Natuurlijke of witte waterstof ontstaat door een chemische reactie tussen water en ijzermineralen in diepere grondlagen van de aarde. Aangezien dit een snelle reactie is en niet een proces van miljoenen jaren, zoals bij fossiele brandstoffen, wordt deze vorm van waterstof als hernieuwbaar gezien (1).

Wereldwijd zijn er vooralsnog weinig winlocaties van witte waterstof bekend. Volgens wetenschappers komt dat doordat er niet op de juiste plekken werd gezocht en doordat er bij fossiele boringen überhaupt niet naar gekeken werd (1). Daar komt nu verandering in. Onlangs bleek bijvoorbeeld dat onder Frankrijk een reservoir van witte waterstof ligt (2).

De kans op witte waterstof in de Nederlandse bodem is echter klein. Jetten: “We weten veel van de Nederlandse ondergrond omdat die goed in kaart is gebracht voor olie- en gaswinning en voor geothermie. De geologische omstandigheden waarbij natuurlijke waterstof verwacht wordt, komen in Nederland nauwelijks voor.” Daarnaast laat de minister weten dat er bij diepe boringen nooit significante hoeveelheden waterstof gemeten zijn.

Steenkoollagen en overzeese gebieden bieden mogelijk wel nog kansen. Daarom is TNO een inventarisatie gestart. “Recent onderzoek in Noord-Frankrijk laat zien dat waterstof van natuurlijke oorsprong kan voorkomen in en onder steenkoollagen. Gezien de overeenkomsten met steenkoollagen in Nederland wordt door TNO gekeken naar de eventuele aanwezigheid van waterstof in Nederlandse steenkoollagen”, schrijft Jetten. “Daarnaast wordt ook naar de overzeese Caraïbische gebieden gekeken omdat de ondergrond aldaar mogelijk een grotere kans geeft op natuurlijk gevormd waterstof.”

Voor de importstrategie van het kabinet ziet de minister potentie in witte waterstof. Het kabinet werkt aan zogenoemde importcorridors met potentiële exportlanden. Jetten kijkt hierbij vooral naar Spanje, omdat daar aanwijzingen zijn voor een grote voorraad witte waterstof.

Bijlage

Beantwoording Kamervragen over de beschikbaarheid van natuurlijk voorkomend waterstof

1 https://www.science.org/content/article/hidden-hydrogen-earth-may-hold-vast-stores-renewable-carbon-free-fuel

2 https://www.change.inc/energie/enorme-hoeveelheid-witte-waterstof-gevonden-in-ondergronds-reservoir-in-frankrijk-40466

Over de auteurs

  • Jaël Poelen

    Jaël Poelen is Nieuwsredacteur duurzaamheid en klimaat bij PONT.

    PONT | Klimaat

Gerelateerd nieuws

Geen reductiebevel voor Shell in hoger beroep: wat betekent dit?

Op 12 november 2024 heeft het Gerechtshof Den Haag het vonnis vernietigd dat Shell verplichtte om de uitstoot van CO2-emissies door de Shell-groep tegen 2030 met 45% te reduceren (ECLI:NL:GHDHA:2024:2099). In dit artikel vatten wij het oordeel samen en gaan we in op wat dit oordeel kan betekenen voor de toekomst en voor andere bedrijven.

Groen aanbesteden: een aanzwellende trend

Duurzaamheid neemt een steeds prominentere rol in bij aanbestedingen en is tegenwoordig een hot topic. Niet alleen wordt de regelgeving vanuit Europa steeds dwingender van aard, vanuit maatschappelijk oogpunt realiseren aanbestedende diensten zich steeds meer welke sleutelrol zij kunnen innemen in de duurzaamheidstransitie door middel van ‘groene’ inkoop. Maar hoe neem je als aanbestedende dienst duurzaamheid effectief mee in je aanbestedingsprocedure? En hoe zorg je er vervolgens voor dat de gestelde groene eisen ook daadwerkelijk worden nagekomen tijdens de uitvoering?

Klimaat

Case Study: Klimaatbestendige haven van Amsterdam

De Amsterdamse haven, een cruciale schakel in het nationale en internationale transportnetwerk, staat voor een aanzienlijke uitdaging door klimaatverandering. Deltares heeft een gedetailleerd rapport opgesteld dat inzicht biedt in de risico’s en noodzakelijke maatregelen om de haven veerkrachtig en duurzaam te maken. Deze case study onderzoekt de belangrijkste bevindingen en aanbevelingen van Deltares, evenals de stappen die al zijn gezet.

Omgeving

Onmisbare rol voor financiële sector in klimaatbestendig Nederland

De financiële sector is cruciaal voor de klimaatadaptatie van Nederland. Medy van der Laan, voorzitter van de NVB is ambassadeur van NL AAA-Klimaatbestendig: een coalitie waarin de overheid, de financiële sector, bedrijven en de wetenschap de handen ineen slaan voor een klimaatbestendig Nederland.