ChatGPT vooral populair onder jongeren

Eén ding blijkt meteen uit het onderzoek: er is sprake van een generatiekloof als het gaat om het gebruik van kunstmatige intelligentie. Van de groep 18 tot 25-jarigen gebruikt maar liefst 48,7% een programma met kunstmatige intelligentie zoals ChatGPT. Hierna volgen de 25 tot 35-jarigen, met 41,5%.

Bij oudere generaties vallen deze cijfers een stuk lager uit. Bij de 55 tot 65-jarigen gebruikt slechts 12,1% een programma met AI. Voor de groep 65 tot 75 jaar is dit 5,2%.

Een greep uit de rest van de resultaten:

  • HBO’ers en WO’ers maken het vaakst gebruik van ChatGPT (34%)

  • 19% van de mensen met een HAVO, VWO, of MBO-diploma gebruikt kunstmatige intelligentie

  • Het meestvoorkomende doeleinde van deze AI-assistenten is het maken van teksten, video’s of afbeeldigen

Slimme technolgie in huishoudens

In 2024 gaf maar liefst 89 procent van de Nederlandse bevolking aan slimme apparaten in huis te hebben. Ook gebruikt ruim 4 op de 10 Nederlanders een virtuele assistent, zoals Google Home, Siri or Amazon Alexa.

Het CBS constateert dat de interesse in slimme gadgets en accessoires toeneemt, hoewel 1 op de 5 Nederlanders ook problemen ervaart bij het gebruiken of installeren van slimme systemen.

Bij de groep niet-gebruikers werden verschillende redenen benoemt voor het afzien van slimme apparaten: geen behoefte, zorgen over privcacy, of hoge kosten.

Privacy van chatbots en slimme apparatuur

Maak jij wel eens gebruik van generatieve AI of smart devices? Helaas gaan programma’s als ChatGPT niet altijd even voorzichtig om met je privacy. Ook slimme apparaten zoals fitness trackers kunnen privacyrisico’s met zich meedragen.

Voor meer verdieping PONT | Data & Privacy , opent in nieuw tabblad

Gerelateerd nieuws

Nederland steunt Oekraïne ook in de digitale oorlog

Al meer dan duizend dagen vechten de Oekraïners met man en macht om hun land te verdedigen. De oorlog speelt zich niet alleen af aan de frontlinies, maar ook online. Op 20 december bestaat het Tallinn Mechanisme één jaar. Via het Tallinn Mechanisme werkt Nederland samen met andere landen aan de online veiligheid van Oekraïne én zichzelf.

Data & Privacy

Spreken werknemers zich uit over seksisme en diversiteitsbeleid op het werk?

Seksisme op het werk neemt vele vormen aan, van subtiele opmerkingen tot regelrechte intimidatie. Het bestaan van seksistisch gedrag kan een verklaring zijn waarom vrouwen uit door mannen gedomineerde bedrijfstakken stappen. Om deze situatie aan te pakken, maken bedrijven gebruik van diversiteits-, gelijkheids- en inclusiebeleid (DEI: Diversity, Equity, and Inclusion) om de gedragsproblemen aan te pakken. Dit is om ervoor te zorgen dat mensen met verschillende achtergronden zich op hun gemak voelen en erbij betrokken worden.

Zorg & Sociaal

Randvoorwaarden en mogelijkheden bij groen aanbesteden

Duurzaamheid neemt een steeds prominentere rol in bij aanbestedingen en is tegenwoordig een hot topic. Niet alleen wordt de regelgeving vanuit Europa steeds dwingender van aard, vanuit maatschappelijk oogpunt realiseren aanbestedende diensten zich steeds beter welke sleutelrol zij kunnen innemen in de duurzaamheidstransitie door middel van ‘groene’ inkoop. Maar hoe neem je als aanbestedende dienst duurzaamheid effectief mee in je aanbestedingsprocedure? En hoe zorg je er vervolgens voor dat de gestelde groene eisen ook daadwerkelijk worden nagekomen tijdens de uitvoering?

Klimaat

Het raakt alle gezinsleden: hoe seksueel misbruik tussen broers en zussen door kan werken in de familie

Seksueel misbruik tussen broers en zussen kan ook na jaren nog grote impact hebben op de familierelaties. Dat blijkt uit onderzoek van Sheila van Berkel, Iva Bicanic en Anja van der Voort, die slachtoffers met elkaar in gesprek brachten over hun ervaringen. ‘Ouders ontkenden of minimaliseerden het misbruik vaak.’

Zorg & Sociaal