De inzet van AI loopt uiteen van subtiele integratie in tools zoals automatische emailaanvulling tot klantinteractie en strategische besluitvorming in operationele processen. Waar vroeger hiërarchie en vaste processen de norm waren, vraagt AI om een frisse blik op hoe we samenwerken, beslissingen nemen en werk organiseren. De opkomst van AI leidt dan ook tot andere vormen van samenwerking tussen mens en machine, tot herverdeling van verantwoordelijkheden en tot een herdefiniëring van wat werk eigenlijk inhoudt.

Van hiërarchie naar hybride besluitvorming

Veel organisaties zijn nog steeds hiërarchisch ingericht: beslissingen worden van bovenaf genomen. Maar AI maakt het mogelijk om die besluitvorming dichter bij de werkvloer te leggen. Dankzij realtime data, slimme algoritmes en handige tools kunnen teams sneller en zelfstandiger handelen. AI neemt in sommige gevallen zelfs het voortouw, bijvoorbeeld bij het bepalen van prijzen of het opsporen van fraude. Zo ontstaan nieuwe structuren waarin AI een actieve rol speelt. Als gevolg daarvan zijn leidinggevenden minder nodig om keuzes te maken, wat leidt tot plattere organisatiestructuren waar samenwerking en flexibiliteit centraal staan.

In sommige gevallen wordt besluitvorming volledig gedelegeerd aan AI, bijvoorbeeld bij realtime prijsoptimalisatie of fraudedetectie. Dit betreft voornamelijk situaties waarin repetitieve en data-intensieve taken moeten worden uitgevoerd binnen vaste, vooraf vastgestelde parameters, In andere situaties werken mens en AI sequentieel samen: AI filtert bijvoorbeeld sollicitanten, waarna HR de gesprekken voert en de uiteindelijke keuze maakt. En in weer andere gevallen worden beslissingen van mens en AI samengevoegd, zoals bij investeringscommissies waarin AI een stem krijgt naast commissieleden.

Wendbaarheid als structurele noodzaak

AI helpt organisaties om sneller en slimmer te reageren op veranderingen. Om die kracht echt te benutten, moet de organisatie zelf ook wendbaar zijn. Klassieke silo’s en strakke lijnen werken dan niet meer. Gescheiden afdelingen belemmeren het onbeperkt delen van kennis en informatie, en strakke hiërarchische lijnen zorgen voor trage besluitvorming. AI-integratie is juist gebaat bij interdisciplinaire samenwerking, snelle iteraties en experimentatie. Zo ontstaan netwerkstructuren, multidisciplinaire teams en iteratieve besluitvormingsprocessen. De inzet van AI vraagt om een organisatie die kan leren, zich kan aanpassen en waarin technologie en mens elkaar versterken.

AI-volwassenheidsniveau bepaalt de organisatiestructuur

Hoe goed een organisatie met AI uit de voeten kan, hangt niet alleen af van de technologie. Minstens zo belangrijk zijn de mensen, de cultuur en het leiderschap. Is er ruimte om te experimenteren met data? Begrijpen leidinggevenden wat AI kan betekenen voor hun teams? En hebben medewerkers de juiste vaardigheden om ermee te werken?

Afhankelijk van hoe AI-volwassen je als organisatie bent, kies je een andere aanpak om AI-functionaliteiten (de mogelijkheden en taken die AI kan uitvoeren binnen een systeem, product of organisatie) te integreren. Onderzoek wijst uit dat bij een laag AI-volwassenheidsniveau centralisatie van AI-functionaliteiten een logische beginstap kan zijn (Sharma, 2024). Een voorbeeld hiervan is het hub-and-spoke-model, waarin een gespecialiseerd team (de hub) verschillende ‘spokes’ verbindt en zo de integratie aanstuurt. Anderzijds kan het bij een hoge AI-volwassenheid juist slim zijn om AI-functionaliteiten te decentraliseren. Zo krijgen afdelingen en teams de verantwoordelijkheid en de ruimte om zelf toepassingen te ontwikkelen, passend bij hun werk. Dat vergroot de flexibiliteit én het innovatief vermogen.

Governance, compliance en toezicht

AI roept ook vragen op over verantwoordelijkheid en ethiek. De autonomie waarin AI kan opereren en beslissingen nemen, neemt zichtbaar toe. Of een dergelijke autonomie van AI-functionaliteiten wenselijk is, hangt af van de sector waarin een organisatie actief is. Autonome beslissingen door AI vragen heldere verantwoordelijkheden en transparantie van het proces. Daarnaast raakt AI wet- en regelgeving zoals privacy en dataveiligheid. Wie is verantwoordelijk als een AI-systeem een fout maakt? Hoe voorkom je bias in algoritmes? En hoe zorg je dat beslissingen uitlegbaar blijven? Deze vragen raken niet alleen de technologie, maar ook de structuur van governance, compliance en toezicht binnen organisaties.

Kortom, AI is meer dan een extra tool binnen de bestaande structuur. Het is een gamechanger die een andere manier van denken over organiseren vereist. Wie AI slim inzet, wint aan snelheid, innovatie en wendbaarheid. Maar dat lukt alleen als je als organisatie naast technologie ook investeert in mensen, cultuur en ethiek.

De organisaties die het verschil gaan maken, zien AI niet als IT-project, maar als strategische kans. Die durven te experimenteren, te leren en waar nodig hun structuur hierop aan te passen. De toekomst is niet hiërarchisch, maar intelligent. En die toekomst begint vandaag.

Over de auteurs

  • Iris Massop

    Iris Massop is consultant bij Berenschot: "Als consultant begeleid ik opdrachtgevers bij vraagstukken op het gebied van organisatieontwerp en -inrichting. Ik help managers en bestuurders bij het ontwerpen van een toekomstbestendige organisatiestructuur, zowel op hoofdlijnen als op detailniveau."

  • Luuk van Montfort

    Luuk van Montfort is consultant bij Berenschot: "Als afgestudeerd organisatiewetenschapper heb ik kennis van verschillende aspecten op het gebied van organisaties. Als adviseur bij Berenschot heb ik dan ook de kans gekregen om deze verschillende invalshoeken te combineren binnen één team, namelijk Inrichten van Organisaties. Door zowel de harde als de zachte kant van organisaties mee te nemen in het proces neem ik zowel de maatschappelijke als economische kant van uw organisatie mee, en help ik u samen met mijn team richting een toekomstbestendige en duurzame organisatie."

Gerelateerd nieuws

Waarom je als General Counsel nú werk moet maken van een Fundamental Rights Impact Assessment (FRIA)

Welke ethische afwegingen maak je als General Counsel bij de inzet van AI? De FRIA (Fundamental Rights Impact Assessment) helpt om risico’s voor grondrechten vroegtijdig te signaleren. Lees waarom dit essentieel is en hoe het bijdraagt aan compliance, transparantie en vertrouwen.

Van belofte naar beleid: hoe de EU desinformatie structureel wil aanpakken

Hieronder volgt het eerste deel van een tweedelige blogreeks, geschreven door Tijn Iserief, Consultant Privacy & Data Protection bij Lex Digitalis.

ChatGPT bij de bestuursrechter: hulpmiddel of hindernis?

AI-toepassingen zoals ChatGPT zijn de afgelopen jaren doorontwikkeld van een innovatie naar een gangbaar hulpmiddel. De technologie biedt ontelbare mogelijkheden. Een logisch gevolg daarvan is dat de technologie ook wordt toegepast door betrokkenen bij een juridische procedure. De Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State (hierna: Afdeling) heeft een uitspraak gedaan over het gebruik van ChatGPT als hulpmiddel. Anne de Jong (advocaat bij Poelmann van den Broek) legt in deze blog uit dat vertrouwen op ChatGPT voor een deskundigenoordeel (vooralsnog) niet mogelijk is.

AI hard op weg om grootste energieverbruiker te worden

Het wereldwijde gebruik van kunstmatige intelligentie groeit razendsnel. Toch blijft het energieverbruik dat daarmee gepaard gaat grotendeels onzichtbaar. Onderzoek van datawetenschapper Alex de Vries-Gao wijst uit dat AI op weg is een van de grootste energieverbruikers in de digitale wereld te worden. Aan toezicht en transparantie ontbreekt het.