Waarom bedrijven vertrekken 

De oorzaken zijn bekend: torenhoge energieprijzen, trage vergunningverlening en een onvoorspelbaar regelgevend klimaat. Voeg daar strategische heroriëntatie van bedrijven aan toe - zoals Apollo dat bulkproductie naar Oost-Europa verplaatst - en het vertrek lijkt logisch. Toch blijven R&D-centra vaak in Nederland. Onze kennisinfrastructuur is dus nog steeds aantrekkelijk. 

De spagaat van de haven: oud én nieuw onder druk 

De recente analyse in het Financieele Dagblad (juni 2025) maakt de urgentie tastbaar. Niet alleen de fossiele industrie staat onder druk, ook de opbouw van een nieuwe, groene industrie komt moeizaam van de grond. “We hadden nu acht tot tien elektrolysers in aanbouw willen hebben, maar de realiteit is dat alleen Shell begonnen is,” aldus Matthijs van Doorn van Havenbedrijf Rotterdam. De interesse is er, maar investeerders haken af op het onzekere vestigingsklimaat. 

Wethouder Robert Simons waarschuwt voor een simplistische benadering: de chemie laten vertrekken vanwege uitstoot is volgens hem “grote onzin”. Zonder tijd en steun voor verduurzaming dreigt Rotterdam af te glijden tot een rustbelt, zoals Detroit of Zuid-Limburg na de mijnsluitingen. Dat scenario moeten we koste wat kost vermijden. 

Wat regio’s kunnen doen 

  1. Versnel vergunningverlening  
    Eén-loketprocedures en voorspelbare kaders voor stikstof, PFAS en PGS zijn cruciaal. Zonder duidelijkheid geen investeringen. 

  2. Maak ruimte voor herontwikkeling  
    Vrijgekomen fabrieksterreinen zijn kanslocaties voor circulaire hubs, energieopslag of cleantech-campussen. Maar dat vraagt lef van bestuurders en ontwikkelaars. 

  3. Zorg voor maatschappelijk draagvlak  
    Chemie zonder inbedding in de leefomgeving verliest haar licence-to-operate. Betrek omwonenden, toon transparantie en investeer in zichtbare duurzaamheid. 

  4. Investeer in mensen en AI
    Omscholing naar waterstof-, batterij- en recyclingtechnologie voorkomt kennisverlies. ROC’s en hogescholen moeten hierin samen optrekken met het bedrijfsleven. AI- ontwikkelingen maken efficiëntie, versnelling en innovatie mogelijk. Nederland is, dankzij het hoge opleidingsniveau en de beschikbare infrastructuur, bij uitstek het land om deze technologie succesvol toe te passen. 

  5. Versterk regionale samenwerking
    Alleen met sterke regio-allianties tussen overheid, onderwijs en industrie kunnen we concurreren met het buitenland. Denk aan gedeelde infrastructuur, utilities en innovatieprogramma’s. 


  6. Conclusie 

    De chemie is niet dood, maar verandert van karakter. Sluitingen zijn geen eindpunt, maar een uitnodiging tot herinrichting. Wie als regio inzet op verduurzaming, circulariteit, AI en menselijk kapitaal, kan de nieuwe maakindustrie vormgeven. TAUW staat klaar om die routekaart samen met u te concretiseren. 

    Laten we de kennis die we al hebben, benutten. Dan wordt elke sluiting een startschot voor een duurzame toekomst. 

Gerelateerd nieuws

We kunnen met meer zonne- en windenergie Nederland onafhankelijker maken

De noodzaak meer duurzame energie op land op te wekken, is onverminderd groot. Zonne- en windenergie helpen tegen de stroomspits en maken ons onafhankelijker van dure en onvoorspelbare import. De Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE), Energie-Nederland, NedZero, Holland Solar en Energy Storage NL zeggen veel méér zonne- en windenergie te kunnen realiseren dan waar zij ruimte voor krijgen. Als het aan hen ligt, is de bestuurlijk afgesproken RES-ambitie van 55 TWh in 2030 haalbaar. ‘Schone energie uit je eigen regio is vaak de sleutel waardoor bedrijven en nieuwe wijken vooruit kunnen,’ zegt Olof van der Gaag, voorzitter NVDE. ‘Het is goed als dit besef meer en meer doordringt bij RES-regio’s.’

Klimaat

Lokale energie geeft bedrijven weer ruimte, ook bij vol stroomnet

Het lokaal opwekken van energie helpt ondernemers vooruit en gaat netcongestie tegen. De combinatie van zonne- en windenergie, opslag en onderlinge energielevering werkt het best. Dit bespaart ondernemers veel geld, de jaarlijkse energiekosten dalen tot 50 procent. Dit blijkt uit onderzoek in opdracht van de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE) en Holland Solar.

Klimaat

De rol van engagement in duurzaam beleggen

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft een verkenning gedaan naar de invulling van engagement door vermogensbeheerders en de effectiviteit ervan. We constateren dat effectiviteit lastig is aan te tonen, maar dit hoeft niet weg te nemen dat engagement een waardevol instrument kan zijn binnen een duurzame beleggingsstrategie. Ook is er ruimte om de value case van engagement te verduidelijken en nog beter te onderbouwen. Ten slotte kan het beperken van de engagementinspanningen tot een selecte groep van ondernemingen en focus op een beperkt aantal specifieke ESG-thema’s de kwaliteit van engagement verhogen.

Klimaat

Frauderisico’s en ESG: van greenwashing tot transparantie

Fraude bij ESG-rapportage, wat houdt dat nou precies in? Uit de meest recente BDO-analyse over non-compliancerisico’s blijkt dat veel organisaties weinig zicht hebben op de risico’s die schuilen achter duurzaamheidsrapportage of Sanctiewetgeving. Marco Schilder, ESG-specialist bij BDO spreekt met Dick van Onzenoort, fraudedeskundige bij BDO, over deze relatief ‘nieuwe’ frauderisico’s. Is het gebrek aan zicht op die ESG-frauderisico’s een gemiste kans voor organisaties?