Wat is BIO en wat is NIS2?

BIOv1.04 ging in 2019 van kracht, geïnitieerd door de Nederlandse overheid, en is kort gezegd een set aan maatregels op gebied van informatiebeveiliging waaraan gemeenten moeten voldoen ongeacht de mate van risico. Eind 2024 wordt de BIO 2.0 verwacht met een risicogebaseerde aanpak en een lijst van geupdate maatregelen. De maatregelen worden geactualiseerd op basis van de ‘nieuwe’ ISO 27002:2022. 

NIS ging van start in 2016 en is kort gezegd een Europese richtlijn, omgezet naar Nederlandse wetgeving die stuurt op het managen van risico’s die netwerk- en informatiesystemen bedreigen voor essentiële sectoren. Eind 2024 wordt de NIS2 omgezet naar Nederlandse wetgeving waarin risico’s geactualiseerd zijn en de sectoren uitgebreid. De eisen ten aanzien van de zorgplicht uit de NIS2 komen grotendeels terug in ISO 27001 en ISO 27002 op basis van een Plan/Do/Check/Act cyclus voor risicobeheer. 

De zeven verschillen tussen NIS2 en BIO.

In onderstaande tabel staan de zeven verschillen tussen NIS2 en BIO. De verschillen waar wij van verwachten dat die tot de grootste uitdagingen leiden bij gemeenten, staan in het rood.

De twee grootste uitdagingen 

1)  Risico gebaseerd werken. NIS2 is risico gebaseerd en gemeenten moeten een risicoanalyse uitvoeren om te bepalen welke maatregelen ze moeten nemen. Wie bepaalt echter wat de risico’s zijn, hoe groot die zijn en welke maatregelen passen. Hier zal een mechanisme voor moeten worden opgezet. Ons advies is om hier klein mee te beginnen. Risico gebaseerd werken moet groeien, het is een dynamisch proces. 

2)  Managen van de toeleveringsketen. NIS2 vereist dat ook leveranciers moeten voldoen aan de NIS2 regelgeving. Gemeenten hebben veel en zeer diverse leveranciers. Hier zal een aanvulling op het huidige leveranciersmanagement voor nodig zijn.     

Ons advies hierbij is om vijf stappen te nemen:
a)  Breng in kaart welke leveranciers er zijn en hoe belangrijk deze zijn voor het cyberrisico en de cyberweerbaarheid. Een inventarisatie van leveranciers, zoals bijvoorbeeld het inventariseren van verwerkers van persoonsgegevens onder de AVG, kan hierbij helpen. Deze inventarisatie werd voor AVG gebruikt voor privacy risico’s waarbij we nu kijken naar cybersecurity risico’s.  
b)  Plot de leveranciers op een matrix om deze te classificeren naar belang voor cyberrisico en -weerbaarheid. Bijvoorbeeld aan de hand van de methodiek van het Kraljic model voor inkoop.

c)  Maak subsets met gewenste/benodigde maatregelen voor de (vier) risicoprofielen uit voorgaande matrix. 
d)  Plot de leveranciers in onderstaande model, waarbij de toepassing van de subsets wordt afgezet tegen de volwassenheid van cybersecurity.
 
e)  Bepaal hoe je wil omgaan met leveranciers die nog niet voldoen aan de subsets of volwassenheid van maatregelen. Biedt je hulp, ga je zelf extra maatregelen nemen of neem je wellicht afscheid. 

Begin nu, cyberveiligheid doe je niet voor de toezichthouder maar voor jezelf. 

De NIS 2 brengt nieuwe uitdagingen met zich mee voor organisaties, maar biedt ook mogelijkheden om de cyberweerbaarheid te verbeteren. Het is daarom belangrijk om nu al te beginnen met het aanpakken van deze uitdagingen en niet te wachten tot de NIS 2 in de Nederlandse wet is vertaald. Cyberveiligheid doe je tenslotte niet voor de toezichthouder maar voor je zelf. 

Over de auteurs

Gerelateerd nieuws

Corporate Governance Code 2025: introductie van de Verklaring omtrent Risicobeheersing

Op 17 maart 2025 is een nieuwe Monitoring Commissie Corporate Governance Code benoemd, onder voorzitterschap van de heer Van Wingerden. Deze Commissie heeft direct na haar aanstelling een wijziging van de Corporate Governance Code (de “Code 2025”) doorgevoerd. In dit blog laat Loes van Dijk (Stibbe) zien wat deze wijziging inhoudt.

Wat betekenen mensenrechten als recht stopt bij de grens?

Migranten die sterven aan de buitengrenzen van Europa. Wapens die legaal worden geëxporteerd, en elders gebruikt worden om oorlogsmisdaden te plegen. Klimaatschade die vooral ten koste gaat van mensen die er het minst aan hebben bijgedragen. Juridisch gezien is er vaak niemand verantwoordelijk.

De leefomgeving als juridische uitdaging: een trend die niet te negeren is

De juridische wereld is in beweging. Klimaatverandering, stikstofproblematiek, woningnood en de energietransitie brengen urgente juridische uitdagingen met zich mee. Door de groeiende complexiteit van deze thema’s is een sectoraal juridische benadering niet langer toereikend en is een bredere blik en nauwere samenwerking tussen verschillende disciplines nodig. Op die manier kunnen we de uitdagingen op het gebied van de leefomgeving het hoofd bieden en bijdragen aan een duurzame toekomst. Dit is geen tijdelijke trend, maar een structurele ontwikkeling.

Migranten die beter Nederlands spreken hebben vaker een vaste baan

Wie de Nederlandse taal spreekt, heeft betere kansen op de arbeidsmarkt. Investeer daarom in taalles van migranten, is de boodschap van wetenschapper Giacomo Boffi.