Dinsdag gaf advocaat-generaal Richard de la Tour van het Hof van Justitie een opinie in de zaak Mirin, die zich richt op de vraag of een lidstaat de erkenning van een naam- en geslachtsverandering die door een burger in een andere lidstaat is verkregen, mag weigeren.

Feiten

Deze kwestie kwam aan het licht nadat een Roemeense burger, die ook de Britse nationaliteit had, zijn juridische geslachtsidentiteit in het Verenigd Koninkrijk had gewijzigd en vervolgens verzocht om deze wijziging te laten registreren in Roemenië.

De Roemeense autoriteiten weigerden deze verzoeken, wat de burger ertoe bracht een rechtszaak aan te spannen in Boekarest. Hij beriep zich op zijn recht om vrij te bewegen en te verblijven binnen het grondgebied van de Europese Unie, met het verzoek om zijn geboorteakte aan te passen aan zijn nieuwe voornaam en geslachtsidentiteit zoals definitief erkend in het Verenigd Koninkrijk.

De advocaat-generaal benadrukt nu dat de rechten van EU-burgers op vrij verkeer en op eerbiediging van het privéleven een lidstaat verhinderen om de erkenning te weigeren van een in een andere lidstaat verkregen voornaam en geslachtsidentiteit. Deze rechten garanderen volgens De la Tour dat dergelijke wijzigingen zonder verdere gerechtelijke procedures in de burgerlijke stand moeten worden geregistreerd (1).

Gevolgen

Deze opinie van de advocaat-generaal is niet bindend voor het Hof van Justitie. Het is nu aan de rechters van het Hof om hun beraadslagingen te beginnen in deze zaak. De definitieve uitspraak zal naar verwachting verstrekkende gevolgen hebben voor de manier waarop lidstaten omgaan met vergelijkbare verzoeken van hun burgers, en dient als een cruciale toetssteen voor de bescherming van de rechten van burgers binnen de EU.

(1) https://curia.europa.eu/jcms/upload/docs/application/pdf/2024-05/cp240081en.pdf

Over de auteurs

  • Christian Cordoba Lenis

    Christian Cordoba Lenis is nieuwsredacteur voor PONT | Data & Privacy. Cordoba Lenis is geïntrigeerd door het raakvlak tussen technologie en recht. Cordoba Lenis heeft zowel een juridische als een technische achtergrond en waagt zich nu aan het journalistieke vak.

    PONT | Data & Privacy

Gerelateerd nieuws

Spreken werknemers zich uit over seksisme en diversiteitsbeleid op het werk?

Seksisme op het werk neemt vele vormen aan, van subtiele opmerkingen tot regelrechte intimidatie. Het bestaan van seksistisch gedrag kan een verklaring zijn waarom vrouwen uit door mannen gedomineerde bedrijfstakken stappen. Om deze situatie aan te pakken, maken bedrijven gebruik van diversiteits-, gelijkheids- en inclusiebeleid (DEI: Diversity, Equity, and Inclusion) om de gedragsproblemen aan te pakken. Dit is om ervoor te zorgen dat mensen met verschillende achtergronden zich op hun gemak voelen en erbij betrokken worden.

Zorg & Sociaal

Het raakt alle gezinsleden: hoe seksueel misbruik tussen broers en zussen door kan werken in de familie

Seksueel misbruik tussen broers en zussen kan ook na jaren nog grote impact hebben op de familierelaties. Dat blijkt uit onderzoek van Sheila van Berkel, Iva Bicanic en Anja van der Voort, die slachtoffers met elkaar in gesprek brachten over hun ervaringen. ‘Ouders ontkenden of minimaliseerden het misbruik vaak.’

Zorg & Sociaal

Nu is het moment voor ziekenhuizen (en andere zorgaanbieders) om een eigen zorgverzekeraar op te richten

Betere zorg, minder onnodige behandelingen en een lagere premie. Gezondheidswetenschappers Erik Schut en Wynand van de Ven vertellen dat dit allemaal mogelijk is als zorgaanbieders zelf een zorgverzekeraar oprichten. "Nú is het moment om hiermee te starten. Het heeft voordelen voor de patiënt en de arts."

Zorg & Sociaal

Samen zorgen voor waardig werk

‘Waardig werk’ is een begrip dat vast niet dagelijks op de werkvloer klinkt. Toch zou het voor alle soorten werk moeten gelden. De SER ziet waardig werk als een belangrijke pijler voor brede welvaart. Waardig werk is veilig en gezond werk op basis van goede arbeidsvoorwaarden, een eerlijke beloning en zeggenschap.

Zorg & Sociaal