De president van de Verenigde Staten, Joe Biden maakte in mei bekend dat hij een heffing van 100 procent invoert op de import van Chinese auto’s. De heffing zou de Amerikaanse auto-industrie moeten beschermen tegen goedkope Chinese elektrische auto’s.

Ook in Europa zijn er zorgen over de invloed van Chinese fabrikanten op de eigen industrie. Voor Kamerlid Derk Boswijk (CDA) was een rapport van het Europese klimaatbureau ‘Transport & Environment’ reden voor Kamervragen. In het rapport wordt voorspeld dat een kwart van alle in Europa verkochte elektrische auto’s in 2024 uit China afkomstig zullen zijn.

Ministers Liesje Schreinemacher (Buitenlandse Handel & Ontwikkelingssamenwerking) en Hanke Bruins Slot (BuZa) laten in hun antwoorden op de vragen weten dat het kabinet zich op meerdere manieren inzet “voor behoud en versterking van een Europees en mondiaal gelijk speelveld.”

Strategische afhankelijkheid

De ministers laten weten dat risico’s die komen kijken bij strategische afhankelijkheid van derde landen zoveel mogelijk vermeden moeten worden. Nationaal is de interdepartementale Taskforce Strategische Afhankelijkheden bezig met het in kaart brengen van risicovolle afhankelijkheden. Daarnaast wordt met de Nationale Grondstoffenstrategie (NGS) gewerkt aan de leveringszekerheid te vergroten van strategische grondstoffen, zoals die in batterijen van elektrische voertuigen.

“De Europese automarkt staat op dit moment niet alleen onder druk vanwege concurrentie uit derde landen, zoals China, maar ook door de complexiteit en hoge investeringskosten van de overgang naar elektrisch rijden en tegenvallende verkoopcijfers”, aldus de ministers. Ze zeggen nationaal in te zetten op versterking van het innovatie- en concurrentievermogen van de automobiele sector. Dit gebeurt met verschillende Groeifondsprojecten en de Green Transport Delta-projecten.

Anti-subsidie onderzoek

In oktober 2023 startte de Europese Commissie een onderzoek naar mogelijke marktverstoring door Chinese subsidies op elektrische auto’s. De ministers geven aan dat het onderzoek in volle gang is en uiterlijk 4 juli 2024 voorlopige antisubsidiemaatregelen genomen kunnen worden.

De Europese Commissie heeft wel al vanaf 7 maart de douaneautoriteiten opdracht gegeven om de import van elektrische auto’s te registreren. Hierdoor kunnen met terugwerkende kracht anti-subsidieheffingen opgelegd worden. Dit geldt alleen als uit het onderzoek blijkt dat er sprake is “van massale invoer van gesubsidieerde voertuigen die ernstige schade aan de EU-industrie heeft berokkend”, zo valt te lezen.

Gaat Europa dan de Verenigde Staten achterna? Als uit het onderzoek van de Europese Commissie blijkt dat er sprake is van marktverstorende subsidiëring, kunnen maatregelen genomen worden. “Maatregelen in het kader van anti-subsidieonderzoeken kunnen de vorm aannemen van een aanvullende heffing als percentage van de invoerwaarde van een product, een vaste heffing per product, een minimum importprijs, of een zogenaamde price undertaking, waarbij een exporteur zich verbindt aan het verkopen van het product boven een minimumprijs.”

Over de auteurs

  • Jaël Poelen

    Jaël Poelen is Nieuwsredacteur duurzaamheid en klimaat bij PONT.

    PONT | Data & Privacy

Gerelateerd nieuws

Afgelopen kwartaal minder gas bespaard door afschakelen wind en zon

Het afgelopen kwartaal had Nederland 350 miljoen kubieke meter gas kunnen besparen als zonnepanelen en windmolens niet zouden zijn afgeschakeld. Dat blijkt uit cijfers van Energieopwek.nl. De niet gerealiseerde besparing wordt de komende tijd waarschijnlijk groter.

Klimaat

Helpt energiedelen de transitie verder?

De Europese Unie wil dat energiedelen makkelijker wordt. Het zou zorgen voor een eerlijker energiesysteem en netcongestie kunnen verlichten. Maar de meningen hierover lijken verdeeld. Energiespecialist Laetitia Ouillet pleit voor terughoudendheid vanwege mogelijke negatieve effecten, zoals belastingontduiking. De VNG vindt juist dat de nieuwe Energiewet op het gebied van energiedelen niet ver genoeg gaat.

Klimaat

Duurzaamheidsrapportering door ondernemingen – de Corporate Sustainability Reporting Directive

De Richtlijn (EU) 2022/2464 duurzaamheidsrapportering door ondernemingen, oftewel de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) is op 5 januari 2023 in werking getreden en moet uiterlijk 6 juli 2024 in de Nederlandse wetgeving zijn geïmplementeerd. De CSRD verplicht ondernemingen in hun bestuursverslag duurzaamheidinformatie op te nemen, stelt regels voor de controle op die informatie en verplicht beursvennootschappen verklaringen die zien op de duurzaamheidsrapportering algemeen verkrijgbaar te stellen. Dit alles is gericht op transparantie en het afleggen van verantwoording, met als indirect doel vooruitgang (bijvoorbeeld door duurzaam investeren) te stimuleren.

Klimaat

Groene arbeidsvoorwaarden in de onderneming

Duurzaamheid is binnen veel organisaties een belangrijk thema. Een manier om de organisatie te verduurzamen, is het aanbieden van ‘groene arbeidsvoorwaarden’ aan werknemers. Groene arbeidsvoorwaarden stimuleren werknemers veelal om duurzamere keuzes te maken. Naast dat dit bijdraagt aan het beperken van de uitstoot van de organisatie, kan het aanbieden van groene arbeidsvoorwaarden een organisatie bovendien een aantrekkelijke werkgever maken voor (toekomstige) werknemers. In deze bijdrage zullen wij dan ook stilstaan bij de vormgeving van groene arbeidsvoorwaarden en het implementeren van deze arbeidsvoorwaarden in de organisatie. Tot slot zullen wij ook ingaan op de ontwikkeling van groene arbeidsvoorwaarden in cao’s.

Klimaat