Vanaf dit jaar wordt de Monitor Discriminatiezaken elk halfjaar digitaal uitgebracht. In het dashboard kan je alle cijfers vinden van 2024 en voorgaande jaren. Dit nieuwsbericht licht twee belangrijke bevindingen uit: ongelijke beloning en de opvolging van oordelen.

Het afgelopen halfjaar in cijfers

In de eerste helft van 2024 ontving het College 1.076 meldingen van mensen die zich gediscrimineerd voelen. De meeste meldingen gingen over de discriminatiegronden geslacht (288), handicap en chronische ziekte (211) en ras (206). Daarnaast zijn bij het College 312 oordelen aangevraagd. Deze verzoeken gingen met name over de discriminatiegronden handicap en chronische ziekte (86), geslacht (59) en ras (48). In 52 zaken heeft het College een oordeel uitgesproken. In 54 procent van deze oordelen werd discriminatie vastgesteld.

Ongelijke beloning

Meer meldingen en verzoeken om een oordeel

Het College zag de afgelopen maanden een stijging in het aantal meldingen en verzoeken om een oordeel over ongelijke beloning. Daarnaast waren er in totaal vier zittingen over dit onderwerp. Zo oordeelde het College bijvoorbeeld in deze zaak dat er sprake was van ongelijke beloning tussen twee beveiligers bij Defensie. De loonkloof is dus nog steeds niet gedicht: vrouwen verdienen in Nederland gemiddeld 13 procent minder dan mannen.

Wet voor loontransparantie

Vorig jaar heeft de Europese Commissie een nieuwe wet voor loontransparantie aangenomen. Deze wet verplicht werkgevers om transparant te informeren over beloningsverschillen tussen mannen en vrouwen. Het gebrek aan transparantie blijkt namelijk een van de belangrijkste belemmeringen te zijn voor het dichten van de loonkloof. Uiterlijk 7 juni 2026 moet de richtlijn in de Nederlandse wetgeving zijn geïmplementeerd.

Werk aan de winkel

Werkgevers zijn zich niet altijd bewust van het feit dat bepaalde maatstaven, die niet direct een verband met geslacht lijken te hebben, in de praktijk vaker in het nadeel van vrouwen uitpakken. Zoals aansluiten op het laatst verdiende salaris of de mogelijkheid om te onderhandelen over het salaris. Voor werkgevers is er dus werk aan de winkel als het gaat om bewustwording over gelijke beloning. Het College biedt daarbij ondersteuning, bijvoorbeeld door het geven van tips voor een eerlijk en transparant beloningsbeleid.

Discriminatie melden loont

Uit de monitor blijkt ook dat het melden van discriminatie loont. Veel organisaties waar discriminatie is vastgesteld volgen namelijk de aanbevelingen van het College op. In de eerste helft van 2024 nam 85 procent van de organisaties maatregelen naar aanleiding van het oordeel. Deze maatregelen zijn gericht op het voorkomen en bestrijden van discriminatie.

Een goed voorbeeld hiervan is de opvolging van een instelling binnen de geestelijke gezondheidszorg. Deze instelling discrimineerde een vrouw op grond van handicap en chronische ziekte vanwege het weigeren van haar assistentiehond in de kliniek. Na het oordeel stelde de organisatie een nieuw beleid op waarin staat dat assistentiehonden welkom zijn. Ook maakte de organisatie een plan om medewerkers hierover te informeren.

Gerelateerd nieuws

Rapport aan VN-comité: ‘Rechten van mensen met een beperking worden niet volledig beschermd’

Hoe staat het met de uitvoering van het VN-verdrag handicap? Vandaag moet Nederland hier verantwoording over afleggen bij het VN-comité handicap in Genève. Als toezichthouder op de uitvoering van het verdrag leverde het College een rapport aan bij het comité. Ook is het College vandaag aanwezig bij de dialoog van Nederland met het comité.

Zorg & Sociaal

Toegankelijkheidsrichtlijn: waar moeten financiële instellingen straks aan voldoen?

Op 28 juli 2025 treedt de Europese Toegankelijkheidsrichtlijn in werking in Nederland. Deze richtlijn stelt nieuwe regels om de toegankelijkheid van producten en diensten voor personen met een handicap of een functionele beperking te verbeteren. Om hieraan te voldoen, moeten financiële ondernemingen procedures opstellen, informatie aanpassen en algemene voorwaarden herzien. Voldoen zij niet aan deze voorschriften, dan geldt een meldingsplicht bij de AFM. In dit artikel licht Daniëlle Geelen, Risk & Compliance consultant bij Projective Group, toe wat er van financiële instellingen verwacht wordt.

Zorg & Sociaal

'Misbruik in zorginstellingen is misschien te voorkomen'

Recentelijk nog berichtte het NOS nieuws over grootschalige wantoestanden tussen 1950 en 2019 in Nieuw Zeeland , een verlate echo van het rapport van onze Commissie de Winter. Maar ook dicht bij huis berichte de Leeuwarder Courant deze week over slachtoffers van verkrachting in Drachten (22 juli). Het is verleidelijk om al deze ‘gevallen’ af te doen als incidentele gevolgen van gestoorde individuen . Dat lijkt een denkfout want daarvoor is het fenomeen misbruik in de jeugdzorg te groot. Vaak durven slachtoffers er niet over te praten (self-silencing) en wijten ze het misbruik aan zichzelf. Dat veroorzaakt nog meer machteloosheid met vaak een post traumatische stressstoornis (PTSS) tot gevolg, die we maar moeilijk kunnen behandelen. Wat kunnen we er aan doen?

Zorg & Sociaal

Samenwerken met mantelzorgers en vrijwilligers: er mag meer dan je denkt!

Mag een mantelzorger zijn vrouw insuline toedienen? Mag een vrijwilliger in een verpleeghuis een bewoner met slikproblemen helpen met eten geven? Zorgorganisaties hebben grote interesse om samen te werken met informele zorgverleners. Tegelijk roept het onderwerp veel vragen op. Wat mogen mantelzorgers en vrijwilligers wel en niet doen? Wie is er verantwoordelijk en aansprakelijk? De essentie: er zijn geen wettelijke belemmeringen voor het uitvoeren van zorgtaken door mantelzorgers en vrijwilligers. Het gaat om maatwerk: zorgorganisatie, cliënt, mantelzorger en/of vrijwilliger spreken samen persoonlijke grenzen, belastbaarheid en verwachtingen af.

Zorg & Sociaal