De Nederlandse bevolking vergrijst en de zorgkosten stijgen jaarlijks. Daarmee neemt de belangstelling voor preventie toe. Tegelijkertijd wordt steeds duidelijker dat groen een positief effect heeft op gezondheid en welzijn. Er zijn partijen in de zorg en het groene domein die er op inzetten om de positieve effecten van groen te benutten. Ze leggen bijvoorbeeld tuinen aan bij instellingen en ziekenhuizen of organiseren activiteiten met cliënten in het groen. Dit zijn echter voorlopers, het is nog lang geen gangbare praktijk.

Casestudies in twee gemeenten

Wat kunnen gemeenten doen om te bevorderen dat de positieve effecten van groen op gezondheid en welzijn benut worden? Om deze vraag te beantwoorden, hebben WUR-onderzoekers casestudies uitgevoerd in Dordrecht en Nijmegen, twee gemeenten die als voorlopers worden gezien in de bevordering van de inzet van groen voor gezondheidspreventie. Beide gemeenten willen dat het groen in hun gemeente uitnodigt tot spelen, bewegen en ontmoeten. Ook vinden ze het belangrijk dat groen helpt hittestress tegen te gaan. Dit betekent dat er niet alleen meer groen moet komen, maar ook dat het zo moet worden ingericht dat het de beoogde functies kan vervullen.

Pionieren met koppelen domeinen ‘groen’ en ‘gezondheid’

Medewerkers van de gemeenten pionieren met het koppelen van de domeinen ‘groen’ en ‘gezondheid’, en proberen dit in het gemeentebeleid te verankeren. Ze werken daarvoor samen met andere partijen, zoals GGD’s, ziekenhuizen, welzijnsorganisaties, woningcorporaties en bewoners. Dit leidt tot een breed scala aan initiatieven om groen te benutten voor de gezondheid. Zo worden er beweegrondjes aangelegd en maatschappelijke initiatieven gefaciliteerd, bijvoorbeeld voor de aanleg van groen in de nabijheid van zorginstellingen, moestuinen in de wijk en groene schoolpleinen. Ook wordt met bewoners gesproken over hoe ze hun leefomgeving ervaren.

Diverse kansen voor gemeenten

Op basis van de uitkomsten van de casestudies zien de onderzoekers diverse kansen voor gemeenten. Allereerst is het netwerken en het opbouwen van netwerken binnen en buiten de gemeente belangrijk voor het uitdragen van de waarde van groen voor gezondheid. Dit draagt er aan bij dat meerdere gemeentelijke afdelingen zich gaan inzetten voor groen als gezondheidsbevorderaar, en dat groen en gezondheid ook worden meegenomen bij niet specifiek op groen of gezondheid gerichte projecten, zoals straatonderhoud. Ook eigen - en structureel – budget voor de koppeling groen en gezondheid kan helpen. Daarnaast is het kansrijk als wijkteams mensen kunnen doorverwijzen naar activiteiten in het groen, zoals bewegen. De gemeenten en hun partners bevorderen de preventie van gezondheidsproblemen vóór of parallel aan de reguliere zorgtrajecten en erkende programma's voor een gezonde levensstijl. Verder hebben gemeenten behoefte aan uniforme richtlijnen voor de aanleg van groen voor gezondheid.

Gerelateerd nieuws

Nederland steunt Oekraïne ook in de digitale oorlog

Al meer dan duizend dagen vechten de Oekraïners met man en macht om hun land te verdedigen. De oorlog speelt zich niet alleen af aan de frontlinies, maar ook online. Op 20 december bestaat het Tallinn Mechanisme één jaar. Via het Tallinn Mechanisme werkt Nederland samen met andere landen aan de online veiligheid van Oekraïne én zichzelf.

Data & Privacy

Spreken werknemers zich uit over seksisme en diversiteitsbeleid op het werk?

Seksisme op het werk neemt vele vormen aan, van subtiele opmerkingen tot regelrechte intimidatie. Het bestaan van seksistisch gedrag kan een verklaring zijn waarom vrouwen uit door mannen gedomineerde bedrijfstakken stappen. Om deze situatie aan te pakken, maken bedrijven gebruik van diversiteits-, gelijkheids- en inclusiebeleid (DEI: Diversity, Equity, and Inclusion) om de gedragsproblemen aan te pakken. Dit is om ervoor te zorgen dat mensen met verschillende achtergronden zich op hun gemak voelen en erbij betrokken worden.

Zorg & Sociaal

Randvoorwaarden en mogelijkheden bij groen aanbesteden

Duurzaamheid neemt een steeds prominentere rol in bij aanbestedingen en is tegenwoordig een hot topic. Niet alleen wordt de regelgeving vanuit Europa steeds dwingender van aard, vanuit maatschappelijk oogpunt realiseren aanbestedende diensten zich steeds beter welke sleutelrol zij kunnen innemen in de duurzaamheidstransitie door middel van ‘groene’ inkoop. Maar hoe neem je als aanbestedende dienst duurzaamheid effectief mee in je aanbestedingsprocedure? En hoe zorg je er vervolgens voor dat de gestelde groene eisen ook daadwerkelijk worden nagekomen tijdens de uitvoering?

Klimaat

Het raakt alle gezinsleden: hoe seksueel misbruik tussen broers en zussen door kan werken in de familie

Seksueel misbruik tussen broers en zussen kan ook na jaren nog grote impact hebben op de familierelaties. Dat blijkt uit onderzoek van Sheila van Berkel, Iva Bicanic en Anja van der Voort, die slachtoffers met elkaar in gesprek brachten over hun ervaringen. ‘Ouders ontkenden of minimaliseerden het misbruik vaak.’

Zorg & Sociaal