Versimpeling van technische bouweisen
De adviesgroep STOER doet suggesties om de technische eisen aan nieuwbouwwoningen te versimpelen. Zo wordt bijvoorbeeld voorgesteld om steilere trappen toe te staan waardoor meer woonoppervlak ontstaat en de minimale plafondhoogte te verlagen.
Bouwen waar het nu nog niet mag
Verder draagt de adviesgroep aan om te gaan bouwen daar waar dat op grond van de huidige regelgeving nog niet mogelijk is. Zo kan bijvoorbeeld dichter langs spoorwegen of nabij vliegvelden worden gebouwd. Ook pleit de adviesgroep voor slimme manieren om waterbeheer en woningbouw te combineren. Voor overstromingsgevoelige gebieden zal weliswaar altijd een oplossing moeten zijn voor waterberging, maar de adviesgroep ziet mogelijkheden om te bouwen daar waar nog ruimte is: zoals aan de randen van meren of in uiterwaarden.
Energie en netcapaciteit
Een woning zonder aansluiting op het stroomnet is niet bewoonbaar, en juist het stroomnet is overbelast. De adviesgroep stelt voor om tijdelijke regels in te voeren die meer ruimte geven voor slimme energieoplossingen, zoals microgrids. Dit zijn kleine zelfstandige netwerken waardoor een aansluiting op het hoofdnetwerk niet hoeft te worden afgewacht.
Versnelling van procedures
Veel woningbouwtrajecten vertragen volgens de adviesgroep door langdurige (gerechtelijke) procedures. Om de productie van woningbouw te verhogen, moeten de procedures bij woningbouwontwikkeling worden versneld door:
Het herinvoeren van de omgevingsvergunning van rechtswege: geen tijdig besluit betekent automatisch een vergunning;
De afschaffing van hoger beroep bij woningbouwprojecten;
Verhoging van het griffierecht.
STOER: “Houd regeldruk structureel laag”
Afsluitend pleit de adviesgroep voor structurele borging van lagere regeldruk: Een einde aan ‘het drama van goede bedoelingen’ noemt de adviesgroep dit. Gemeenten zouden geen aanvullende eisen meer bovenop landelijke regels mogen stellen. En dat spreekt ook Minister Keijzer aan: “(…) zodat we dezelfde woning op elke plek in Nederland kunnen bouwen.” Ook wordt een meldpunt voorgesteld waar vastgelopen projecten kunnen worden ingediend om deze volt te trekken.
Tot slot
Het rapport staat vol met voorstellen om tijdwinst te halen zodat sneller woningen worden gebouwd. Wie wil dat nu niet? Hoewel de adviesgroep aangeeft ook andere belangen te hebben betrokken (daargelaten dat volgens haar een groot deel van de belangenafweging thuishoort in de bestuurlijke-politieke omgeving), vinden we een expliciete belangenafweging niet terug. En dat baart toch wat zorgen, de meeste regels zijn er toch niet voor niets? Er komt nog een vervolgrapport over onder andere stikstof en grondbeleid. Dat rapport wordt verwacht voor de zomer. Rond diezelfde tijd zal de minister richting de Tweede Kamer een reactie sturen op dit eerste rapport.
Over de auteurs
Gerelateerd nieuws
Gebruik van AI-modellen in vastgoedsector: Kans of risico voor privacy?
Gebruik van AI-modellen in vastgoedsector: Kans of risico voor privacy?
Omgeving
Beschermde regio’s bouwen minder
Omgeving
'Nonchalant omgaan met regels ondermijnt kwaliteit lokale democratie'
Omgeving