Complexiteit

De maatschappelijke transities op het vlak van bijvoorbeeld klimaat, verduurzaming, energie en circulaire economie leiden tot meer regelgeving. Nieuwe wetgeving stapelt zich op en de complexiteit neemt (daardoor) toe. Bedrijven, burgers en overheden worden geacht de nieuwe regels te kennen en daarnaar te handelen. Europese richtlijnen spelen een cruciale rol bij het vormgeven van nationale wetgeving op het gebied van leefomgeving en hebben een aanzienlijke impact op bedrijven en overheden. Zo zal de Kaderrichtlijn Water (KRW) de komende jaren grote gevolgen voor Nederlandse bedrijven hebben. Net als in het geval van stikstof, zullen vergunningen worden herzien en procedures worden gestart tegen bedrijven om doelen te halen.

Regelgeving verandert continu. Denk aan de vorig jaar in werking getreden Omgevingswet en het omnibusvoorstel dat recent door de Europese Commissie is gepubliceerd. Hierin wordt voorgesteld om de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD), de Corporate Sustainability Due Diligence Directive (CSDDD) en de EU Taxonomie te vereenvoudigen en de invoering daarvan in bepaalde gevallen uit te stellen. Het voorstel komt op het moment dat bedrijven volop bezig zijn met de implementatie van deze regelgeving. Bedrijven moeten telkens op deze veranderingen anticiperen om de continuïteit van hun bedrijfsvoering te waarborgen.

Ook de overheid staat voor grote uitdagingen. De druk op beleidsmakers is groot om oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken te vinden. Daarnaast wordt ook de overheid steeds vaker geconfronteerd met rechtszaken waarin zij ter verantwoording wordt geroepen. De erkenning van een schoon en gezond milieu als fundamenteel mensenrecht groeit en zal leiden tot nieuwe juridische procedures en vraagstukken.

Geïntegreerde aanpak is nodig

De trend waarbij de leefomgeving een steeds belangrijkere plaats inneemt in de juridische wereld zet de komende jaren door. De leefomgeving is niet langer een niche, maar een centraal thema in de juridische praktijk van de toekomst. Dit heeft ook gevolgen voor de advocatuur.

De groeiende complexiteit vereist een geïntegreerde aanpak. Advocaten moeten niet alleen beschikken over specialistische kennis over hun eigen rechtsgebied, maar moeten ook begrijpen hoe rechtsgebieden elkaar beïnvloeden. De leefomgeving is niet een thema dat alleen raakt aan het omgevingsrecht of milieurecht maar heeft een bredere impact. De uitdagingen binnen de leefomgeving hebben ook gevolgen voor bijvoorbeeld fusies en overnames, kunnen leiden tot herfinanciering en herstructurering van bedrijven of aansprakelijkheidszaken, hebben een uitwerking op de wijze waarop gebouwd moet worden en leiden tot energierechtelijke vraagstukken. Dit vraagt niet alleen om samenwerking tussen verschillende expertises binnen de advocatuur maar ook om samenwerking met andere disciplines. Het samenwerken met technische experts, adviseurs, deskundigen, overheden en investeerders kan een bredere blik en andere invalshoeken geven. Ik geloof erin dat een multidisciplinaire samenwerking bijdraagt aan het vinden van innovatieve oplossingen voor complexe problemen die onze leefomgeving aangaan.

Samenwerken voor duurzame oplossing

Als kantoor zien wij in het thema leefomgeving en een multidisciplinaire samenwerking de toekomst. Om tot vernieuwende en duurzame oplossingen in complexe zaken te komen werken onze advocaten niet alleen nauw samen met elkaar maar ook met andere deskundigen. We combineren diepgaande juridische expertise met een brede kennis van de markt en de maatschappelijke ontwikkelingen die van invloed zijn op onze cliënten. Dit stelt ons in staat om proactief te adviseren en onze cliënten te helpen bij de uitdagingen die de leefomgeving met zich meebrengt. Wij zijn ervan overtuigd dat een duurzame toekomst hand in hand gaat met een sterke juridische basis.

Over de auteurs

  • Shanna Derksen

    Shanna Derksen is sinds 2010 advocaat en werkt sinds 2016 bij Wijn & Stael. Sinds 2021 is ze naast advocaat ook partner. Shanna is gespecialiseerd in omgevingsrecht, bestuursrecht en milieurecht. Ze staat cliënten bij in bestemmingsplan- en handhavingsprocedures en adviseert en begeleidt hen bij het verkrijgen van omgevingsvergunningen. Daarnaast is ze expert in de Omgevingswet, waarover zij regelmatig publiceert en seminars geeft.

Gerelateerd nieuws

Waarom woningbouw alleen slaagt met samenhang en visie

Ons advies aan de commissie STOER riep veel reacties op — ook bij ons. We zien opvallend veel gelijkluidende geluiden. Tijd om samen te werken. Daarom deze reactie. Vanuit onze ervaring, met oog voor de geschiedenis, en met de blik vooruit. Geen polemiek, maar perspectief. We geloven dat woningbouw alleen slaagt als we het verbinden met ruimtelijke kwaliteit en visie. Regie boven regels!

STOER tegen woningnood: minder regels, meer ruimte om te bouwen

De woningnood in Nederland is groot; in 2024 ontbraken er naar schatting 401.000 woningen. De adviesgroep STOER (Schrappen Tegenstrijdige en Overbodige Eisen en Regelgeving) zal op verzoek van de minister van VROM voorstellen doen voor het aanpassen, schrappen en uniformeren van regelgeving om woningbouw te versnellen, kosten te verlagen en meer woningen te realiseren. Op 24 april 2025 heeft de adviesgroep hun eerste rapport aangeboden aan de minister. Het rapport bevat aanbevelingen om de woningbouw te verstellen, hieronder een overzicht.

Gebruik van AI-modellen in vastgoedsector: Kans of risico voor privacy?

Beschik jij al over de vaardigheid van ‘prompten’? In deze blog legt Alexandra Boot uit waarom ‘prompt engineering’ niet langer mag ontbreken op je cv. Ontdek hoe AI de sector transformeert en welke risico’s en kansen daarbij horen.

Omgeving

Beschermde regio’s bouwen minder

In regio’s met veel gebiedsbescherming reageert de woningbouw minder sterk op een toenemende vraag naar woningen. Hierdoor neemt het tekort aan woningen toe, waardoor de woningmarkt minder betaalbaar en minder toegankelijk wordt voor veel mensen. Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Planbureau (CPB).

Omgeving