Nieuws over ESG

Duurzame investeringen wereldwijd populair, maar er zijn zorgen over greenwashing

Volgens een nieuw rapport van het Morgan Stanley Institute for Sustainable Investing is er een groeiende interesse in duurzame investeringen onder individuele beleggers wereldwijd. Meer dan driekwart (77%) van de ondervraagde beleggers geeft aan geïnteresseerd te zijn in duurzaam beleggen, waarbij 57 procent aangeeft dat hun interesse de afgelopen twee jaar is toegenomen. De interesse in duurzame beleggingen is consistent in Europa (85%) en de VS (84%), terwijl Japan achterblijft met 56 procent, mogelijk vanwege een minder ontwikkelde markt.

Nieuws-persbericht

DHL en PostNL passen duurzaamheidsclaims aan na actie ACM

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft onderzoek gedaan naar duurzaamheidsclaims van de drie grootste pakketbezorgingsbedrijven van Nederland: DPD, DHL en PostNL. Na gesprekken met de ACM hebben DHL en PostNL toegezegd hun duurzaamheidscommunicatie richting consumenten aan te passen en te stoppen met het gebruik van enkele algemene claims die de indruk wekken dat het verzenden van een pakket geen negatieve impact heeft op het milieu.

Nieuws-persbericht

Sterk bestuur bepaalt bedrijfswinstgevendheid na COVID-19

Onderzoek van de University of Toronto en de Sharif University of Technology in Teheran werpt nieuw licht op de factoren die financiële prestaties van bedrijven beïnvloeden. In het bijzonder wordt onderzocht hoe ESG-scores en bestuursstructuur bijdragen aan de winstgevendheid, vooral in de periode na de COVID-19-pandemie.

Artikelen

World Benchmarking Alliance: grootste bedrijven schieten tekort op duurzaamheidsgebied

De recent gepubliceerde geüpdatete versie van de Nature Benchmark door de World Benchmarking Alliance (WBA) biedt een gedetailleerd overzicht van hoe bedrijven presteren op het gebied van duurzaamheid met betrekking tot hun impact op de natuur. Deze benchmark evalueert invloedrijke bedrijven wereldwijd op hun bijdrage aan de Sustainable Development Goals (SDG’s). Het onderzoek, dat de prestaties van 816 bedrijven in meer dan 20 sectoren tussen 2022 en 2024 analyseerde, onthult enkele belangrijke bevindingen.

Artikelen

ACM: banken mogen samenwerken bij duurzaamheidsrapportages

Nederlandse banken mogen samenwerken om hun duurzaamheidsrapportages op te stellen en beter vergelijkbaar te maken. Zo kunnen bijvoorbeeld investeerders duurzamere keuzes maken. Dat concludeert de Autoriteit Consument en Markt (ACM) nadat de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) had gevraagd of de samenwerking volgens de concurrentieregels mag. De ACM ziet geen nadelige gevolgen van de samenwerking, zoals prijsverhogingen of kwaliteitsverlagingen. Met het initiatief van de NVB werken banken samen aan een dataproject, om uitleg te geven over een deel van de duurzaamheidseisen (ESG-eisen) waarover banken moeten rapporteren. Ze kijken daarbij bijvoorbeeld naar welke gegevens nodig zijn en welke rekenmethodes geschikt en betrouwbaar zijn om te gebruiken. De samenwerking is nu een pilot, gericht op de transportsector, de agrarische sector en de vastgoedsector. Martijn Snoep, bestuursvoorzitter ACM: “Bedrijven mogen samenwerken om duurzame doelen te halen. De Mededingingswet biedt die ruimte ook. Als bedrijven hierover vragen hebben, dan beantwoorden wij die graag. Bedrijven die willen weten of zij mogen samenwerken kunnen ook onze samenwerkcheck doen.”

Nieuws-persbericht

Toegankelijkheidsrichtlijn: waar moeten financiële instellingen straks aan voldoen?

Op 28 juli 2025 treedt de Europese Toegankelijkheidsrichtlijn in werking in Nederland. Deze richtlijn stelt nieuwe regels om de toegankelijkheid van producten en diensten voor personen met een handicap of een functionele beperking te verbeteren. Om hieraan te voldoen, moeten financiële ondernemingen procedures opstellen, informatie aanpassen en algemene voorwaarden herzien. Voldoen zij niet aan deze voorschriften, dan geldt een meldingsplicht bij de AFM. In dit artikel licht Daniëlle Geelen, Risk & Compliance consultant bij Projective Group, toe wat er van financiële instellingen verwacht wordt.

Nieuws-persbericht

Gerelateerd nieuws

Nieuw onderzoek naar voetafdruk broeikasgassen in ketens van bedrijven

Wie aan uitstoot van broeikasgassen denkt, ziet waarschijnlijk intensieve veeteelt of een rokende fabrieksschoorsteen voor zich. Maar er kan ook met een bredere blik worden gekeken. Zo spelen dienstverlenende organisaties eveneens een rol. Denk bijvoorbeeld aan banken, IT-bedrijven en uitzendbureaus. Het in april van dit jaar gepubliceerde rapport ‘De upstream en downstream productievoetafdruk van Nederlandse bedrijfstakken’ gaat onder meer in op dit onderwerp. De CBS-onderzoekers Michelle Steenmeijer en Niels Schoenaker zijn de auteurs.

Klimaat

ESG-update: verzwaard toezicht op energiebesparingsplicht ondernemers

De roep om verduurzaming wordt steeds luider in de maatschappij. Drie letters zijn steeds belangrijker in het bedrijfsleven: ESG. ESG staat voor ‘Environmental’, ‘Social’ en ‘Governance’. Een belangrijke verplichting in de categorie ‘Environmental’ voor ondernemers is de ‘energiebesparingsplicht’.

Omgeving

EU Corporate Sustainability Due Diligence

Vanaf 25 juli 2024 is de EU-richtlijn Corporate Sustainability Due Diligence (CSDDD) van kracht. [1] De richtlijn bevat een verplichting om due diligence op het gebied van mensenrechten en milieu (HREDD) uit te voeren in toeleverings-, distributie- en transportwaardeketens voor grotere bedrijven. Daarom is het beperkter dan de UNGP's of de OECD-richtlijnen voor multinationale ondernemingen, aangezien het niet alle bedrijven en ook niet de hele (ook downstream) waardeketen regelt.

Klimaat