Werkgevers, intermediairs, hr-professionals, maatschappelijke organisaties en de overheid hebben met de verklaring Gelijke Kansen de handen ineengeslagen voor meer gelijke kansen bij sollicitaties en op het werk.

“Wij staan voor gelijke kansen op een baan, op doorstroom in het werk en op behoud van werk. Dat verdient iedereen. Daarom zijn wij aan de slag om gelijke kansen te bieden aan sollicitanten en de eigen werknemers”, staat in de verklaring.

De verklaring past bij de ‘S’ van ‘social’ uit de ESG-criteria. Steeds meer bedrijven willen en moeten daaraan voldoen. Onder die ‘S’ vallen goed werkgeverschap, diversiteit op de werkvloer en het bevorderen van gelijke kansen, onder meer via objectieve werving en selectie.

Bevorderen van kansengelijkheid

Van Gennip is verguld, laat ze in een reactie weten. “Iedereen verdient een gelijke kans in de zoektocht naar werk of bij promoties. Echt gelijke kansen bieden door bijvoorbeeld objectief te werven en selecteren vraagt serieuze inzet van werkgevers”, zegt ze.

“Daarom is het een krachtig signaal dat een groep koplopers vandaag deze verklaring tekent. Zij vormen een inspiratiebron voor andere bedrijven en organisaties. Samen stellen we een nieuwe norm.”

Volgens het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid is het convenant tussen onder meer een “zichtbare eerste stap”. Veel werkgevers zouden al actief bezig zijn met het bevorderen van een kansengelijkheid. Toch is er ook nog een grote groep die er wel de waarde van in ziet, maar die er nog onvoldoende werk van maakt of ondersteuning nodig heeft.

Een andere boeg

Duidelijk is dat de ambitieuze Van Gennip het de afgelopen weken over een andere boeg heeft gegooid, toen eenmaal duidelijk werd dat ‘haar’ Wet Toezicht Gelijke Kansen - tot haar frustratie strandde - in de Eerste Kamer.

Het voorstel, dat in maart dit jaar door een nipte rechtse meerderheid in de Eerste Kamer werd verworpen, had de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) toezichthoudende bevoegdheden moeten geven bij de werving en selectie van werknemers, zodat gelijke kansen op werk zouden worden gecreëerd. Van Gennip deed, voorafgaand aan de stemming, meerdere toezeggingen en aanpassingen, maar die mochten niet baten. Het deed ook een lange voorgeschiedenis van voorbereidingen en sessies teniet.

De vraag is of de nieuwe verklaring wel het echte beoogde effect heeft. Met een wet heb je immers een stok achter de deur. Her en der wordt openlijk getwijfeld. “Werkgevers willen vaak wel, maar hebben het gevoel dat ze het wiel zelf moeten uitvinden”. zegt bijvoorbeeld Peter Brouwer, programmamanager bij de Goldschmeding Foundation, een organisatie die zich inzet voor een betere maatschappij.

Hij vindt de verklaring onvoldoende qua impact: “Zonder gedegen implementatie en continue ondersteuning zal de volledige potentie van een initiatief als deze verklaring onbenut blijven. Het vraagt duurzame inspanningen om een inclusieve bedrijfscultuur te ontwikkelen én te onderhouden.” Hij wijst erop dat momenteel slechts 15 procent van de werkgevers zich inzet voor inclusief werkgeverschap.

Toch kan Van Gennip dit bescheiden succes, via een omweg, op haar palmares bijschrijven. Bedrijven en organisaties die de verklaring ondertekenen en aan de slag zijn of gaan om echt gelijke kansen te bieden, krijgen ondersteuning vanuit de Ontwikkelagenda Gelijke Kansen. Die Ontwikkelagenda zal de komende periode verder worden uitgewerkt – als het nieuwe kabinet er ook heil in ziet, natuurlijk.

Over de auteurs

  • Tom Reijner

    Tom Reijner is Freelance journalist, onderzoeker en podcastmaker.

Gerelateerd nieuws

Oproep gezondheidsorganisaties: verbeter aanpak alcoholschade

Gezondheidsorganisaties maken zich zorgen over de omvang van alcoholschade en roepen staatssecretaris Karremans op om maatregelen te nemen. Uit een recente peiling door het Trimbos-instituut, blijkt dat bijna 1 op de 5 deelnemers voor hun 18e jaar een negatieve ervaring heeft meegemaakt met iemand die alcohol dronk. Bij ongeveer de helft werd de ervaring veroorzaakt door een ouder of verzorger. Ook blijkt uit onderzoek van VeiligheidNL dat het aantal ongevallen na alcoholgebruik op de eerste hulp, ruim drie keer zo hoog is als voorheen bekend.

Zorg & Sociaal

Strategisch koersen vanuit vertrouwen

Wij geloven dat sociaal ontwikkelbedrijven een belangrijke rol kunnen blijven spelen om mensen effectief aan het werk te helpen, ook in de context van groeiende financiële uitdagingen (zie onze vorige blog hierover). Ons adagium daarvoor is strategisch(er) samenwerken in de hele keten. Hoe dat eruit kan zien, beschrijven wij met een drietal toekomstvisies voor gemeenten, ontwikkelbedrijven én ketenpartners. Deze blog bevat toekomstvisie 1: strategisch koersen vanuit vertrouwen.

Zorg & Sociaal

Misstanden in de opvang van alleenstaande minderjarige vluchtelingen: "We constateerden talrijke vormen van geweld."

Op opvanglocaties en bij opvanggezinnen voor alleenstaande minderjarige vluchtelingen vinden zeer regelmatig misstanden plaats, zo blijkt uit onderzoek van BNNVARA-programma Zembla. In dit programma trekken voormalige medewerkers van voogdij-instantie Nidos aan de alarmbel. Abdessamad Bouabid, universitair docent Criminologie aan Erasmus School of Law, vertelt in het programma over zijn onderzoeksbevindingen over geweld in de overheidsopvang van alleenstaande minderjarige vreemdelingen.

Hoe maken we steden leefbaar in tijden van groei en ongelijkheid?

In de 21e eeuw zal twee derde van de wereldbevolking in steden leven. Globalisering, nieuwe technologieën, massamigratie en toenemende ongelijkheid – de stad van de toekomst is geen vanzelfsprekend succes. Hoe betrekken we kwetsbare groepen? Welke rol speelt slimme technologie in het besturen van een stad? En wat is er nodig wil een stad in de toekomst duurzaam en rechtvaardig kunnen zijn?