De president van de Verenigde Staten, Joe Biden maakte in mei bekend dat hij een heffing van 100 procent invoert op de import van Chinese auto’s. De heffing zou de Amerikaanse auto-industrie moeten beschermen tegen goedkope Chinese elektrische auto’s.

Ook in Europa zijn er zorgen over de invloed van Chinese fabrikanten op de eigen industrie. Voor Kamerlid Derk Boswijk (CDA) was een rapport van het Europese klimaatbureau ‘Transport & Environment’ reden voor Kamervragen. In het rapport wordt voorspeld dat een kwart van alle in Europa verkochte elektrische auto’s in 2024 uit China afkomstig zullen zijn.

Ministers Liesje Schreinemacher (Buitenlandse Handel & Ontwikkelingssamenwerking) en Hanke Bruins Slot (BuZa) laten in hun antwoorden op de vragen weten dat het kabinet zich op meerdere manieren inzet “voor behoud en versterking van een Europees en mondiaal gelijk speelveld.”

Strategische afhankelijkheid

De ministers laten weten dat risico’s die komen kijken bij strategische afhankelijkheid van derde landen zoveel mogelijk vermeden moeten worden. Nationaal is de interdepartementale Taskforce Strategische Afhankelijkheden bezig met het in kaart brengen van risicovolle afhankelijkheden. Daarnaast wordt met de Nationale Grondstoffenstrategie (NGS) gewerkt aan de leveringszekerheid te vergroten van strategische grondstoffen, zoals die in batterijen van elektrische voertuigen.

“De Europese automarkt staat op dit moment niet alleen onder druk vanwege concurrentie uit derde landen, zoals China, maar ook door de complexiteit en hoge investeringskosten van de overgang naar elektrisch rijden en tegenvallende verkoopcijfers”, aldus de ministers. Ze zeggen nationaal in te zetten op versterking van het innovatie- en concurrentievermogen van de automobiele sector. Dit gebeurt met verschillende Groeifondsprojecten en de Green Transport Delta-projecten.

Anti-subsidie onderzoek

In oktober 2023 startte de Europese Commissie een onderzoek naar mogelijke marktverstoring door Chinese subsidies op elektrische auto’s. De ministers geven aan dat het onderzoek in volle gang is en uiterlijk 4 juli 2024 voorlopige antisubsidiemaatregelen genomen kunnen worden.

De Europese Commissie heeft wel al vanaf 7 maart de douaneautoriteiten opdracht gegeven om de import van elektrische auto’s te registreren. Hierdoor kunnen met terugwerkende kracht anti-subsidieheffingen opgelegd worden. Dit geldt alleen als uit het onderzoek blijkt dat er sprake is “van massale invoer van gesubsidieerde voertuigen die ernstige schade aan de EU-industrie heeft berokkend”, zo valt te lezen.

Gaat Europa dan de Verenigde Staten achterna? Als uit het onderzoek van de Europese Commissie blijkt dat er sprake is van marktverstorende subsidiëring, kunnen maatregelen genomen worden. “Maatregelen in het kader van anti-subsidieonderzoeken kunnen de vorm aannemen van een aanvullende heffing als percentage van de invoerwaarde van een product, een vaste heffing per product, een minimum importprijs, of een zogenaamde price undertaking, waarbij een exporteur zich verbindt aan het verkopen van het product boven een minimumprijs.”

Over de auteurs

  • Jaël Poelen

    Jaël Poelen is Nieuwsredacteur duurzaamheid en klimaat bij PONT.

    PONT | Data & Privacy

Gerelateerd nieuws

Lokale energie geeft bedrijven weer ruimte, ook bij vol stroomnet

Lokale opwek van energie helpt ondernemers vooruit en gaat netcongestie tegen. De combinatie van zonne- en windenergie, opslag en onderlinge energielevering werkt het best. Dit bespaart ondernemers veel geld, de jaarlijkse energiekosten dalen tot vijftig procent. Dit blijkt uit onderzoek in opdracht van de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE) en Holland Solar.

Klimaat

De rol van engagement in duurzaam beleggen

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft een verkenning gedaan naar de invulling van engagement door vermogensbeheerders en de effectiviteit ervan. We constateren dat effectiviteit lastig is aan te tonen, maar dit hoeft niet weg te nemen dat engagement een waardevol instrument kan zijn binnen een duurzame beleggingsstrategie. Ook is er ruimte om de value case van engagement te verduidelijken en nog beter te onderbouwen. Ten slotte kan het beperken van de engagementinspanningen tot een selecte groep van ondernemingen en focus op een beperkt aantal specifieke ESG-thema’s de kwaliteit van engagement verhogen.

Klimaat

Frauderisico’s en ESG: van greenwashing tot transparantie

Fraude bij ESG-rapportage, wat houdt dat nou precies in? Uit de meest recente BDO-analyse over non-compliancerisico’s blijkt dat veel organisaties weinig zicht hebben op de risico’s die schuilen achter duurzaamheidsrapportage of Sanctiewetgeving. Marco Schilder, ESG-specialist bij BDO spreekt met Dick van Onzenoort, fraudedeskundige bij BDO, over deze relatief ‘nieuwe’ frauderisico’s. Is het gebrek aan zicht op die ESG-frauderisico’s een gemiste kans voor organisaties?

Betere integratie duurzaamheid biedt strategische kansen

De eerste 250 CSRD-duurzaamheidsverklaringen in Europa zijn gepubliceerd. Duurzaamheidsexperts Alexander Spek en Willem-Jan Dubois van PwC zetten na een uitgebreid onderzoek de belangrijkste conclusies en aanbevelingen op een rij: ‘Een betere integratie van duurzaamheid biedt strategische kansen’.