Natuurlijke of witte waterstof ontstaat door een chemische reactie tussen water en ijzermineralen in diepere grondlagen van de aarde. Aangezien dit een snelle reactie is en niet een proces van miljoenen jaren, zoals bij fossiele brandstoffen, wordt deze vorm van waterstof als hernieuwbaar gezien (1).

Wereldwijd zijn er vooralsnog weinig winlocaties van witte waterstof bekend. Volgens wetenschappers komt dat doordat er niet op de juiste plekken werd gezocht en doordat er bij fossiele boringen überhaupt niet naar gekeken werd (1). Daar komt nu verandering in. Onlangs bleek bijvoorbeeld dat onder Frankrijk een reservoir van witte waterstof ligt (2).

De kans op witte waterstof in de Nederlandse bodem is echter klein. Jetten: “We weten veel van de Nederlandse ondergrond omdat die goed in kaart is gebracht voor olie- en gaswinning en voor geothermie. De geologische omstandigheden waarbij natuurlijke waterstof verwacht wordt, komen in Nederland nauwelijks voor.” Daarnaast laat de minister weten dat er bij diepe boringen nooit significante hoeveelheden waterstof gemeten zijn.

Steenkoollagen en overzeese gebieden bieden mogelijk wel nog kansen. Daarom is TNO een inventarisatie gestart. “Recent onderzoek in Noord-Frankrijk laat zien dat waterstof van natuurlijke oorsprong kan voorkomen in en onder steenkoollagen. Gezien de overeenkomsten met steenkoollagen in Nederland wordt door TNO gekeken naar de eventuele aanwezigheid van waterstof in Nederlandse steenkoollagen”, schrijft Jetten. “Daarnaast wordt ook naar de overzeese Caraïbische gebieden gekeken omdat de ondergrond aldaar mogelijk een grotere kans geeft op natuurlijk gevormd waterstof.”

Voor de importstrategie van het kabinet ziet de minister potentie in witte waterstof. Het kabinet werkt aan zogenoemde importcorridors met potentiële exportlanden. Jetten kijkt hierbij vooral naar Spanje, omdat daar aanwijzingen zijn voor een grote voorraad witte waterstof.

Bijlage

Beantwoording Kamervragen over de beschikbaarheid van natuurlijk voorkomend waterstof

1 https://www.science.org/content/article/hidden-hydrogen-earth-may-hold-vast-stores-renewable-carbon-free-fuel

2 https://www.change.inc/energie/enorme-hoeveelheid-witte-waterstof-gevonden-in-ondergronds-reservoir-in-frankrijk-40466

Over de auteurs

  • Jaël Poelen

    Jaël Poelen is Nieuwsredacteur duurzaamheid en klimaat bij PONT.

    PONT | Data & Privacy

Gerelateerd nieuws

Afgelopen kwartaal minder gas bespaard door afschakelen wind en zon

Het afgelopen kwartaal had Nederland 350 miljoen kubieke meter gas kunnen besparen als zonnepanelen en windmolens niet zouden zijn afgeschakeld. Dat blijkt uit cijfers van Energieopwek.nl. De niet gerealiseerde besparing wordt de komende tijd waarschijnlijk groter.

Klimaat

Helpt energiedelen de transitie verder?

De Europese Unie wil dat energiedelen makkelijker wordt. Het zou zorgen voor een eerlijker energiesysteem en netcongestie kunnen verlichten. Maar de meningen hierover lijken verdeeld. Energiespecialist Laetitia Ouillet pleit voor terughoudendheid vanwege mogelijke negatieve effecten, zoals belastingontduiking. De VNG vindt juist dat de nieuwe Energiewet op het gebied van energiedelen niet ver genoeg gaat.

Klimaat

Duurzaamheidsrapportering door ondernemingen – de Corporate Sustainability Reporting Directive

De Richtlijn (EU) 2022/2464 duurzaamheidsrapportering door ondernemingen, oftewel de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) is op 5 januari 2023 in werking getreden en moet uiterlijk 6 juli 2024 in de Nederlandse wetgeving zijn geïmplementeerd. De CSRD verplicht ondernemingen in hun bestuursverslag duurzaamheidinformatie op te nemen, stelt regels voor de controle op die informatie en verplicht beursvennootschappen verklaringen die zien op de duurzaamheidsrapportering algemeen verkrijgbaar te stellen. Dit alles is gericht op transparantie en het afleggen van verantwoording, met als indirect doel vooruitgang (bijvoorbeeld door duurzaam investeren) te stimuleren.

Klimaat

Groene arbeidsvoorwaarden in de onderneming

Duurzaamheid is binnen veel organisaties een belangrijk thema. Een manier om de organisatie te verduurzamen, is het aanbieden van ‘groene arbeidsvoorwaarden’ aan werknemers. Groene arbeidsvoorwaarden stimuleren werknemers veelal om duurzamere keuzes te maken. Naast dat dit bijdraagt aan het beperken van de uitstoot van de organisatie, kan het aanbieden van groene arbeidsvoorwaarden een organisatie bovendien een aantrekkelijke werkgever maken voor (toekomstige) werknemers. In deze bijdrage zullen wij dan ook stilstaan bij de vormgeving van groene arbeidsvoorwaarden en het implementeren van deze arbeidsvoorwaarden in de organisatie. Tot slot zullen wij ook ingaan op de ontwikkeling van groene arbeidsvoorwaarden in cao’s.

Klimaat