Natuurlijke of witte waterstof ontstaat door een chemische reactie tussen water en ijzermineralen in diepere grondlagen van de aarde. Aangezien dit een snelle reactie is en niet een proces van miljoenen jaren, zoals bij fossiele brandstoffen, wordt deze vorm van waterstof als hernieuwbaar gezien (1).

Wereldwijd zijn er vooralsnog weinig winlocaties van witte waterstof bekend. Volgens wetenschappers komt dat doordat er niet op de juiste plekken werd gezocht en doordat er bij fossiele boringen überhaupt niet naar gekeken werd (1). Daar komt nu verandering in. Onlangs bleek bijvoorbeeld dat onder Frankrijk een reservoir van witte waterstof ligt (2).

De kans op witte waterstof in de Nederlandse bodem is echter klein. Jetten: “We weten veel van de Nederlandse ondergrond omdat die goed in kaart is gebracht voor olie- en gaswinning en voor geothermie. De geologische omstandigheden waarbij natuurlijke waterstof verwacht wordt, komen in Nederland nauwelijks voor.” Daarnaast laat de minister weten dat er bij diepe boringen nooit significante hoeveelheden waterstof gemeten zijn.

Steenkoollagen en overzeese gebieden bieden mogelijk wel nog kansen. Daarom is TNO een inventarisatie gestart. “Recent onderzoek in Noord-Frankrijk laat zien dat waterstof van natuurlijke oorsprong kan voorkomen in en onder steenkoollagen. Gezien de overeenkomsten met steenkoollagen in Nederland wordt door TNO gekeken naar de eventuele aanwezigheid van waterstof in Nederlandse steenkoollagen”, schrijft Jetten. “Daarnaast wordt ook naar de overzeese Caraïbische gebieden gekeken omdat de ondergrond aldaar mogelijk een grotere kans geeft op natuurlijk gevormd waterstof.”

Voor de importstrategie van het kabinet ziet de minister potentie in witte waterstof. Het kabinet werkt aan zogenoemde importcorridors met potentiële exportlanden. Jetten kijkt hierbij vooral naar Spanje, omdat daar aanwijzingen zijn voor een grote voorraad witte waterstof.

Bijlage

Beantwoording Kamervragen over de beschikbaarheid van natuurlijk voorkomend waterstof

1 https://www.science.org/content/article/hidden-hydrogen-earth-may-hold-vast-stores-renewable-carbon-free-fuel

2 https://www.change.inc/energie/enorme-hoeveelheid-witte-waterstof-gevonden-in-ondergronds-reservoir-in-frankrijk-40466

Over de auteurs

  • Jaël Poelen

    Jaël Poelen is Nieuwsredacteur duurzaamheid en klimaat bij PONT.

    PONT | Data & Privacy

Gerelateerd nieuws

Verbetering van het elektriciteitsnet van de EU vereist krachtige inspanningen

Om de energieonafhankelijkheid van de EU te vergroten en klimaatverandering tegen te gaan, is een gemoderniseerd elektriciteitsnet nodig waarin meer hernieuwbare energie kan worden geïntegreerd en dat kan worden aangepast aan de toenemende elektrificatie. Om dit te bereiken moet de EU haar inspanningen opvoeren, zo blijkt uit een nieuwe analyse van de elektriciteitsnetten in de EU door de Europese Rekenkamer.

Klimaat

Akkerbouw en veehouderij: regels hinderen samenwerken

Effectieve samenwerking tussen akkerbouwers en veehouders kan een bijdrage leveren aan kringlooplandbouw en milieudoelen zoals het verbeteren van biodiversiteit. Bijvoorbeeld door land uit te wisselen tussen akkerbouwer en veehouder. Maar de praktijk is weerbarstig, zegt Femke Meulman, onderzoeker Transitie en Innovatie: “ Agrarisch ondernemers ervaren dat veel wet- en regelgeving gericht is op individuele en sectorale bedrijfsvoering, met focus op het maximaliseren van winst op korte termijn. Dit staat samenwerking vaak in de weg.” Wat moet er gebeuren om die struikelblokken weg te nemen?

Hoe corruptie wereldwijd de klimaataanpak ondermijnt

Overheden en internationale organisaties besteden jaarlijks miljarden aan klimaatmaatregelen, maar volgens schattingen van de VN is dit slechts een fractie van het benodigde geld. Bovendien zijn zowel de ontwikkeling en uitvoering van klimaatbeleid kwetsbaar voor corruptie. Ook op andere manieren draagt corruptie bij aan de klimaatcrisis en ondermijnt het de klimaataanpak.

Waarom energiegemeenschappen de energiehubs van de toekomst zijn

Op het eerste gezicht lijken energiegemeenschappen en (smart) energiehubs twee verschillende concepten. Ze hebben echter gemeenschappelijke kenmerken en bewegen steeds meer naar elkaar toe als reactie op de toenemende schaarste aan energie en netcapaciteit. Beide bieden een innovatieve benadering van het omgaan met energievoorziening en -gebruik, maar ze verschillen in hun structuur en doelgroep. Beide verdienen aandacht vanuit beleid als slimme oplossing in de strijd tegen netcongestie. In dit artikel worden de verschillen en overeenkomsten tussen deze concepten uiteengezet en wordt uitgelegd waarom energiegemeenschappen de energiehubs van de toekomst zijn.

Klimaat