Dinsdag gaf advocaat-generaal Richard de la Tour van het Hof van Justitie een opinie in de zaak Mirin, die zich richt op de vraag of een lidstaat de erkenning van een naam- en geslachtsverandering die door een burger in een andere lidstaat is verkregen, mag weigeren.

Feiten

Deze kwestie kwam aan het licht nadat een Roemeense burger, die ook de Britse nationaliteit had, zijn juridische geslachtsidentiteit in het Verenigd Koninkrijk had gewijzigd en vervolgens verzocht om deze wijziging te laten registreren in Roemenië.

De Roemeense autoriteiten weigerden deze verzoeken, wat de burger ertoe bracht een rechtszaak aan te spannen in Boekarest. Hij beriep zich op zijn recht om vrij te bewegen en te verblijven binnen het grondgebied van de Europese Unie, met het verzoek om zijn geboorteakte aan te passen aan zijn nieuwe voornaam en geslachtsidentiteit zoals definitief erkend in het Verenigd Koninkrijk.

De advocaat-generaal benadrukt nu dat de rechten van EU-burgers op vrij verkeer en op eerbiediging van het privéleven een lidstaat verhinderen om de erkenning te weigeren van een in een andere lidstaat verkregen voornaam en geslachtsidentiteit. Deze rechten garanderen volgens De la Tour dat dergelijke wijzigingen zonder verdere gerechtelijke procedures in de burgerlijke stand moeten worden geregistreerd (1).

Gevolgen

Deze opinie van de advocaat-generaal is niet bindend voor het Hof van Justitie. Het is nu aan de rechters van het Hof om hun beraadslagingen te beginnen in deze zaak. De definitieve uitspraak zal naar verwachting verstrekkende gevolgen hebben voor de manier waarop lidstaten omgaan met vergelijkbare verzoeken van hun burgers, en dient als een cruciale toetssteen voor de bescherming van de rechten van burgers binnen de EU.

(1) https://curia.europa.eu/jcms/upload/docs/application/pdf/2024-05/cp240081en.pdf

Over de auteurs

  • Christian Cordoba Lenis

    Christian Cordoba Lenis is nieuwsredacteur voor PONT | Data & Privacy. Christian is geïntrigeerd door het raakvlak tussen technologie en recht.

    PONT | Data & Privacy

Gerelateerd nieuws

Nieuwe Wet bevorderen samenwerking en rechtmatige zorg maakt aanpak zorgfraude makkelijker

Binnenkort treedt wetgeving in werking die de gegevensuitwisseling in het kader van de zorgfraude mogelijk maakt; de ‘Wet bevorderen samenwerking en rechtmatige zorg’. Privacyjurist Corrie Ebbers analyseert en duidt de wet.

Data & Privacy

Wat wil coalitie nu echt met de zorg en het sociaal domein? Antwoord: geen idee

Bijna zes maanden hebben PVV, VVD, NSC en BBB erover gedaan om tot hun akkoord op hoofdlijnen te komen. Het is, gezien die lange looptijd, wonderlijk dat er geen samenhangende visie op bijvoorbeeld het terrein van zorg en het sociaal domein zichtbaar is, ziet Tom Reijner.

Zorg & Sociaal

1 op 3 mensen ontvangt stapelfacturen voor eigen bijdrage Wmo en Wlz

Ruim een miljoen Nederlanders betaalt elk jaar eigen bijdragen voor langdurige zorg. Bijna 1 op de 3 mensen die eigen bijdragen betalen, wordt geconfronteerd met stapelfacturen. Dat zijn facturen waarin eigen bijdragen voor meerdere maanden tegelijk in rekening wordt gebracht. Vaak gaat het hierbij om kwetsbare mensen zoals ouderen die permanente zorg nodig hebben, mensen met een handicap en mensen met een psychische aandoening. Stapelfacturen kunnen leiden tot financiële onzekerheid en betalingsproblemen bij deze groep mensen, maar daar heeft de minister geen zicht op.

Zorg & Sociaal

Grote invloed van klimaatverandering op gezondheid, meer onderzoek nodig naar samenhang

De effecten van klimaatverandering worden steeds duidelijker merkbaar, ook op onze gezondheid. Het RIVM analyseerde voor de periode 1991-2020 welke gezondheidseffecten dat zijn. Ook onderzocht het RIVM de impact van deze effecten en hoe waarschijnlijk het is dat ze plaatsvinden. Het RIVM keek daarbij naar hitte, luchtkwaliteit, mentale gezondheid, uv(ultraviolet)-straling, (pollen)allergieën en infectieziekten. De studie is onderdeel van een overzichtsrapport van het Planbureau voor de Leefomgeving. Dat beschrijft voor verschillende sectoren de invloed van klimaatverandering. Daaruit blijkt dat gezondheidseffecten ook in vergelijking met andere sectoren hoog scoren op impact en waarschijnlijkheid. De effecten van klimaatverandering staan niet los van elkaar, maar kunnen elkaar versterken. Het RIVM vindt het belangrijk dat hier meer onderzoek naar wordt gedaan, zodat Nederland zich beter kan voorbereiden op extreme weersomstandigheden waarin gelijktijdig effecten optreden in de onderzochte sectoren.

Zorg & Sociaal