Om adequaat te kunnen inspelen op de uiteenlopende zorgvragen van kinderen en gezinnen, is het cruciaal dat organisaties binnen verschillende sectoren van het jeugdzorgsysteem - zoals de geestelijke gezondheidszorg, welzijn, onderwijs en kinderopvang - effectief samenwerken. Omdat er weinig bekend is over hoe die organisaties zich daadwerkelijk in netwerken organiseren en hoe die samenwerking precies verloopt, onderzocht en vergeleek promovenda Mariëlle Blanken complexe jeugdhulpnetwerken. 

Ernstige tekortkomingen Nederlands jeugdzorgsysteem

Bevindingen van haar proefschrift, dat zij op 8 maart heeft verdedigd aan Tilburg University, tonen een aantal ernstige tekortkomingen van het huidige systeem aan. Zo zijn de sterke relaties tussen organisaties die nodig zijn voor integrale jeugdzorg, strijdig met de beperkte middelen, energie en tijd om deze relaties te onderhouden. Ook is het voor veel organisaties onduidelijk hoe het netwerk wordt aangestuurd en missen cruciale organisaties bij het verwijzen van cliënten een centrale positie in het netwerk. “Essentiële relaties binnen de jeugdhulpnetwerken blijken erg onstabiel. Dit is een probleem, omdat het kan leiden tot een verlies van sociaal kapitaal en een toename van de fragmentatie in zorgaanbod, wat uiteindelijk de toekomstbestendigheid van het systeem aantast,” waarschuwt Blanken. “Instabiele relaties belemmeren professionals in de uitwisseling van informatie over hulpvragen en effectieve behandelingen, en in het zorgen voor een goede overdracht van cliënten. Wanneer er te weinig stabiele relaties zijn binnen jeugdhulpnetwerken, kan integrale zorg voor jeugd en gezin niet gegarandeerd worden”. 

Gemeente als actieve regisseur van het netwerk 

Ondanks deze tekortkomingen ligt er een veelbelovende basis voor een goed functionerend jeugdzorgsysteem, zo stelt Blanken. Om daarop verder te kunnen bouwen en tegelijkertijd de gevonden tekortkomingen in het systeem aan te pakken, ziet zij een specifieke rol weggelegd voor de gemeente: “Gemeenten moeten netwerksamenwerking serieus nemen en actief sturen op het samenspel van relaties tussen organisaties in het jeugddomein. Dit vraagt om stevig leiderschap. Een belangrijk uitgangspunt daarbij is: wie met elkaar moet samenwerken, doet dat - en wie dat niet hoeft, doet dat vooral ook niet.”

Voor meer verdieping PONT | Zorg & Sociaal , opent in nieuw tabblad

Gerelateerd nieuws

AP treedt op tegen privacypraktijken kredietinformatiebureaus Experian, Focum en EDR

Uit rapportage van het Financieele Dagblad blijkt dat de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) handhavend optreedt tegen kredietinformatiebureaus zoals Experian, Focum en EDR wegens structurele schendingen van de privacywetgeving. Volgens de toezichthouder ontbreekt een gerechtvaardigd belang voor het grootschalig verzamelen en verwerken van consumentengegevens, wat in strijd is met de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG).

Data & Privacy

‘Voorkomen van faillissementsfraude begint met betere samenwerking’

In gesprek met BNR Nieuwsradio stelt gepensioneerd curator en ‘faillissementsfraudebestrijder’ Frits Kemp dat faillissementsfraude in Nederland een ernstig probleem is. Volgens Kemp kan dit met relatief eenvoudige maatregelen effectief worden aangepakt. Als voormalig betrokken bij het initiatief 1Overheid, dat pleit voor betere samenwerking tussen overheidsinstanties, benadrukt hij dat preventie de sleutel is tot succes.

Met data aan de slag voor de arbeidsmarkt van de toekomst

De inspiratiegids 'Datagedreven werken aan regionaal arbeidsmarktbeleid’ informeert en ondersteunt gemeenten en arbeidsmarktprofessionals bij het vervullen van hun rol in de arbeidsmarktopgave. De gids biedt praktische handvatten voor het effectief benutten van data in alle fases van beleid en uitvoering.

Data & Privacy

"Door te discussiëren over afschaffing van het eigen risico gaan we aan kern problematiek in gezondheidszorg voorbij"

De gezondheidszorg dreigt onbetaalbaar te worden. Voor een toenemend aantal burgers is dat niet langer een abstract macro-economisch toekomstbeeld. Steeds meer verzekerden kampen met betalingsachterstanden. De belofte om het verplichte eigen risico af te schaffen wierp dan ook haar vruchten af tijdens de jongste Kamerverkiezingen. Met als gevolg een Kamerdebat dat wederom aan de kern van de problematiek is voorbijgegaan.

Zorg & Sociaal