In het kort

  • Marketinguitingen van marktpartijen bevatten vaak duurzaamheidsambities

  • Informatie over duurzaamheid moet correct, duidelijk en niet-misleidend zijn

  • De leidraad biedt handvatten voor het voldoen aan bestaande informatieverstrekkingsnormen bij het doen van duurzaamheidsclaims

  • De leidraad is geconsulteerd van 12 juni tot 24 juli 2023

Belangrijke rol financiële sector bij de verduurzaming van de economie

De financiële sector heeft een cruciale rol bij de verduurzaming van de economie. In (marketing)uitingen van financiële marktpartijen staan vaak duurzaamheidsambities en andere duurzaamheidsclaims beschreven.

De AFM vindt transparantie over duurzaamheidsaspecten van groot belang. Wij zien de groeiende aandacht hiervoor bij marktpartijen dan ook als een positieve ontwikkeling. Informatie moet correct, duidelijk en niet-misleidend zijn. Dit geldt ook voor duurzaamheidsclaims.

Handvatten voor het doen van duurzaamheidsclaims

In de Leidraad duurzaamheidsclaims vinden financiële ondernemingen en pensioenuitvoerders handvatten om te voldoen aan de bestaande informatieverstrekkingsnormen. De leidraad doet dit aan de hand van drie overkoepelende uitgangspunten:

  1. juist, representatief en actueel;

  2. concreet en goed onderbouwd; en

  3. begrijpelijk, passend en vindbaar.

  4. In de leidraad worden deze uitgangspunten nader toegelicht en worden praktische voorbeelden gegeven.

    Leidraad is geconsulteerd van 12 juni tot 24 juli 2023

    De leidraad is deze zomer geconsulteerd van 12 juni tot 24 juli 2023. Daarop zijn reacties van zeven verschillende brancheverenigingen ontvangen. De AFM heeft de reacties bestudeerd en de leidraad op plekken aangepast. De belangrijkste wijziging is dat er twee good practices aan de leidraad toe zijn gevoegd. In het feedbackstatement lichten we verder toe hoe we met de reacties om zijn gegaan.

    Bijlage

    AFM Leidraad duurzaamheidsclaims

Voor meer verdieping PONT | Klimaat , opent in nieuw tabblad

Gerelateerd nieuws

Corporate Governance Code 2025: introductie van de Verklaring omtrent Risicobeheersing

Op 17 maart 2025 is een nieuwe Monitoring Commissie Corporate Governance Code benoemd, onder voorzitterschap van de heer Van Wingerden. Deze Commissie heeft direct na haar aanstelling een wijziging van de Corporate Governance Code (de “Code 2025”) doorgevoerd. In dit blog laat Loes van Dijk (Stibbe) zien wat deze wijziging inhoudt.

Wat betekenen mensenrechten als recht stopt bij de grens?

Migranten die sterven aan de buitengrenzen van Europa. Wapens die legaal worden geëxporteerd, en elders gebruikt worden om oorlogsmisdaden te plegen. Klimaatschade die vooral ten koste gaat van mensen die er het minst aan hebben bijgedragen. Juridisch gezien is er vaak niemand verantwoordelijk.

De leefomgeving als juridische uitdaging: een trend die niet te negeren is

De juridische wereld is in beweging. Klimaatverandering, stikstofproblematiek, woningnood en de energietransitie brengen urgente juridische uitdagingen met zich mee. Door de groeiende complexiteit van deze thema’s is een sectoraal juridische benadering niet langer toereikend en is een bredere blik en nauwere samenwerking tussen verschillende disciplines nodig. Op die manier kunnen we de uitdagingen op het gebied van de leefomgeving het hoofd bieden en bijdragen aan een duurzame toekomst. Dit is geen tijdelijke trend, maar een structurele ontwikkeling.

Migranten die beter Nederlands spreken hebben vaker een vaste baan

Wie de Nederlandse taal spreekt, heeft betere kansen op de arbeidsmarkt. Investeer daarom in taalles van migranten, is de boodschap van wetenschapper Giacomo Boffi.