Netbeheerders werken hard aan het uitbreiden en verzwaren van het net. Tegelijk moet er gekeken worden hoe de ruimte op de huidige netten zo optimaal mogelijk kan worden ingezet. ACM maakt met alternatieve transportrechten mogelijk dat het net op drukke momenten ontzien wordt en dat de stroompieken deels naar de rustige momenten verplaatst kunnen worden. Oftewel: spreiden van de vraag naar transportcapaciteit, waardoor de beschikbare capaciteit optimaal benut wordt.

Eind dit jaar worden de wijzigingen definitief, maar vooruitlopend op de codewijziging mogen netbeheerders al met deze nieuwe contracten gaan werken. In deze contracten staat dat de aansluiting op bepaalde momenten níet en op andere momenten juist wél gebruikt mag worden, waardoor de vraag naar transport meer verspreid wordt over de dag. Hierdoor kunnen meer partijen toegang krijgen tot de energienetten. Ook geldt dat netbeheerders partijen kunnen afschalen wanneer zij lange tijd hun aansluiting niet gebruiken (oftewel: gebruik op tijd of raak het kwijt).

Netbeheerders willen met alternatieve transportrechten aan de slag

Om tot deze maatregelen te komen, had ACM op 6 oktober 2022 een consultatie gestart. De netbeheerders, verenigd in Netbeheer Nederland, hebben uiteraard gereageerd op de consultatie. Netbeheerders zijn altijd voorstander geweest van de inzet van alternatieve transportrechten om daarmee het gebruik van het net in tijd te kunnen spreiden en hebben daarom in september 2022 een eerste voorstel voor alternatieve transportrechten bij ACM ingediend.

Met de inzet van alternatieve transportrechten kan beter gebruik worden gemaakt van de bestaande netcapaciteit. Door het verbreden van de pieken en opvullen van de dalen kan er meer elektriciteit worden getransporteerd door het bestaande net. Wij zien alternatieve transportrechten als een middel om prikkels in het systeem te brengen om de momenten van de klantvraag naar transportcapaciteit te beïnvloeden.

Dat geldt ook voor 'gebruik op tijd of raak het kwijt'; het gecontracteerd transportvermogen moet worden benut, want anders wordt het onbenutte potentieel van jouw vermogen aan andere gebruikers gegund. Door GOTORK wordt duidelijk dat het gecontracteerde vermogen ook daadwerkelijk wordt gebruikt. Hiermee wordt overcontractering ontmoedigd. De aanvragen om transportcapaciteit worden hierdoor zuiverder waardoor netbeheerders beter in staat zullen zijn om te anticiperen op de groeiende vraag naar transport en om netuitbreidingen te plannen, maar ook om met minder risico (meer) nieuwe transportrechten uit te geven.

Oplossing om netcongestie tegen te gaan

Het is zeer positief dat ACM met deze maatregelen samen met de betrokken partijen naar praktisch uitvoerbare oplossingen zoekt om netcongestie tegen te gaan. Hans-Peter Oskam, directeur beleid en energietransitie Netbeheer Nederland: “De vraag naar elektriciteit groeit vele malen sneller dan wij kunnen bijbouwen. ACM biedt meer handvatten om flexibel gebruik van de capaciteit het elektriciteitsnet mogelijk te maken en doet dat op een proactieve en pragmatische manier die goed past bij het tempo van de energietransitie, daar zijn we erg blij mee.”

Voor meer verdieping PONT | Klimaat , opent in nieuw tabblad

Gerelateerd nieuws

Corporate Governance Code 2025: introductie van de Verklaring omtrent Risicobeheersing

Op 17 maart 2025 is een nieuwe Monitoring Commissie Corporate Governance Code benoemd, onder voorzitterschap van de heer Van Wingerden. Deze Commissie heeft direct na haar aanstelling een wijziging van de Corporate Governance Code (de “Code 2025”) doorgevoerd. In dit blog laat Loes van Dijk (Stibbe) zien wat deze wijziging inhoudt.

Wat betekenen mensenrechten als recht stopt bij de grens?

Migranten die sterven aan de buitengrenzen van Europa. Wapens die legaal worden geëxporteerd, en elders gebruikt worden om oorlogsmisdaden te plegen. Klimaatschade die vooral ten koste gaat van mensen die er het minst aan hebben bijgedragen. Juridisch gezien is er vaak niemand verantwoordelijk.

De leefomgeving als juridische uitdaging: een trend die niet te negeren is

De juridische wereld is in beweging. Klimaatverandering, stikstofproblematiek, woningnood en de energietransitie brengen urgente juridische uitdagingen met zich mee. Door de groeiende complexiteit van deze thema’s is een sectoraal juridische benadering niet langer toereikend en is een bredere blik en nauwere samenwerking tussen verschillende disciplines nodig. Op die manier kunnen we de uitdagingen op het gebied van de leefomgeving het hoofd bieden en bijdragen aan een duurzame toekomst. Dit is geen tijdelijke trend, maar een structurele ontwikkeling.

Migranten die beter Nederlands spreken hebben vaker een vaste baan

Wie de Nederlandse taal spreekt, heeft betere kansen op de arbeidsmarkt. Investeer daarom in taalles van migranten, is de boodschap van wetenschapper Giacomo Boffi.