Nieuws geschreven door Tom Reijner

Werkt dat Preventieakkoord eigenlijk wel?

Het werd in 2018 met veel bombarie aangekondigd: de realisatie van het Nationale Preventieakkoord tussen zeventig belanghebbenden. Het is de bedoeling dat in 2040 mensen een stuk gezonder leven: minder drinken, minder roken en veel meer bewegen. Maar de vraag is of die plannen wel zo effectief zijn.

Nieuws-persbericht

Mooie score voor Nederland kan digitale kloof niet verhullen

Nederland scoort wat betreft digitale vaardigheden het hoogst van alle EU-lidstaten. Veel burgers kunnen online uit de voeten wanneer zij zaken moeten regelen. Maar een kleine minderheid blijft digitaal ver achter, waardoor de kloof tussen de digitale haves en de digitale have nots verder verdiept. Het legt het grote belang van digitale inclusie bloot.

Blog

Onderzoek: salariskloof tussen mannen en vrouwen groeit

Het salarisverschil tussen mannen en vrouwen is de afgelopen twee jaar groter geworden. Mannen verdienen nu gemiddeld 7,4 procent meer dan vrouwen, en dat voor hetzelfde werk. Ook blijkt uit de onderzoeksresultaten onder meer dat een hoger genoten opleiding nog altijd beter wordt beloond dan prestaties.

Artikelen

Laat 2024 het jaar zijn van een grondig en impactvol AI-debat

Van één ding kunnen we in het nieuwe jaar zeker zijn: we kijken met spanning uit naar hoe de generatieve AI zich verder ontwikkelt. Op de werkvloer, ook bij de overheid, wordt al veelvuldig gebruikt gemaakt van bijvoorbeeld ChatGPT en dat is tegen de zin van de verantwoordelijk staatssecretaris. Tijd dat werkgevers en werknemers fundamenteel met elkaar in gesprek gaan over AI op het werk en daarbuiten, vindt Tom Reijner.

Blog

Commentaar: waarom het goed is om stil te staan bij eenzaamheid

Wie veel vrienden heeft, een relatie en zich verbonden voelt met anderen, zoals familieleden, kan het zich misschien niet goed voorstellen. Toch ervaart bijna de helft van de Nederlanders wel eens gevoelens van eenzaamheid. En dat kan aanzienlijke niet te onderschatten gevolgen hebben voor de gezondheid. Een commentaar naar aanleiding van de Week tegen Eenzaamheid.

Blog

Commentaar: bestaanszekerheid belangrijke pijler onder transitie

De term bestaanszekerheid, een paar keer genoemd tijdens Prinsjesdag, is here to stay, zoveel is zeker. Gemeenten signaleerden het belang ervan al eerder, en zien de belofte van bestaanszekerheid als een belangrijk onderdeel van de huidige transitietijd. “We moeten het tij keren om een menswaardig bestaan veilig te stellen.” Lees onderstaand commentaar.

Blog

Eerste Kamer maakt (dan toch) eind aan Gronings gasdrama

Na aanvankelijke aarzeling vanwege de leveringszekerheid is de Eerste Kamer maandagavond dan toch akkoord gegaan met het definitief dichtdraaien van de gaskraan in Groningen. Daarmee komt een eind aan een langslepend drama rond de gasvelden.

Artikelen

'Opnieuw kraakt de Nederlandse Zorgautoriteit harde noten over zorgverzekeraars'

Vier grote zorgverzekeraars kregen deze week een tik op de vingers van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Ze komen hun zorgplicht onvoldoende na. De toezichthouder legde twee verzekeraars een formele maatregel op. En daarbij werden harde woorden gebruikt die al eens eerder klonken: de toegang tot zorg is geen vanzelfsprekendheid meer.

Artikelen

VNG waarschuwt gemeenten terecht voor ‘hypegevoeligheid’ AI

Het is voor gemeenten verleidelijk om voor de dienstverlening gebruik te maken van AI-chatbots. Volgens de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) moeten de lagere overheden zich echter niet al te veel laten leiden door de “hypegevoeligheid” van kunstmatige intelligentie. Met het oog op verminderd vertrouwen in AI en schandalen zoals de kindertoeslagenaffaire is dat een weloverwogen en zinvolle waarschuwing, schrijft Tom Reijner.

Blog

Het wil nog niet vlotten met de digitale soevereiniteit

Van verschillende kanten klinkt de roep om meer digitale soevereiniteit. Het kabinet zet daar ook op in. Maar het beleid is ook paradoxaal, met name op cloudgebied. De opmerkelijke move van de Stichting Internet Domeinregistratie om hun ICT-omgeving over te hevelen naar Amazon laat zien dat de wens tot digitale soevereiniteit van Nederland en de EU nog niet zo makkelijk te realiseren is, schrijft Tom Reijner.

Blog