Dat het omgevingsdiensten door te weinig deskundig personeel niet lukt om voldoende milieucontroles uit te voeren, en daarmee niet aan de opdrachten van regionale overheden voldoen, bleek uit een analyse van jaarstukken van 29 omgevingsdiensten door regionale omroepen en de NOS in juli.

“Ik vind het zorgwekkend dat omgevingsdiensten vanwege personeelstekorten niet kunnen voldoen aan de opdrachten die zij van regionale overheden krijgen,” laat de staatssecretaris weten. “Het waarborgen van een veilige en gezonde leefomgeving is van groot belang, en voldoende personeel bij de omgevingsdiensten is essentieel om dit te kunnen realiseren.”

Omgevingsdienst NL laat weten met 5 tot 30 procent van het personeelsbestand aan vacatures open te hebben staan. Daarnaast besteden omgevingsdiensten tussen de 20 en 35 procent van de totale personeelskosten aan het inhuren van externe medewerkers. “Het beeld van Omgevingsdienst NL is dat enkele milieucontroles later worden uitgevoerd als gevolg van een tijdelijk tekort aan medewerkers. Hierdoor komt de handhaving onder druk te staan,” aldus de staatssecretaris.

Jansen heeft op dit moment alleen geen volledig overzicht van het aantal milieucontroles dat is blijven liggen of onvolledig is uitgevoerd als gevolg van onderbezetting. Kamerlid Kostić (PvdD) uitte haar zorgen over een afname van toezicht en handhaving bij grote vervuilers als Schiphol, Nedmag, Chemours en Tata Steel. “Cijfers over aantallen controles heb ik niet, ook heb ik geen inzicht of er minder controles worden uitgevoerd dan wanneer er meer personeel zou zijn,” antwoord de staatssecretaris. Ook laat hij weten dat er geen incidenten en risicovolle voorvallen bekend zijn, die niet adequaat afgehandeld konden worden als gevolg van de krappe arbeidsmarkt.

Personeelstekorten terugdringen

De staatssecretaris benadrukte wel de inspanningen die zijn geleverd om de personeelstekorten te verhelpen, zoals de recente lancering van een naamsbekendheidscampagne en het vrijmaken van budget voor regionale arbeidsmarktprojecten. “Mijn departement heeft de afgelopen twee jaar een specifieke uitkering beschikbaar gesteld aan omgevingsdiensten waarmee diverse omgevingsdiensten regionale arbeidsmarktprojecten hebben uitgevoerd,” legde hij uit.

Volgens de staatssecretaris zijn de eigenaren en opdrachtgevers van de omgevingsdiensten, de provincies en gemeenten, verantwoordelijk voor het op peil houden van de capaciteit bij de omgevingsdiensten. “Ik zie dat de huidige capaciteit van de omgevingsdiensten niet voldoende is en dat de krappe arbeidsmarkt ook hier een aandachtspunt is.”

Daarnaast lanceerde het interbestuurlijk programma VTH-stelsel dit jaar een naamsbekendheidscampagne om werk bij omgevingsdiensten te promoten, de campagne loopt tot in 2025. “Mijn departement heeft de afgelopen twee jaar een Specifieke Uitkering beschikbaar gesteld aan omgevingsdiensten waarmee diverse omgevingsdiensten regionale arbeidsmarktprojecten hebben uitgevoerd,” schrijft Jansen.

Over de auteurs

  • Jaël Poelen

    Jaël Poelen is Nieuwsredacteur duurzaamheid en klimaat bij PONT.

    PONT | Data & Privacy

Gerelateerd nieuws

Aedes: flexibeler omgaan met regels die woningbouw vertragen

Het is goed dat via de STOER-aanpak regels rondom de bouw van nieuwe huizen tegen het licht gehouden worden. Vooral in combinatie leiden regels vaak tot ongewenste vertraging. De enorme woningnood betekent dat we slimmer en flexibeler moeten omgaan met regels, zonder minimale normen uit het oog te verliezen, aldus Aedes in reactie op de STOER-voorstellen.

Omgeving

De rekenkundige ondergrens

Op 13 juni 2025 heeft de minister van LVVN aan de kamer laten weten dat zij de zogenoemde rekenkundige ondergrens bij stikstofdepositie in een procedure bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State wil laten toetsen. Daarover heb ik wat gedachten aan het spreekwoordelijke papier toevertrouwd. En omdat ik daarvoor wat meer woorden nodig had, is het een artikel geworden.

Omgeving

Gezondheid is nog te vaak bijzaak in klimaatbeleid

Maatregelen voor klimaatadaptatie gaan vooral over aanpassing van de fysieke ruimte, terwijl klimaatverandering ook impact heeft op de gezondheid van mensen. Het project ‘klimaatadaptatie en gezondheid’ helpt GGD’en en gemeenten om gezondheid meer te verankeren in het klimaatbeleid. “Neem vroegtijdig gezondheid mee, want dan kun je meer gezondheidswinst behalen”, zegt Moniek Zuurbier van de GGD.

Omgeving

Advies: Durf onze ruimte fundamenteel anders in te richten

Om klimaatbestendig en weerbaar te worden en te blijven, zullen we moeten meeveranderen met het klimaat. Nederland staat internationaal bekend om haar innovatieve oplossingen die mensen beschermen tegen het water. Maar het klimaat verandert snel: meer hitte, meer droogte en meer water in onverwachte hoeveelheden en uit onverwachte hoek. En soms doen problemen zich tegelijk voor en versterken ze elkaar. Er zijn ruimtelijke en maatschappelijke keuzes nodig. Dat is de belangrijkste boodschap van de WKR in het advies “Meeveranderen met het klimaat. Ruimtelijke en maatschappelijke keuzes voor klimaatadaptatie.”

Omgeving