Wat zijn Digital Commons?

Kenmerkend voor digitale gemeenschapsgoederen zijn het gedeelde eigendom en een specifieke beheers- en onderhoudsstructuur. Voorbeelden van digitale gemeenschapsgoederen zijn open source software en hardware, open data, open onderwijsmaterialen en open standaarden.

Digitale gemeenschapsgoederen zijn open, transparant en in gemeenschappelijkheid ontstaan. Zij zijn daardoor een alternatief voor bestaande niet-waardengedreven aanbieders.

Waarom is dit belangrijk?

Door samen te werken aan digitale gemeenschapsgoederen kunnen Europese landen hun digitale soevereiniteit versterken. Daarnaast kunnen ze de digitale wereld vormgeven op een manier die aansluit bij Europese waarden zoals privacy, transparantie en gelijkheid. Nederland, Frankrijk, Estland en Duitsland bundelen hun krachten om dit belangrijke werk te ondersteunen en te bevorderen.

Wat gaat de Digital Commons EDIC doen?

Het Digital Commons EDIC wil bestaande initiatieven coördineren en ondersteuning bieden aan de Europese gemeenschap. Dit gaat om technische bijstand, juridische hulp en ondersteuning bij fondsenwerving voor projecten. Een van de belangrijkste activiteiten is het opzetten van een centrale plek (een fysieke plek én online platform) waar projecten terecht kunnen voor hulp. De komende maanden gaan de deelnemende landen verder werken aan de oprichting van het Digital Commons EDIC en een officiële aanvraag indienen bij de Europese Commissie.

Online bijeenkomst

Op dinsdag 2 juli van 16.00 tot 17.00 uur organiseert het Ministerie van Binnenlandse Zaken (BZK) een online bijeenkomst over het Digital Commons EDIC. Tijdens deze bijeenkomst geeft de projectleider een update over de plannen en het vervolgproces. Daarnaast wil BZK graag in gesprek over de toekomstige participatie van het Digital Commons EDIC. Wat zijn de criteria en waar moeten projecten aan voldoen? Iedereen is welkom om zijn of haar ideeën te delen. Die worden meegenomen in het verdere proces.

Aanmelden kan eenvoudig via de website.

Voor meer verdieping PONT | Data & Privacy , opent in nieuw tabblad

Gerelateerd nieuws

Nederland steunt Oekraïne ook in de digitale oorlog

Al meer dan duizend dagen vechten de Oekraïners met man en macht om hun land te verdedigen. De oorlog speelt zich niet alleen af aan de frontlinies, maar ook online. Op 20 december bestaat het Tallinn Mechanisme één jaar. Via het Tallinn Mechanisme werkt Nederland samen met andere landen aan de online veiligheid van Oekraïne én zichzelf.

Data & Privacy

Spreken werknemers zich uit over seksisme en diversiteitsbeleid op het werk?

Seksisme op het werk neemt vele vormen aan, van subtiele opmerkingen tot regelrechte intimidatie. Het bestaan van seksistisch gedrag kan een verklaring zijn waarom vrouwen uit door mannen gedomineerde bedrijfstakken stappen. Om deze situatie aan te pakken, maken bedrijven gebruik van diversiteits-, gelijkheids- en inclusiebeleid (DEI: Diversity, Equity, and Inclusion) om de gedragsproblemen aan te pakken. Dit is om ervoor te zorgen dat mensen met verschillende achtergronden zich op hun gemak voelen en erbij betrokken worden.

Zorg & Sociaal

Randvoorwaarden en mogelijkheden bij groen aanbesteden

Duurzaamheid neemt een steeds prominentere rol in bij aanbestedingen en is tegenwoordig een hot topic. Niet alleen wordt de regelgeving vanuit Europa steeds dwingender van aard, vanuit maatschappelijk oogpunt realiseren aanbestedende diensten zich steeds beter welke sleutelrol zij kunnen innemen in de duurzaamheidstransitie door middel van ‘groene’ inkoop. Maar hoe neem je als aanbestedende dienst duurzaamheid effectief mee in je aanbestedingsprocedure? En hoe zorg je er vervolgens voor dat de gestelde groene eisen ook daadwerkelijk worden nagekomen tijdens de uitvoering?

Klimaat

Het raakt alle gezinsleden: hoe seksueel misbruik tussen broers en zussen door kan werken in de familie

Seksueel misbruik tussen broers en zussen kan ook na jaren nog grote impact hebben op de familierelaties. Dat blijkt uit onderzoek van Sheila van Berkel, Iva Bicanic en Anja van der Voort, die slachtoffers met elkaar in gesprek brachten over hun ervaringen. ‘Ouders ontkenden of minimaliseerden het misbruik vaak.’

Zorg & Sociaal