Dinsdag gaf advocaat-generaal Richard de la Tour van het Hof van Justitie een opinie in de zaak Mirin, die zich richt op de vraag of een lidstaat de erkenning van een naam- en geslachtsverandering die door een burger in een andere lidstaat is verkregen, mag weigeren.

Feiten

Deze kwestie kwam aan het licht nadat een Roemeense burger, die ook de Britse nationaliteit had, zijn juridische geslachtsidentiteit in het Verenigd Koninkrijk had gewijzigd en vervolgens verzocht om deze wijziging te laten registreren in Roemenië.

De Roemeense autoriteiten weigerden deze verzoeken, wat de burger ertoe bracht een rechtszaak aan te spannen in Boekarest. Hij beriep zich op zijn recht om vrij te bewegen en te verblijven binnen het grondgebied van de Europese Unie, met het verzoek om zijn geboorteakte aan te passen aan zijn nieuwe voornaam en geslachtsidentiteit zoals definitief erkend in het Verenigd Koninkrijk.

De advocaat-generaal benadrukt nu dat de rechten van EU-burgers op vrij verkeer en op eerbiediging van het privéleven een lidstaat verhinderen om de erkenning te weigeren van een in een andere lidstaat verkregen voornaam en geslachtsidentiteit. Deze rechten garanderen volgens De la Tour dat dergelijke wijzigingen zonder verdere gerechtelijke procedures in de burgerlijke stand moeten worden geregistreerd (1).

Gevolgen

Deze opinie van de advocaat-generaal is niet bindend voor het Hof van Justitie. Het is nu aan de rechters van het Hof om hun beraadslagingen te beginnen in deze zaak. De definitieve uitspraak zal naar verwachting verstrekkende gevolgen hebben voor de manier waarop lidstaten omgaan met vergelijkbare verzoeken van hun burgers, en dient als een cruciale toetssteen voor de bescherming van de rechten van burgers binnen de EU.

(1) https://curia.europa.eu/jcms/upload/docs/application/pdf/2024-05/cp240081en.pdf

Over de auteurs

  • Christian Cordoba Lenis

    Christian Cordoba Lenis is nieuwsredacteur voor PONT | Data & Privacy. Cordoba Lenis is geïntrigeerd door het raakvlak tussen technologie en recht. Cordoba Lenis heeft zowel een juridische als een technische achtergrond en waagt zich nu aan het journalistieke vak.

    PONT | Data & Privacy

Gerelateerd nieuws

Nederlandse leerlingen kwetsbaar in veranderende wereld

De wereld om ons heen verandert. De arbeidstekorten zijn hoog, de democratie staat wereldwijd onder druk en conflicten belanden via sociale media met grote snelheid in de klas en in de collegezaal. Dat betekent iets voor de manier waarop jongeren de maatschappij toetreden. Het is een kernfunctie van het onderwijs om de toekomstige generatie op te leiden tot actieve burgers die onze democratie zowel dragen als verdedigen. Dit kan het onderwijs natuurlijk niet alleen, maar het heeft daar wel een belangrijke rol in. Veel scholen en instellingen worstelen echter met deze opgave. Dat blijkt onder andere uit de grote hoeveelheid herstelopdrachten die de Inspectie van het Onderwijs geeft op burgerschap en de beperkte burgerschapskennis van onze leerlingen. Ook op andere plekken in het onderwijs liggen kansen om leerlingen en studenten tot ontwikkeling te laten komen. Die kansen moeten we benutten, omdat het juist in tijden van verandering en onrust belangrijk is dat onze jongeren weerbaar en toekomstbestendig zijn. Docenten, schoolleiders en bestuurders verdienen steun bij deze uitdagende opgave. Dat schrijft de Inspectie van het Onderwijs op basis van de bevindingen in de Staat van het Onderwijs 2025.

Zorg & Sociaal

Inzichten en succesfactoren van proeftuinen met het Digitaal Meedoen Pakket

Onderzoekers van het Centrum voor Digitale Inclusie hebben onderzocht hoe financieel kwetsbare mensen in Nederland meer kunnen deelnemen aan de digitale samenleving. Door middel van een proeftuin onder 100 deelnemers is gekeken naar toegang tot de digitale wereld voor groepen die geen of beperkt internet hebben. Het onderzoeksrapport laat de noodzaak zien van toegang tot het internet en digitale middelen om aangesloten te blijven bij de maatschappij. De resultaten bieden concrete aanbevelingen voor overheden, beleidsmakers en organisaties om toegang tot de digitale wereld in Nederland verder te verbeteren.

Zorg & Sociaal

Mening over migratie hangt samen met somberheid over samenleving

Veel mensen in ons land hebben zorgen over migratie. Die zorgen komen vooral voort uit de angst dat migratie negatieve gevolgen heeft voor de woningmarkt, veiligheid en de Nederlandse identiteit. Mensen die negatiever denken over migratie vinden ook vaker dat het niet goed gaat met de samenleving en de politiek, en hebben de overtuiging dat ze niet meetellen.

Zorg & Sociaal

Regionale samenwerking als sleutel tot toekomstbestendige ouderenzorg?

In een tijd waarin de ouderenzorg onder druk staat door personeelstekorten en een toenemende zorgvraag, blijkt regionale samenwerking een veelbelovende oplossing. In haar promotieonderzoek heeft Nienke van Pijkeren onderzocht hoe langdurige zorg voor ouderen steeds meer regionaal wordt georganiseerd en wat dit betekent voor de manier waarop zorgregio’s en zorgpraktijken vorm krijgen.

Zorg & Sociaal