amazon en Meta. Deze afhankelijkheid, in combinatie met de veel bekritiseerde handelswijzen van deze bedrijven, ondermijnt de bescherming van onze persoonlijke autonomie en vrijheid.

Nederlandse data onder buitenlandse wetten

Naast de ongezonde relatie met Big Tech is ook de afhankelijkheid van andere staten en meer specifiek de Verenigde Staten problematisch. En dat terwijl de privacybescherming en -cultuur in de VS sterk afwijkt van wat wij in Nederland en Europa als standaard hebben.

De ernst van de situatie wordt onderstreept door meerdere alarmerende rapporten. TNO stelde in 2022 vast dat meer dan 90% (!) van onze digitale data via servers in de VS loopt. Daarmee vallen die data ook onder Amerikaanse wetgeving, zoals de CLOUD Act. Dit is wetgeving die Amerikaanse autoriteiten (onder voorwaarden) toegang geeft tot alle gegevens die verwerkt worden door Amerikaanse bedrijven. Dit geldt zelfs in het geval waarin de data fysiek in Nederland blijven.

Digitale soevereiniteit vraagt om politieke regie

Digitale soevereiniteit gaat over de zeggenschap over digitale infrastructuur, software en data. Het is een voorwaarde om als samenleving zelf te kunnen bepalen welke technologie we inzetten, onder welke voorwaarden, en ten dienste van wie.

Niet alle verantwoordelijkheid in de digitale samenleving kan bij het individu neergelegd worden, zo laat onderzoek van het Rathenau Instituut zien. De politiek heeft hier een duidelijke rol. Dit bevestigt ook de Adviesraad Internationale Vraagstukken in haar ongevraagde advies met daarin de waarschuwing voor “dominante staten en technologiebedrijven [die] de spelregels bepalen”. Het prominente adviescollege roept in haar advies regering en parlement op tot politieke regie.

Politiek, neem verantwoordelijkheid

De verregaande digitalisering vraagt om politieke keuzes. Willen we een samenleving waarin burgers de regie houden over hun leven? Of leggen we onze toekomst in handen van ondoorzichtige bedrijven en buitenlandse wetgeving?

Oproep Privacy First

Privacy First roept politieke partijen op om kleur te bekennen: neem digitale soevereiniteit en privacy op in het verkiezingsprogramma. Niet als bijzaak, maar als fundamenten van een vrije, democratische rechtsstaat.

Over de auteurs

Gerelateerd nieuws

Algoritmeregistratie in Nederland moet beter

Overheden en organisaties boeken te weinig voortgang met de registratie van de algoritme- en AI-systemen die zij gebruiken. Hierdoor is het voor burgers en klanten vaak niet duidelijk waarvoor en hoe overheden en organisaties AI en algoritmes gebruiken. Een compleet algoritmeregister is de basis voor transparantie, bescherming van grondrechten, uitlegbaarheid en controleerbaarheid bij de inzet van algoritmes en AI.

Data & Privacy

Hoe AI de structuur van organisaties hervormt

Kunstmatige intelligentie (AI) is al lang niet meer iets voor enkel de IT-afdeling binnen een organisatie: meer dan de helft van werkend Nederland zet AI in om hun eigen productiviteit te verhogen, zo blijkt uit een wereldwijd onderzoek van het Amerikaanse softwarebedrijf Freshworks.

Waarom je als General Counsel nú werk moet maken van een Fundamental Rights Impact Assessment (FRIA)

Welke ethische afwegingen maak je als General Counsel bij de inzet van AI? De FRIA (Fundamental Rights Impact Assessment) helpt om risico’s voor grondrechten vroegtijdig te signaleren. Lees waarom dit essentieel is en hoe het bijdraagt aan compliance, transparantie en vertrouwen.

Van belofte naar beleid: hoe de EU desinformatie structureel wil aanpakken

Hieronder volgt het eerste deel van een tweedelige blogreeks, geschreven door Tijn Iserief, Consultant Privacy & Data Protection bij Lex Digitalis.