Ongeveer de helft van het Nederlandse grondgebied wordt om verschillende redenen beschermd. Dat kan bijvoorbeeld gaan om natuurbescherming, maar ook om geluidsnormen rondom luchthavens. Dit kan de haalbaarheid van doelen voor woningbouw beïnvloeden. Het CPB heeft het verband tussen gebiedsbescherming en de mate waarin de woningbouw reageert op prijsstijgingen van woningen onderzocht.
Woningbouw
Uit het onderzoek blijkt dat in regio’s met veel gebiedsbescherming de woningbouw minder sterk reageert op een toenemende vraag naar woningen. Dat betekent dat in dergelijke regio’s de woningbouw achterblijft bij een aantrekkende vraag. Dit versterkt de schaarste aan woningen, wat vervolgens de regionale woningmarkt minder betaalbaar en toegankelijk maakt. De resultaten zijn in lijn met de internationale literatuur: een effect van gebiedsbescherming op het woningaanbod en woningprijzen is reeds aangetoond voor landen als de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk.
Beleid
Het onderzoek laat zien dat het terugbrengen van de mate van gebiedsbescherming een bijdrage kan leveren aan het bouwdoel van 100.000 nieuwe woningen per jaar. Deze uitkomsten laten een afruil tussen beleidsdoelen zien: dergelijk beleid gaat namelijk ten koste van andere maatschappelijke doelen, zoals bescherming van landschap en cultureel erfgoed. De keuze tussen deze beleidsdoelen vraagt uiteindelijk een politieke afweging.
Lees hier de publicatie
Gerelateerd nieuws
'Nonchalant omgaan met regels ondermijnt kwaliteit lokale democratie'
Omgeving
Regie boven regels: de missende visie van adviesgroep STOER
Omgeving
BNA over STOER: kwaliteit versnelt woningbouw
Omgeving
Zorg voor standaardisatie in het verduurzamen van de gebouwde omgeving
Omgeving