In de onderwijspraktijk worden algoritmen vooral gebruikt in adaptieve leersystemen, automatische nakijkprogramma’s en leerlingvolgsystemen. In het middelbaar beroepsonderwijs en hoger onderwijs worden daarnaast ook 'learning analytics' ingezet om de studievoortgang en onderwijskwaliteit te monitoren. Deze technologieën kunnen, mits correct ingezet, onderwijsinstellingen ondersteunen bij het identificeren van studenten die mogelijk extra hulp nodig hebben. 

Het rapport wijst echter ook op significante risico's zoals bias in algoritmen, veroorzaakt door selectief datagebruik of bepaalde programmeringsmethoden. Dergelijke bias kan leiden tot kansenongelijkheid. Algoritmen kunnen bijvoorbeeld onbedoeld minderheidsgroepen of leerlingen met leeruitdagingen zoals dyslexie benadelen. 

Daarnaast zijn er zorgen over de privacy van studenten en leerlingen. Vaak is onduidelijk wie de eigenaar is van de verzamelde data en hoe deze wordt gebruikt. 

Toezicht 

Het college stelt in haar aanbevelingen dat het Ministerie van Onderwijs meer eisen moet stellen aan toepassingen om discriminatie door algoritmen te voorkomen. Ook experts pleiten voor een nationaal beleid dat voorwaarden stelt aan het gebruik van algoritmen in het onderwijs, met bijzondere aandacht voor het testen van deze systemen op discriminatoire uitkomsten. 

“Toepassingen met algoritmen moeten zeer uitgebreid worden getest op mogelijke negatieve uitwerking voor bepaalde groepen. Dat moet allereerst door de softwareontwikkelaar worden gedaan. Vervolgens moet op landelijk niveau worden getest of systemen aan de voorwaarden voldoen. Als dat het geval is, zou er een keurmerk voor kunnen worden afgegeven.” 

Een keurmerk afgegeven door een bevoegde instantie zou onderwijsinstellingen behoeden voor het onwetend afnemen van onderwijstoepassingen die discriminatoire beslissingen nemen. “Scholen missen de expertise om uitgebreid te testen en hebben onvoldoende invloed bij de leveranciers van toepassingen. Onderwijsgevenden zouden beter moeten worden geschoold in het werken met technologie in het onderwijs. Ook zouden zij meer bewust moeten worden gemaakt van potentiële risico’s van algoritmen en manieren om die te ondervangen”, aldus het College. 

 

Onderzoek Algoritmen in het onderwijs: https://publicaties.mensenrechten.nl/publicatie/dcc74e47-c151-47fc-ab85-ed2c80d2c13f 

 

Over de auteurs

  • Christian Cordoba Lenis

    Christian Cordoba Lenis is nieuwsredacteur voor PONT | Data & Privacy. Cordoba Lenis is geïntrigeerd door het raakvlak tussen technologie en recht. Cordoba Lenis heeft zowel een juridische als een technische achtergrond en waagt zich nu aan het journalistieke vak.

    PONT | Data & Privacy

Gerelateerd nieuws

Public cloud en de Rijksoverheid in de praktijk

We kunnen niet meer om het onderwerp heen: public cloud zoals aangeboden door onder andere Microsoft (Azure), Amazon (AWS) en Google (GCP) wordt door de Rijksoverheid steeds meer gebruikt. De komende jaren zullen we tijdens onze onderzoeken steeds vaker informatiesystemen tegenkomen die gebruik maken van de public cloud en gevraagd worden om hier iets van te vinden.

Data & Privacy

Onderzoek naar informatiebeveiliging is ‘wake up-call’

Een ADR-onderzoek naar de omgang met vertrouwelijke informatie bij de politie toont aan dat de beveiliging van die informatie onvoldoende op orde is. Het korps is te kwetsbaar voor kwaadwillenden die op zoek zijn naar politie-informatie. Naar aanleiding van het rapport heeft de politie direct maatregelen genomen.

Data & Privacy

Het belang van meer aandacht voor IT en cybersecurity voor de jeugd

De digitalisering van onze samenleving verloopt in een razend tempo. Informatie en operationele technologieën zijn niet meer weg te denken uit ons leven. Het samenkomen van computers, wereldwijde connectiviteit, mobiele apparatuur, robotisering, cloud technologie en Artificiële Intelligentie (AI) transformeert onze wereld. Daarin ligt een potentiële belofte dat alles sneller, efficiënter, beter en gemakkelijker wordt, overal en continue. Deze digitalisering en technologische ontwikkelingen bieden kansen en mogelijkheden voor zowel organisaties als de samenleving.

Data & Privacy

Nederland wil met 8 landen EU-regels digitale economie vereenvoudigen

Meer dan 10 nieuwe EU-wetten voor de digitale economie zijn van kracht of komen eraan. Die verbeteren concurrentie en consumentenbescherming op terreinen als digitale platforms, kunstmatige intelligentie, productveiligheid en data. Al deze regels bij elkaar kunnen echter ook onsamenhangend of overlappend zijn en zo onnodig mkb-ondernemers belemmeren. Minister Dirk Beljaarts (Economische Zaken) heeft vandaag bij de EU Telecomraad in Brussel met België, Duitsland, Estland, Finland, Griekenland, Ierland, Slowakije en Zweden de Europese Commissie opgeroepen om dit aan te pakken.

Data & Privacy