Nieuws geschreven door Jaël Poelen
Afgelopen kwartaal minder gas bespaard door afschakelen wind en zon
Het afgelopen kwartaal had Nederland 350 miljoen kubieke meter gas kunnen besparen als zonnepanelen en windmolens niet zouden zijn afgeschakeld. Dat blijkt uit cijfers van Energieopwek.nl. De niet gerealiseerde besparing wordt de komende tijd waarschijnlijk groter.
Nieuws-persbericht
KLM doet aan greenwashing, oordeelt rechter
De rechtbank Amsterdam besluit in de rechtszaak tussen Fossielvrij en KLM dat een aantal in het verleden gevoerde reclame-uitingen van de luchtvaartmaatschappij misleidend en onrechtmatig is. Fossielvrij haalt woensdag haar gelijk, vijftien reclames van KLM worden als greenwashing gezien.
Nieuws-persbericht
Verkoop TenneT Duitsland stukgelopen: miljardentegenvaller voor de staat
Na meer dan een jaar intensief onderhandelen met de Duitse staat is de verkoop van TenneT Duitsland gestaakt. Minister Steven van Weyenberg van Financiën liet op woensdag weten dat de verkoop van TenneT Duitsland door de Duitse begrotingsproblematiek niet doorgaat.
Artikelen
WWF: Europa subsidieert miljarden aan activiteiten die de biodiversiteit schaden
Uit recent onderzoek van WWF blijkt dat Europese lidstaten miljarden aan EU-subsidies gebruiken voor de financiering van natuurschadende activiteiten. Het zou gaan om een jaarlijks bedrag tussen de 34 en 48 miljard euro, verdeeld over verschillende sectoren, met landbouw als koploper.
Nieuws-persbericht
Jetten: kans op winning natuurlijke waterstof in Nederland is klein
De geologische omstandigheden waaronder natuurlijke waterstof ontstaat, komen in Nederland nauwelijks voor. Dat laat demissionair minister Jetten (Klimaat en Energie) in antwoorden op Kamervragen weten. Toch loopt er een inventarisatie naar de mogelijke aanwezigheid van ‘witte’ waterstof in Nederland. Ook ziet de minister mogelijkheden voor handel, mocht natuurlijke waterstofwinning op andere plekken in de wereld wel van de grond komen.
Nieuws-persbericht
PBL: Maatregelen Hoofdlijnenakkoord niet toereikend voor klimaatdoelen
Alternatief beleid voor het halen van de klimaatdoelen moet nú worden gemaakt, maar het Hoofdlijnenakkoord van PVV, VVD, NSC en BBB voorziet daar niet in. Dat concludeert het Planbureau voor de Leefomgeving in een analyse van het akkoord.
Artikelen
Staatssecretaris bezorgd over afname milieucontroles door personeelstekorten bij omgevingsdiensten
Staatssecretaris Openbaar Vervoer en Milieu, Chris Jansen (PVV), heeft zijn zorgen geuit over de afname van milieucontroles bij omgevingsdiensten in Nederland. Door personeelstekorten kunnen omgevingsdiensten niet voldoen aan de opdrachten die ze van regionale overheden krijgen. Kamerleden Van Kent (SP) en Kostić (PvdD) stelde Kamervragen hierover, maar de staatssecretaris lijkt geen overzicht te hebben van het aantal milieucontroles dat is blijven liggen of onvolledig is uitgevoerd.
Nieuws-persbericht
Nederlandse huishoudens en bedrijven gaan mogelijk opdraaien voor Duitse elektriciteitskosten
Een deel van de windenergie op de Noordzee heeft Duitsland als mogelijke eindbestemming. Maar het aanleggen van zogenaamde ‘diepe aanlandingen’ om te transporteren naar het Duitse elektriciteitsnet is duur. CDA-Kamerlid Henri Bontenbal maakt zich zorgen dat de Nederlandse burger dadelijk via netwerkkosten of via belastingen voor de transport naar het Duitse stroomnet moet betalen. Hij stelde Kamervragen over de verdeling van deze kosten.
Artikelen
Komt er ook een Europese heffing op Chinese elektrische auto’s?
Het gaat slecht met de elektrische automarkt van Europa. De verwachting is dat een kwart van de auto’s die dit jaar worden verkocht van Chinese makelij zijn. Een Europees onderzoek naar gesubsidieerde Chinese auto’s loopt al. Ondertussen laten minister Schreinemacher en minister Slot weten welke maatregelen Nederland en Europa kunnen nemen voor “eerlijke concurrentie en een gelijk speelveld”.
Artikelen
Gasunie mag van minister investeren in Duits waterstofnetwerk
Gasunie gaat investeren in het Duitse waterstofnetwerk, maakte de minister van Financiën vorige week bekend. Opvallend, aangezien de verkoop van de Duitse tak van netbeheerder TenneT aan de Duitse overheid niet wil lukken. Risico-mitigerende en geheime afspraken moeten zorgen dat Nederland met Gasunie Deutschland niet in een vergelijkbare situatie terecht komt.
Artikelen