De ACM is vorig jaar gestart met het onderzoek naar duurzaamheidsclaims in de sector vervoer. In deze sector worden veel groene claims gedaan terwijl deze sector nog altijd vervuilend is, met een grote impact op klimaat. In Europees verband worden 20 luchtvaartmaatschappijen aangesproken op greenwashing. De ACM heeft de afgelopen tijd zelf onderzoek gedaan naar pakketbezorgdiensten omdat consumenten veel pakketjes versturen en ontvangen.

De ACM startte onderzoeken naar de duurzaamheidsclaims van de drie grootste pakketbezorgers DPD, DHL en PostNL. DPD had intussen al claims verwijderd of aangepast. Nadat de ACM DHL en PostNL had gesproken over hun duurzaamheidsclaims hebben zij toegezegd claims te verwijderen of aan te passen. Zo heeft PostNL de claim: “Je pakket wordt duurzaam bezorgd” aangepast naar “Het laatste stuk tot aan je voordeur rijden we steeds vaker elektrisch of op biobrandstof “. Een groot deel van de claims is inmiddels aangepast of verwijderd. Uiterlijk medio 2025 zijn alle betreffende groene claims verwijderd, waaronder die op de busjes waarmee pakketten worden bezorgd.

Edwin van Houten, directeur Consumenten van de ACM: “Consumenten kopen steeds vaker online. Daarmee neemt het bezorgen en versturen van pakketten ook enorm toe. Consumenten zien vooral de laatste kilometers van de verzending, maar pakketbezorging heeft een veel grotere impact op het milieu dan die laatste kilometers. Gelukkig zijn deze bedrijven zich daarvan bewust en passen zij hun claims daarop nu aan. Alleen specifieke claims die gebaseerd zijn op echte duurzaamheidsinspanningen helpen consumenten om een goede keuze te maken.”

Leidraad duurzaamheidsclaims als uitgangspunt

Nadat de ACM in 2023 haar Leidraad duurzaamheidsclaims had geactualiseerd en haar onderzoeken in de sector vervoer aankondigde, hebben de onderzochte pakketbezorgers zelf al de nodige duurzaamheidsclaims verwijderd en aangepast. Zo had DPD alle claims al aangepast of verwijderd. Na gesprekken met de ACM hebben DHL en PostNL de duurzaamheidscommunicatie richting consumenten herzien. DHL heeft toegezegd in Nederland alle groene claims als ‘GoGreen’ en ‘Natuurlijk onderweg’ te verwijderen. PostNL heeft de claims ‘Duurzaam bezorgd’ en ‘Duurzaam onderweg’ verwijderd of aangepast. De claims op de busjes worden bij zowel DHL als PostNL uiterlijk medio 2025 verwijderd.

ACM en duurzaamheid

De ACM laat markten werken voor mensen en bedrijven, nu en in de toekomst. Verduurzaming van producten en consumptie is essentieel voor een toekomstbestendige samenleving. De ACM draagt hieraan bij door het toezicht op duurzaamheidsclaims van bedrijven. Consumenten moeten met vertrouwen een duurzamere keuze kunnen maken.

Niet alleen consumenten moeten worden beschermd tegen misleidende claims. Als bedrijven juist en duidelijk communiceren over de inspanningen die zij doen voor duurzaamheid, bevordert dat de eerlijke concurrentie tussen bedrijven. Om bedrijven houvast te geven bij het formuleren van hun duurzaamheidsclaims heeft de ACM de Leidraad duurzaamheidsclaims uitgebracht.

De uitgangspunten voor bedrijven voor hun duurzaamheidscommunicatie zijn:

  1. Zorg dat duurzaamheidsclaims juist, duidelijk, specifiek en volledig zijn;

  2. Onderbouw duurzaamheidsclaims met feiten en houd ze actueel;

  3. Maak eerlijke vergelijkingen met andere producten of concurrenten;

  4. Beschrijf toekomstige duurzaamheidsambities concreet en meetbaar;

  5. Zorg dat visuele claims en keurmerken behulpzaam zijn en niet verwarrend.

Gerelateerd nieuws

De energietransitie: hoe moeten we batterijen gebruiken?

Om klimaatverandering tegen te gaan, vervangen steeds meer hernieuwbare energiebronnen zoals zonne- en windmolenparken fossiel gestookte energiecentrales. Deze technologische verandering is echter makkelijker gezegd dan gedaan. Hernieuwbare energiebronnen produceren geen stroom wanneer mensen die nodig hebben; het aanbod is afhankelijk van het weer. Om de energietransitie te versnellen, hebben we vraagrespons en energieopslagcapaciteit nodig. Mijn onderzoek richt zich op het begrijpen van de dynamiek van energieprijzen, zodat we batterijen efficiënt kunnen opladen en mensen kunnen instrueren wanneer ze stroom moeten verbruiken en wanneer niet.

Klimaat

Implementatie van de CSRD in de Nederlandse wet weer een stap dichterbij

Na enige vertraging (een slordige zes maanden na het verstrijken van de implementatiedeadline zoals meegegeven vanuit Europa) is op 13 januari 2025 het wetsvoorstel implementatie richtlijn duurzaamheidsrapportering (i.e. het wetsvoorstel ter implementatie van de Europese Corporate Sustainability Reporting Directive, kortweg ‘de CSRD’) door minister van Financiën Heinen ingediend bij de Tweede Kamer.

Klimaat

Het Warmtebod is overhandigd: de aanjager voor de warmtetransitie

Dit voorjaar zal de nieuwe Wet Collectieve Warmte (Wcw) in de Tweede Kamer behandeld worden. De invulling van deze nieuwe Warmtewet en de financiële middelen die het ministerie beschikbaar gaat stellen voor de uitvoering, zullen veel invloed hebben op de ontwikkeling van coöperatieve en publieke warmtenetten. Om de huidige stagnatie in de warmtetransitie te doorbreken is een Warmte Alliantie gevormd van een breed scala aan partijen in de warmtetransitie, waaronder warmtegemeenschappen. Het gezamenlijk opgestelde Warmtebod dat hieruit is voortgekomen, is vandaag overhandigd aan de minister van Klimaat en Groene Groei, Sophie Hermans.

Klimaat

Mensenrechtelijke aanpak onmisbaar in strijd tegen gevaarlijke klimaatverandering, forse en snelle maatregelen nodig om klimaatdoelen weer binnen bereik te brengen

Klimaatverandering vormt een serieuze bedreiging voor onze mensenrechten. Nu en in de toekomst. Het is daarom van groot belang om wereldwijd de uitstoot van broeikasgassen terug te brengen naar nul, en dat zo snel mogelijk. In het laatste deel van de jaarlijkse rapportage 2023 over klimaatverandering en mensenrechten constateert het College dat de Nederlandse overheid al belangrijke stappen heeft gezet. Maar Nederland schiet op dit moment tekort. Er is snelle en serieuze actie nodig om een duurzame toekomst voor huidige en toekomstige generaties veilig te stellen.

Klimaat