CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive)

Met het Omnibus-voorstel worden een aantal bepalingen van de CSRD in belangrijke mate gewijzigd. Zo wordt de scope van de CSRD beperkt tot grote ondernemingen met meer dan 1000 werknemers en een omzet van meer dan 50 miljoen euro of een balanstotaal van meer dan 25 miljoen euro. Daarmee wordt het aantal ondernemingen die onder de CSRD vallen met 80% teruggebracht. De nieuwe scope van de CSRD zal daarmee nauwer aansluiten bij de scope van de CSDDD.

Verder worden de rapportagestandaarden van de CSRD (de European Sustainability Reporting Standards, ook wel afgekort als de ESRS), herzien met als doel dat het aantal ESG-datapunten waarover ondernemingen moeten rapporteren aanzienlijk wordt verminderd. De inwerkingtreding van de CSRD zal daarnaast voor bepaalde ondernemingen nader worden uitgesteld met 2 jaar.

CSDDD (Corporate Sustainability Due Diligence Directive)

Ook de CSDDD zal bij goedkeuring van het Omnibus-voorstel ingrijpend veranderen. De verplichting om ‘ESG due diligence’ in de volledige waardeketen van een onderneming (dus ook bij indirecte zakenpartners in die keten) uit te voeren, wordt in het nieuwe voorstel beperkt. Onder het voorstel dient een dergelijk verstrekkend due diligence onderzoek enkel nog plaats te vinden in gevallen waar het bedrijf informatie heeft, waaruit blijkt dat er daar negatieve gevolgen op het gebied van ESG zijn ontstaan ​​of kunnen ontstaan.

Een andere inperking betreft het verwijderen van de verplichting voor een onderneming om – als laatste redmiddel - een zakelijke relatie te beëindigen ten behoeve van de nakoming van de verplichtingen uit de CSDDD. Ook wordt met het voorstel grotendeels afgezien van geharmoniseerde voorwaarden voor civiele aansprakelijkheid. Tot slot wordt de omzettingsdeadline van de CSDDD uitgesteld met een jaar (tot medio 2028).

Conclusie

Het volledige Omnibus-voorstel behandelen gaat de reikwijdte van deze blog te buiten en de voorgestelde wijzigingen vereisen nog de goedkeuring van zowel de Europese Raad als het Europees Parlement. Het Europees Parlement zal in april starten met onderhandelen over het Omnibus-voorstel. Het staat wel vast dat de Europese Commissie met deze voorstellen van koers is veranderd en een afgeslankt en versimpeld ESG-wetgevingskader nastreeft.

Voor meer verdieping PONT | Klimaat , opent in nieuw tabblad

Over de auteurs

  • Floor Coopmans

    Floor Coopmans is sinds september 2023 werkzaam bij Holla legal & tax. Floor maakt onderdeel uit van het team Ondernemingsrecht en houdt zich met name bezig met Corporate & Commercial Litigation en Commercial Contracting. In dat kader is ze betrokken bij uiteenlopende commerciële geschillen. Verder adviseert zij bij het opstellen en beoordelen van commerciële contracten.

  • Bert van den Boom

    Bert van den Boom is advocaat arbeidsrecht: ''Bert adviseert werkgevers en bestuurders over alle juridische kwesties die komen met het werkgeverschap. Dit gaat vaak om ontslag, maar bijvoorbeeld ook om integriteitskwesties, zoals diefstal of #metoo, reorganisaties, concurrentiebedingen of uitleg van cao-bepalingen. Daarnaast wordt Bert vaak door collega’s ingeschakeld in situaties waar het arbeidsrecht raakvlakken vertoont met het ondernemingsrecht of het gezondheidsrecht, bijvoorbeeld waar het gaat om bestuurders of medisch specialisten. Bert staat regelmatig zorginstellingen bij en is daarom ook goed thuis in de aanverwante wetgeving waar zijn cliënten mee van doen hebben, zoals de Wet normering topinkomens (WNT) en de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (Wkkgz). Bert is een toegewijde advocaat, die bekend staat om zijn prettige en persoonlijke benadering. Hij heeft ruime ervaring in het vertegenwoordigen van cliënten, zowel in procedures als bij onderhandelingen. Hij houdt van de rechtszaal: dit is voor hem het mooiste aspect van de advocatuur. Het arbeidsrecht kenmerkt zich door asymmetrie: waar de werknemer veel meer wettelijke bescherming geniet, heeft de werkgever doorgaans juist meer regie. Bert kan daar goed mee omgaan en weet hierbij de juiste toon te vinden, zeker wanneer gevoelige omstandigheden meespelen maar een werkgever toch streng moet optreden.

  • Ties Pranger

    Sinds februari 2021 werkt Ties bij Holla in de teams Vastgoed en Overheid. Hij is gespecialiseerd in bestuursrecht, omgevingsrecht, onteigeningsrecht en de Omgevingswet. Binnen deze expertises adviseert Ties onder meer bij wetgevingsvraagstukken, bestemmingsplanvraagstukken en onteigeningsprocedures.

Gerelateerd nieuws

Inspraak burgers: mensen zijn niet verwend – ze willen duidelijkheid

Wat heb je eraan om burgers te vragen naar hun mening over klimaat, zorg of migratie? Meer dan vaak wordt gedacht – want mensen zijn wél bereid verder te kijken dan hun eigenbelang, als je het goed aanpakt, schrijft SCP-directeur Karen van Oudenhoven in deze column.

Overheid verruimt standpunt inzet generatieve AI

Het kabinet heeft nieuwe spelregels afgesproken met gemeenten, provincies, waterschappen en uitvoeringsorganisaties over het gebruik van generatieve AI. Ambtenaren krijgen meer ruimte om generatieve AI te gebruiken in hun werk. Bijvoorbeeld om vergunningsaanvragen te versnellen, vragen van burgers en ondernemers sneller te beantwoorden of om efficiënter besluiten te nemen. Hierbij moeten zij zich wel aan voorwaarden houden, die in een nieuwe handreiking staan.

Data & Privacy

Beschermde regio’s bouwen minder

In regio’s met veel gebiedsbescherming reageert de woningbouw minder sterk op een toenemende vraag naar woningen. Hierdoor neemt het tekort aan woningen toe, waardoor de woningmarkt minder betaalbaar en minder toegankelijk wordt voor veel mensen. Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Planbureau (CPB).

Omgeving

De last onder dwangsom in het financieel toezicht

De last onder dwangsom is niet meer weg te denken uit het financieel toezicht. 25 jaar geleden maakte het instrument zijn opwachting in de financiële wetgeving. Met als doel de bestuursrechtelijke handhaving door de financiële toezichthouders naar een hoger plan te tillen. Inmiddels leggen DNB en de AFM jaarlijks een tiental dwangsommen op om overtredingen te beëindigen. Voor de betrokken financiële onderneming kan een dwangsom, ondanks de focus op herstel en niet op straf, grote impact hebben.