Nieuws over Data for good

Centrale rol voor Chief Data Officer CBS bij verantwoord datagebruik

Onlangs heeft het CBS een Chief Data Officer aangesteld. Deze persoon moet er voor zorgen dat het uitwisselen van gegevens tussen het CBS en andere overheidsorganisaties wordt bevorderd. De Chief Data Officer speelt ook een centrale rol bij het waarborgen van verantwoord datagebruik. Ruben Dood is degene bij het CBS die deze taak vervult, naast zijn directeurschap bij het Centrum voor Beleidsstatistiek. Hij vertelt er graag meer over.

Nieuws-persbericht

'Ethische aspecten van datavraagstukken hoog op CBS-agenda'

In maart 2024 vond bij het CBS het 4e IBDS-Café plaats. Ongeveer 100 deelnemers, waaronder gemeenten, provincies en ministeries, spraken met elkaar over het thema data-ethiek. Daarbij kwamen met name de ethische aspecten van allerlei datavraagstukken aan de orde. Voor het CBS een actueel onderwerp dat in de praktijk dagelijks voorbij komt. Gezien het grote belang ervan stelde het statistiekbureau in december 2020 een ethische commissie in, die elke 2 weken vergadert over externe verzoeken voor nieuw statistisch onderzoek.

Nieuws-persbericht

CSR in FD: bestuurders, ga aan de slag voor cyberveiligheid in je bedrijf!

Bestuurders worden door nieuwe Europese regels expliciet verantwoordelijk voor het cyberbeleid van hun bedrijf. Daarvoor waarschuwen CSR-raadsleden Lokke Moerel en Claudia de Andrade, en directeur cybersecurity en statelijke dreigingen bij de NCTV Hester Somsen in een artikel in Het Financieele Dagblad.

Nieuws-persbericht

De ‘Battle of Payments’: open banking als game changer

Ooit jezelf afgevraagd hoe complex transacties zijn? Welke kosten er schuilgaan achter pinbetalingen? Of waarom open banking steeds populairder wordt? In dit artikel gaat Jan Willem Stoffer (Digital Banking & Open Banking Expert bij Sopra Banking Software) in op deze vragen en werpt hij een licht op de dynamische wereld van betalingen.

Nieuws-persbericht

AI-programma als ‘kameleon’: objecten in satellietbeelden sneller herkennen

Met maar een handjevol voorbeelden kan een AI-programma neurale netwerken trainen, zodat deze sneller nieuwe objecten in satelliet- en dronebeelden kunnen herkennen. Bijvoorbeeld afval dat in oceanen drijft, locaties waar ontbossing plaatsvindt, of stedelijk gebied. In een nieuwe studie heeft een internationaal team hier een applicatie voor ontwikkeld, METEOR. Dat kan omgevingswetenschappers helpen om sneller de grote datasets te verkrijgen die voor onderzoek nodig zijn.

Blog

Hoe slim mag de stad zijn om de veiligheid te vergroten?

Technologie in de stad is overal, ook in Rotterdam. Maar zitten burgers wel te wachten op al die camera’s en sensoren? Volgens Vivien Butot (Erasmus School of Social and Behavioral Sciences) wordt die vraag weinig gesteld. Hij onderzocht hoe inwoners denken over de slimme stad en constateert dat veel mensen de toenemende rol van technologie als onvermijdelijk zien. Meer verzet is volgens de promovendus op zijn plaats en daarin kunnen we volgens Butot wat leren van 5G actiegroepen.

Blog

Gerelateerd nieuws

Aan de slag met de beslishulp datavolwassenheid

Wil je binnen je organisatie aan de slag met datagedreven werken? Bekijk dan de beslishulp datavolwassenheid.(link naar andere website) Dit is één van de kennisproducten die het programma Realisatie IBDS (Interbestuurlijke Datastrategie) onlangs lanceerde. De tool helpt organisaties om verantwoord datagedreven te werken.

Data & Privacy

Datagedreven werken in het sociaal domein

Datagedreven werken is een term die men steeds vaker voorbij ziet komen. De laatste jaren groeit de interesse in dit thema en ook gemeenten nemen datagedreven werken op in hun ambities en toekomstplannen. Ook bij TransitiePartners geloven we in het belang en nut van datagedreven werken en helpen we gemeenten en andere organisaties in het sociaal domein met de ontwikkeling naar datagedreven werken. Datagedreven werken in het sociaal domein helpt gemeenten het hulpgebruik en de kosten beter te voorspellen, monitoren en verantwoorden. Maar, wat is data, wat is datagedreven werken en hoe zorg je er als organisatie voor dat je klaar bent voor deze ontwikkeling? In dit artikel gaat Janneke van Esch kort in op deze vragen.

Zorg & Sociaal

'Fundament gelegd, maar banken nog lang niet klaar met invulling datamanagement’

Van KYC- en AML-processen tot aan de verbetering van de customer journey: data wordt in de bancaire sector veelvuldig gebruikt. En hoewel de bancaire sector de beste leerling van de (financiële) klas is, blijkt er ook voor banken nog genoeg werk aan de winkel om écht de stap te zetten naar datagedreven werken. Dat blijkt uit onderzoek van ITDS. Het belang van datagedreven werken dringt steeds meer door in de financiële sector. Met behulp van data kunnen financiële instellingen immers binnen zo’n beetje ieder bedrijfsonderdeel betere beslissingen nemen. Van het verbeteren van hun compliance en AML-inspanningen, tot het relevanter maken van hun producten en diensten. Sterker nog, data wordt gezien als een essentiële en noodzakelijke strategische asset voor het businessmodel van de toekomst, vooral in een tijd waarin de concurrentie almaar sneller toeneemt. En door hun spil in het web-functie beschikken financiële instellingen over gigantische hoeveelheden data van consumenten.

Data & Privacy