Innovatie: investeren in de toekomst

Volgens de ondervraagden is investeren in kunstmatige intelligentie (AI) en andere slimme technologieën dé manier is om vooruit te komen. Dit wordt beschouwd als de belangrijkste strategie om in het komende jaar concurrentievoordeel te behalen. Bijna driekwart van de ondervraagde leiders benadrukt dat het essentieel is om datagedreven verandering te omarmen om ‘futureproof’ te zijn. Technologie is hierbij veel meer dan een hulpmiddel, het wordt een belangrijk onderdeel van de bedrijfsstrategie.

Niet meegaan in deze ontwikkeling is volgens 86% van de leiders geen optie. Zij geloven dat het niet inspelen op deze verandering een risico vormt dat de prestaties van hun organisatie de komende drie jaar zal beïnvloeden. Het meest voorkomende struikelblok blijkt een gebrek aan een implementatiestrategie te zijn. Het is van cruciaal belang dat medewerkers niet alleen de technologie begrijpen, maar ook over de juiste vaardigheden beschikken om er optimaal van te profiteren.

Omgaan met cyberrisico’s

In de voorspelde toekomstscenario’s die uit het onderzoek naar voren komen, wordt het risico op cyberaanvallen hoog ingeschat. Het risico op fraude, spionage en ransomware-aanvallen, wordt beschouwd als het derde meest impactvolle risico voor bedrijven in de komende drie jaar. Hoewel veel bestuurders zich bewust zijn van de dreiging, blijft er nog veel werk te verzetten. Opvallend is dat veel leiders van snelgroeiende bedrijven in het bijzonder, cybersecurity lijken te verwaarlozen. Nog niet de helft van hen geeft aan cybersecurity en datarisico te prioriteren als onderdeel van hun tech-strategie.

Cultuur als drijvende kracht

De transformerende impact van technologie kan alleen worden gerealiseerd in organisaties met een bedrijfscultuur die verandering omarmt. Een bedrijfscultuur die is gebaseerd op wendbaarheid, nieuwsgierigheid en experimenten is hierbij cruciaal. Slechts 7% van de ondervraagden geeft aan dat hun organisatie momenteel de focus legt op veranderingsmanagement en gebruikersadoptie.

Risico’s en kansen

Benieuwd wat andere organisaties doen om het meeste voordeel te halen uit technologie? Uit het onderzoek blijkt dat bedrijven vijf belangrijke strategieën toepassen om de risico’s van de huidige technologische ontwikkelingen aan te pakken:

  1. Prioriteit geven aan research en development (R&D) op het gebied van technologie

  2. Investeren in AI

  3. Verhoogde cyberbeveiliging

  4. Investeren in innovatie

  5. Investeren in datamanagement en transformatie

  6. Vooruitgang gaat echter niet alleen over het minimaliseren van risico’s. Dit zijn de belangrijkste strategieën die door de ondervraagden worden toegepast om een concurrentievoordeel te behalen:

    1. De adoptie van AI en andere geavanceerde digitale oplossingen

    2. Datagedreven innovatie van diensten, producten en processen

    3. Toenemende automatisering om de productiviteit te verbeteren

    4. Herstructurering van de supply chain en overstappen naar nieuwe bedrijfstakken

    5. Verschuiving van de focus naar producten en diensten met een hogere waarde

    6. Download rapport

      Uit het onderzoek* onder 500 bestuurders komen vier mogelijk toekomstscenario’s en de implicaties die ze hebben voor organisaties vandaag de dag naar boven. In elk van deze vier scenario's blijkt geavanceerde technologie de drijvende kracht te zijn, waardoor organisaties kansen kunnen grijpen, risico's kunnen beperken en hun veerkracht kunnen vergroten.

      Download hier het rapport

Over de auteurs

Gerelateerd nieuws

Inspraak burgers: mensen zijn niet verwend – ze willen duidelijkheid

Wat heb je eraan om burgers te vragen naar hun mening over klimaat, zorg of migratie? Meer dan vaak wordt gedacht – want mensen zijn wél bereid verder te kijken dan hun eigenbelang, als je het goed aanpakt, schrijft SCP-directeur Karen van Oudenhoven in deze column.

Overheid verruimt standpunt inzet generatieve AI

Het kabinet heeft nieuwe spelregels afgesproken met gemeenten, provincies, waterschappen en uitvoeringsorganisaties over het gebruik van generatieve AI. Ambtenaren krijgen meer ruimte om generatieve AI te gebruiken in hun werk. Bijvoorbeeld om vergunningsaanvragen te versnellen, vragen van burgers en ondernemers sneller te beantwoorden of om efficiënter besluiten te nemen. Hierbij moeten zij zich wel aan voorwaarden houden, die in een nieuwe handreiking staan.

Data & Privacy

Beschermde regio’s bouwen minder

In regio’s met veel gebiedsbescherming reageert de woningbouw minder sterk op een toenemende vraag naar woningen. Hierdoor neemt het tekort aan woningen toe, waardoor de woningmarkt minder betaalbaar en minder toegankelijk wordt voor veel mensen. Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Planbureau (CPB).

Omgeving

De last onder dwangsom in het financieel toezicht

De last onder dwangsom is niet meer weg te denken uit het financieel toezicht. 25 jaar geleden maakte het instrument zijn opwachting in de financiële wetgeving. Met als doel de bestuursrechtelijke handhaving door de financiële toezichthouders naar een hoger plan te tillen. Inmiddels leggen DNB en de AFM jaarlijks een tiental dwangsommen op om overtredingen te beëindigen. Voor de betrokken financiële onderneming kan een dwangsom, ondanks de focus op herstel en niet op straf, grote impact hebben.