Nieuws over ESG

Vattenfall stopt met claim ‘Fossielvrij leven binnen één generatie’

Na gesprekken met de Autoriteit Consument & Markt (ACM) stopt energieleverancier Vattenfall met het gebruik van de claim “Fossielvrij leven binnen één generatie”. Uit deze claim alleen kan de consument niet opmaken wat de concrete duurzaamheidsinspanningen van Vattenfall zijn en niet vergelijken met andere energieleveranciers. De ACM ziet deze duurzaamheidsclaim als mogelijk misleidend. Vattenfall zal deze claim niet meer gebruiken en zijn klimaatambitie concreet benoemen in zijn communicatie met consumenten.

Nieuws-persbericht

Greenwashing onrechtmatig? Een praktijkvoorbeeld

In een recente uitspraak van de rechtbank Amsterdam stond centraal een collectieve actie van de Stichting ter bevordering van de Fossielvrij-beweging (“Fossielvrij”) tegen KLM. Fossielvrij was van mening dat KLM deed aan greenwashing, een term die verwijst naar het overdrijven en aandikken van duurzame acties, waardoor een bedrijf zich duurzamer voordoet dan dat het in werkelijkheid is. Onder omstandigheden kan greenwashing misleiding en oneerlijke handelspraktijken opleveren.

Nieuws-persbericht

Een EU-breed kwaliteitskader voor CO2-compensatieclaims is nodig

Het uitgeven van koolstofcertificaten wordt momenteel niet wettelijk gereguleerd of gecontroleerd. Hierdoor bestaat het gevaar op misleidende CO2-compensatieclaims. De Europese Commissie wil met een kwaliteitskader komen, maar daarmee zijn de problemen rondom onterechte compensatieclaims niet meteen verholpen.

Column

ESG: Technologie, data en privacy

Ondernemingen die op grond van de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) een duurzaamheidsrapportage opstellen verzamelen doorgaans veel data. Technologie kan hierbij helpen. Voor ondernemingen is het de uitdaging om enerzijds zo volledig mogelijk te zijn, en anderzijds – met het oog op vertrouwelijkheid en privacy – niet te veel te rapporteren. Hieronder gaan we in op dit spanningsveld (o.a. in relatie tot de AVG en de AI Act) en geven we een aantal praktische tips.

Blog

Duurzaamheidsrapportering door ondernemingen – de Corporate Sustainability Reporting Directive

De Richtlijn (EU) 2022/2464 duurzaamheidsrapportering door ondernemingen, oftewel de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) is op 5 januari 2023 in werking getreden en moet uiterlijk 6 juli 2024 in de Nederlandse wetgeving zijn geïmplementeerd. De CSRD verplicht ondernemingen in hun bestuursverslag duurzaamheidinformatie op te nemen, stelt regels voor de controle op die informatie en verplicht beursvennootschappen verklaringen die zien op de duurzaamheidsrapportering algemeen verkrijgbaar te stellen. Dit alles is gericht op transparantie en het afleggen van verantwoording, met als indirect doel vooruitgang (bijvoorbeeld door duurzaam investeren) te stimuleren.

Blog

Divers samengesteld pensioenfonds kan tot betere besluitvorming en het behalen van ESG-criteria leiden

Uit de onderzoeken van Netspar en Pensions and Lifetime savings assocations komt het duidelijk naar voren: divers samengestelde pensioenfondsbesturen leiden tot betere besluitvorming. Het draagt bij aan beter afgewogen besluitvorming en tot vermindering van tunnelvisie binnen pensioenfondsen. Ondanks het feit dat de Nederlandse Pensioenwet een beperkte definitie voor diversiteit geeft, gericht op geslacht en leeftijd, blijven de Nederlandse pensioenfondsen achter bij het behalen van de diversiteitseisen. Wij zien het grote belang van een divers samengesteld pensioenfondsbestuur en verbreding van de diversiteitsnormen in de Pensioenwet. In deze bijdrage lichten wij dat toe.

Blog

Gerelateerd nieuws

Nieuw onderzoek naar voetafdruk broeikasgassen in ketens van bedrijven

Wie aan uitstoot van broeikasgassen denkt, ziet waarschijnlijk intensieve veeteelt of een rokende fabrieksschoorsteen voor zich. Maar er kan ook met een bredere blik worden gekeken. Zo spelen dienstverlenende organisaties eveneens een rol. Denk bijvoorbeeld aan banken, IT-bedrijven en uitzendbureaus. Het in april van dit jaar gepubliceerde rapport ‘De upstream en downstream productievoetafdruk van Nederlandse bedrijfstakken’ gaat onder meer in op dit onderwerp. De CBS-onderzoekers Michelle Steenmeijer en Niels Schoenaker zijn de auteurs.

Klimaat

Juridische Q&A over Greenwashing

Greenwashing-praktijken staan in toenemende mate in de belangstelling. Verschillende autoriteiten, rechters en zelfregulerende instanties hebben geoordeeld dat bepaalde duurzaamheidsclaims die door bedrijven in de hospitality sector werden gebruikt misleidend waren en hebben deze bedrijven verzocht de claims te verwijderen of aan te passen. In deze Q&A geven wij antwoorden op veel gestelde vragen over greenwashing.

Klimaat

Tien navigatiepunten voor goede toepassing CSRD

De dubbelematerialiteitsanalyse speelt een sleutelrol bij de richtlijn duurzaamheidsverslaggeving, de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD). Deze geeft gebruikers van jaarverslagen inzicht in de impact, kansen en risico’s op het gebied van duurzaamheid en kan input bieden voor de strategische koers van een onderneming. Onze boodschap is duidelijk: ondanks de uitdagingen is het mogelijk om hier transparant over te rapporteren. Dit blijkt ook uit de goede voorbeelden die we nu al tegenkomen.

Klimaat