In een brandbrief aan het kabinet uiten de ondertekenaars, waaronder experts op het gebied van cybersecurity, internetproviders, digitale rechtenorganisaties en hoogleraren, hun ernstige zorgen over de verordening. Zij stellen dat de wet “buiten proportie, onduidelijk en onveilig” is. Volgens hen is de technologie waarop de wet is gebaseerd, client-side scanning, een onbetrouwbare manier om encryptie te omzeilen en kan leiden tot onschuldige mensen die ten onrechte worden verdacht.

Een belangrijk punt van kritiek is dat de verordening alle communicatie-apps verplicht om software te installeren die alle foto’s van gebruikers scant, zelfs voordat ze verzonden worden. Dit wordt gezien als een ernstige inbreuk op de privacy, vergelijkbaar met “een politieagent in elke slaapkamer”. Bovendien is het onduidelijk hoe deze technologie zal werken met versleuteling, die juist dient om de privacy van gebruikers te beschermen.

Experts waarschuwen dat de massale surveillance die de wet mogelijk maakt, zal leiden tot een “onveiligere digitale wereld”. Criminelen zullen simpelweg hun toevlucht nemen tot andere kanalen die niet worden gecontroleerd, terwijl onschuldige burgers blootgesteld worden aan onnodige controle en mogelijke fouten. De brief benadrukt de bezorgdheid over de praktische haalbaarheid van de voorgestelde wet. Experts stellen dat de technologie die nodig is voor de scans, met name voor het identificeren van “onbekend” materiaal, nog steeds erg onduidelijk is. De bezorgdheid over client-side scanning werd ook gedeeld door de Juridische Dienst die de Raad van Europa adviseert. Zij noemden het een “buitenproportionele beperking van grondrechten” en “grote juridische onzekerheid”.

De ondertekenaars dringen er bij het kabinet op aan om “ondubbelzinnig tegen de surveillancewet te stemmen” tijdens de stemming in de JBZ-raad (Raad Justitie en Binnenlandse Zaken) op 11 oktober. Zij benadrukken dat Nederland een sleutelrol kan spelen in de Europese besluitvorming en pleiten voor een geheel nieuw voorstel dat zich richt op effectieve en privacy-vriendelijke maatregelen ter bestrijding van online kindermisbruik. De brief wijst erop dat Nederland reeds effectieve methoden heeft om online kindermisbruik te bestrijden, met onafhankelijke autoriteiten, goede samenwerking en een laagdrempelig meldsysteem. De ondertekenaars pleiten voor een Europese aanpak die deze sterke punten benut.

Gerelateerd nieuws

Bescherm uw online content tegen web scraping door AI aanbieders

Wereldwijd lopen er momenteel rechtszaken tegen aanbieders en ontwikkelaars van (veelal general purpose) AI-tools die hun systemen hebben getraind met grote hoeveelheden data waarop auteursrechten of databankrechten van derden rusten.

Data & Privacy

De privacy-aspecten van het regeerakkoord

Deze Prinsjesdag presenteerde het kabinet-Schoof de begroting voor het aankomende jaar. Hierbij gaf het kabinet ook inzicht in de wetten waar de Tweede Kamer het aankomende jaar op zal stemmen. De overheid werd afgelopen weken bekritiseerd door verschillende experts; met een aantal nieuwe wetten zou de overheid verstrekkende bevoegdheden voor zichzelf creëren. Deze datahonger staat haaks op de privacybelangen van de burger. In dit artikel zetten we de aankomende wetgeving kort uiteen.

Data & Privacy

Cybersecurity: Het begint met inzicht

Elke verbetering begint met het verkrijgen van inzicht. Inzicht in de huidige situatie en in het doel, ofwel: de gewenste situatie. Inzicht is het begin van doelgerichte verbeteringen. Het identificeren van knelpunten, kwetsbaarheden en vooral ook niet-geadresseerde risico’s vormen het startpunt voor de verbeteringen op weg naar een doelbewust gekozen hoger niveau van cybersecurity binnen uw organisatie.

Data & Privacy

Nederlandse Privacy Awards 2025: inschrijvingen geopend

Op 28 januari 2025, tijdens de Europese Dag van de Privacy, organiseert Privacy First de jaarlijkse uitreiking van de Nederlandse Privacy Awards. De prijzen worden uitgereikt aan ondernemingen, overheden en organisaties die uitblinken in privacybewuste oplossingen en informatiebescherming. Kent u een organisatie met dé oplossing voor een privacyvriendelijke toekomst? Schrijf de betreffende organisatie dan in voor de Nederlandse Privacy Awards!

Data & Privacy