Nieuws geschreven door Jaël Poelen

Eerste Kamer stemt tegen afbouw salderingsregeling voor zonnepanelen

Dinsdagmiddag stemde de Eerste Kamer over het wetsvoorstel voor de afbouw van de salderingsregeling voor kleinverbruikers van zonnepanelen. Met de salderingsregeling kunnen huishoudens en kleine bedrijven hun niet gebruikte elektriciteit terugleveren aan het elektriciteitsnet en die teruglevering wegstrepen tegen hun eigen verbruik. Het wetsvoorstel is dinsdag verworpen en de salderingsregeling zal daarom voorlopig blijven bestaan.

Nieuws-persbericht

Afgelopen kwartaal minder gas bespaard door afschakelen wind en zon

Het afgelopen kwartaal had Nederland 350 miljoen kubieke meter gas kunnen besparen als zonnepanelen en windmolens niet zouden zijn afgeschakeld. Dat blijkt uit cijfers van Energieopwek.nl. De niet gerealiseerde besparing wordt de komende tijd waarschijnlijk groter.

Nieuws-persbericht

KLM doet aan greenwashing, oordeelt rechter

De rechtbank Amsterdam besluit in de rechtszaak tussen Fossielvrij en KLM dat een aantal in het verleden gevoerde reclame-uitingen van de luchtvaartmaatschappij misleidend en onrechtmatig is. Fossielvrij haalt woensdag haar gelijk, vijftien reclames van KLM worden als greenwashing gezien.

Nieuws-persbericht

Verkoop TenneT Duitsland stukgelopen: miljardentegenvaller voor de staat

Na meer dan een jaar intensief onderhandelen met de Duitse staat is de verkoop van TenneT Duitsland gestaakt. Minister Steven van Weyenberg van Financiën liet op woensdag weten dat de verkoop van TenneT Duitsland door de Duitse begrotingsproblematiek niet doorgaat.

Artikelen

WWF: Europa subsidieert miljarden aan activiteiten die de biodiversiteit schaden

Uit recent onderzoek van WWF blijkt dat Europese lidstaten miljarden aan EU-subsidies gebruiken voor de financiering van natuurschadende activiteiten. Het zou gaan om een jaarlijks bedrag tussen de 34 en 48 miljard euro, verdeeld over verschillende sectoren, met landbouw als koploper.

Nieuws-persbericht

Akkoord over klimaatschadefonds op eerste dag klimaattop

De 28e Conference of the Parties is donderdag van start gegaan in Dubai. Op deze twee weken durende klimaattop komen landen samen in het kader van het VN-klimaatverdrag. Op dag één is er al doorbraak. Alle landen hebben ingestemd met de opzet van het klimaatschadefonds.

Nieuws-persbericht

Wat zegt het partijprogramma van de PVV over klimaat?

De PVV heeft in de voorlopige voorspelling van de Tweede Kamerverkiezingen 37 zetels gehaald, 12 zetels meer dan nummer twee GroenLinks-PvdA. Het is nog niet duidelijk wat de formatie zal brengen, maar de kans is groot dat focus van een nieuw kabinet niet op de klimaat- en energietransitie zal liggen. De zetelpeilingen hadden een overwinning van dit formaat niet voorspeld, maar nu de kans op regeren reëel is kijkt PONT naar de klimaatdoelen in het verkiezingsprogramma van de PVV.

Blog

Jetten: kans op winning natuurlijke waterstof in Nederland is klein

De geologische omstandigheden waaronder natuurlijke waterstof ontstaat, komen in Nederland nauwelijks voor. Dat laat demissionair minister Jetten (Klimaat en Energie) in antwoorden op Kamervragen weten. Toch loopt er een inventarisatie naar de mogelijke aanwezigheid van ‘witte’ waterstof in Nederland. Ook ziet de minister mogelijkheden voor handel, mocht natuurlijke waterstofwinning op andere plekken in de wereld wel van de grond komen.

Nieuws-persbericht

PBL: Maatregelen Hoofdlijnenakkoord niet toereikend voor klimaatdoelen

Alternatief beleid voor het halen van de klimaatdoelen moet nú worden gemaakt, maar het Hoofdlijnenakkoord van PVV, VVD, NSC en BBB voorziet daar niet in. Dat concludeert het Planbureau voor de Leefomgeving in een analyse van het akkoord.

Artikelen

Komt er ook een Europese heffing op Chinese elektrische auto’s?

Het gaat slecht met de elektrische automarkt van Europa. De verwachting is dat een kwart van de auto’s die dit jaar worden verkocht van Chinese makelij zijn. Een Europees onderzoek naar gesubsidieerde Chinese auto’s loopt al. Ondertussen laten minister Schreinemacher en minister Slot weten welke maatregelen Nederland en Europa kunnen nemen voor “eerlijke concurrentie en een gelijk speelveld”.

Artikelen