Dat het omgevingsdiensten door te weinig deskundig personeel niet lukt om voldoende milieucontroles uit te voeren, en daarmee niet aan de opdrachten van regionale overheden voldoen, bleek uit een analyse van jaarstukken van 29 omgevingsdiensten door regionale omroepen en de NOS in juli.

“Ik vind het zorgwekkend dat omgevingsdiensten vanwege personeelstekorten niet kunnen voldoen aan de opdrachten die zij van regionale overheden krijgen,” laat de staatssecretaris weten. “Het waarborgen van een veilige en gezonde leefomgeving is van groot belang, en voldoende personeel bij de omgevingsdiensten is essentieel om dit te kunnen realiseren.”

Omgevingsdienst NL laat weten met 5 tot 30 procent van het personeelsbestand aan vacatures open te hebben staan. Daarnaast besteden omgevingsdiensten tussen de 20 en 35 procent van de totale personeelskosten aan het inhuren van externe medewerkers. “Het beeld van Omgevingsdienst NL is dat enkele milieucontroles later worden uitgevoerd als gevolg van een tijdelijk tekort aan medewerkers. Hierdoor komt de handhaving onder druk te staan,” aldus de staatssecretaris.

Jansen heeft op dit moment alleen geen volledig overzicht van het aantal milieucontroles dat is blijven liggen of onvolledig is uitgevoerd als gevolg van onderbezetting. Kamerlid Kostić (PvdD) uitte haar zorgen over een afname van toezicht en handhaving bij grote vervuilers als Schiphol, Nedmag, Chemours en Tata Steel. “Cijfers over aantallen controles heb ik niet, ook heb ik geen inzicht of er minder controles worden uitgevoerd dan wanneer er meer personeel zou zijn,” antwoord de staatssecretaris. Ook laat hij weten dat er geen incidenten en risicovolle voorvallen bekend zijn, die niet adequaat afgehandeld konden worden als gevolg van de krappe arbeidsmarkt.

Personeelstekorten terugdringen

De staatssecretaris benadrukte wel de inspanningen die zijn geleverd om de personeelstekorten te verhelpen, zoals de recente lancering van een naamsbekendheidscampagne en het vrijmaken van budget voor regionale arbeidsmarktprojecten. “Mijn departement heeft de afgelopen twee jaar een specifieke uitkering beschikbaar gesteld aan omgevingsdiensten waarmee diverse omgevingsdiensten regionale arbeidsmarktprojecten hebben uitgevoerd,” legde hij uit.

Volgens de staatssecretaris zijn de eigenaren en opdrachtgevers van de omgevingsdiensten, de provincies en gemeenten, verantwoordelijk voor het op peil houden van de capaciteit bij de omgevingsdiensten. “Ik zie dat de huidige capaciteit van de omgevingsdiensten niet voldoende is en dat de krappe arbeidsmarkt ook hier een aandachtspunt is.”

Daarnaast lanceerde het interbestuurlijk programma VTH-stelsel dit jaar een naamsbekendheidscampagne om werk bij omgevingsdiensten te promoten, de campagne loopt tot in 2025. “Mijn departement heeft de afgelopen twee jaar een Specifieke Uitkering beschikbaar gesteld aan omgevingsdiensten waarmee diverse omgevingsdiensten regionale arbeidsmarktprojecten hebben uitgevoerd,” schrijft Jansen.

Over de auteurs

  • Jaël Poelen

    Jaël Poelen is Nieuwsredacteur duurzaamheid en klimaat bij PONT.

    PONT | Data & Privacy

Gerelateerd nieuws

Initiatiefrapport Europees Parlement voor Water Resilience Strategy

Op 7 mei nam het Europees Parlement een initiatiefrapport aan met aanbevelingen voor de aankomende Water Resilience Strategy, die de Europese Commissie waarschijnlijk op 4 juni presenteert. Met de strategie wil de Europese Commissie een pad uitstippelen om Europa, het snelst opwarmende continent, waterweerbaar te maken. Het rapport legt veel nadruk op het belang van klimaatadaptatie, het voorkomen van afwenteling en het belang van grensoverschrijdende samenwerking.

Omgeving

Klimaatplannen steden vaak inconsistent: onderzoek toont tegenwerking bij aanpak klimaatrisico’s

Uit een nieuw onderzoek blijkt dat bijna 70% van de klimaataanpassingsplannen in Europese steden enorme inconsistenties bevat. Dit beperkt de effectiviteit van de aanpak van de toenemende klimaatrisico's ernstig. "Nu Europa twee keer zo snel opwarmt als andere continenten, vormt deze 'aanpassingskloof' een steeds grotere bedreiging voor de 75% Europeanen die in steden wonen", zegt UT-onderzoeker en hoofdauteur Diana Reckien.

Klimaat

De leefomgeving als juridische uitdaging: een trend die niet te negeren is

De juridische wereld is in beweging. Klimaatverandering, stikstofproblematiek, woningnood en de energietransitie brengen urgente juridische uitdagingen met zich mee. Door de groeiende complexiteit van deze thema’s is een sectoraal juridische benadering niet langer toereikend en is een bredere blik en nauwere samenwerking tussen verschillende disciplines nodig. Op die manier kunnen we de uitdagingen op het gebied van de leefomgeving het hoofd bieden en bijdragen aan een duurzame toekomst. Dit is geen tijdelijke trend, maar een structurele ontwikkeling.

Waarom woningbouw alleen slaagt met samenhang en visie

Ons advies aan de commissie STOER riep veel reacties op — ook bij ons. We zien opvallend veel gelijkluidende geluiden. Tijd om samen te werken. Daarom deze reactie. Vanuit onze ervaring, met oog voor de geschiedenis, en met de blik vooruit. Geen polemiek, maar perspectief. We geloven dat woningbouw alleen slaagt als we het verbinden met ruimtelijke kwaliteit en visie. Regie boven regels!